Uygulamalar

Türkiye’nin betonlaşma sürecini görselleştirmek için bir araç: JuxtaposeJS

Kazdağları yakınlarında yapılmak istenilen altın madeni için binlerce ağacın kesildiği bugünlerde bir Ekşi Sözlük kullanıcısı uydu fotoğraflarını derleyerek Türkiye’de şehirlerin son 35 yılda nasıl dönüştüğünü görselleştirdi. Sosyal medyada hafta sonunun en çok paylaşılan içeriklerinden biri bu görselleştirme oldu. Gazeteciler, karşılaştırma amaçlı bu tür fotoğrafları etkileşimli olarak sunmak için ücretsiz bir araç olan JuxtaposeJS’yi deneyebilir.

“neoprometheus” adlı kullanıcının dün Ekşi Sözlük’te açtığı “türkiye illerinin uydu fotoğraflarıyla son 35 yılı” başlığında 72 ilin ve seçilmiş birkaç bölgenin 1984 ve 2019 yılında çekilmiş uydu görüntüleri paylaşıldı. Sentinel Hub adlı uydu görüntüleme hizmetinin kaynak gösterildiği paylaşım, Türkiye’de birçok şehrin betonlaşma sürecini gözler önüne seriyor.

Ekşi Sözlük yazarı her il için iki ayrı tarihte çekilen fotoğrafları arka arkaya koyarak GIF formatında birer animasyon olarak paylaşım yaptı. Bu tür çalışmalarda kullanıcıların görselleri daha rahat incelemesine imkân sağlayan bir yöntem daha var: Görüntüleri üst üste bindirip etkileşimli bir “widget” olarak sunmak.

ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nde bulunan Knight Lab’in ücretsiz olarak sunduğu gazetecilik araçları arasında yer alan JuxtaposeJS bu işleve sahip alternatiflerden biri. Bu araç, uydu görüntülerinin yanı sıra, örneğin şehir siluetlerindeki değişimi veya doğal afetlerin bir bölgeye etkisini “önce/sonra” mantığıyla göstermek için ideal.

Kullanımı kodlama bilgisi gerektirmiyor ve çok basit: Görsellerin eşit boyutta olmasına dikkat ederek bulundukları URL’leri araca yazıyoruz. İstersek görsellere başlık eklemek veya slider’ın başlangıç pozisyonunu belirlemek gibi ek ayarlar yapabiliyoruz. Ardından araçtan gömme kodunu alıp kendi haber sayfamıza ekliyoruz.

Bu araç kullanıldığında örneğin İstanbul’daki değişim şöyle görülüyor:

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten