Twitter, attığınız tweet’i 30 saniyede geri alabilmek için ayda 25 lira ödeyebileceğinizi düşünüyor. Twitter Blue aboneliğiyle birlikte sosyal medya platformuna gelen yeni özellikler tanıtıldı.
Sosyal medya platformu Twitter, “Blue” adı altında topladığı ücretli özelliklerini tanıttı. İlk olarak Kanada ve Avustralya’da hizmete giren Twitter Blue, bir tweet’in “geri alınmasını” sağlayan zamanlayıcı getiriyor. Beklentilerin aksine eski tweetlerin düzenlenmesi gibi daha radikal bir değişiklik, Twitter Blue’nun en azından bu ilk versiyonunda yer almadı.
Twitter Blue bugün itibarıyla iki ülkede hizmete girdi. Bu servis Kanada’da aylık 3,49 (25 TL), Avustralya’da ise 4,49 (30 TL) ücretle kullanıma açıldı. İki ülkedeki pilot uygulamada edinilecek geri bildirimlerin değerlendirilerek ürünün geliştirileceği ve Twitter Blue’nun bir sonraki aşamada tüm dünyaya açılacağı vurgulanıyor.
Twitter, ilk kez verdiği bu ücretli hizmetin, kendisini “bir sonraki seviyeye” taşınacağını savunacak kadar iddialı. Şirket hisseleri bugün yüzde 1.1 yükseldi. Ancak Twitter Blue’nun özellikleri, en azından ilk versiyonda, platformdaki alışkanlıkları değiştirecek köklü bir değişiklik öngörmüyor.
Tweet geri alma, yer işaretleri klasörü ve okuyucu modu
Twitter Blue ile gelen yeni (ve ücretli) özellikler özetle şöyle:
- “Tweet’i geri al” (undo tweet) özelliği ile bir kullanıcı, göndereceği tweet’e, en fazla 30 saniyeye kadar bir zamanlayıcı kurup önizlemesini görebiliyor. Bu süre içinde “gönder” tuşuna bastığında aslında tweet gitmiyor, sadece bir ön izlemesi görülüyor. Böylece kullanıcı son anda bir düzeltme yapmaya karar verirse tweet’i silip yeniden atmak zorunda kalmıyor. Düşünmeden tweet atanların kendisini frenlemesini sağlayabilecek bu özellik, her tweet’ini ölçüp biçerek gönderenler için ise pek bir anlam ifade etmiyor. Tweet silmek hâlâ mümkün. Eski tweet’leri düzeltmek ise hâlâ mümkün değil.
- “Yer işaretleri klasörleri,” kullanıcıların kaydettiği tweetleri organize etmesini kolaylaştırmayı vadediyor. Gerçi birçok insan bı iş için hâlâ “beğen” seçeneğini kullansa da, tweetleri kaydetmeye yarayan “Yer İşaretleri” sekmesi zaten uzun süredir kullanımda. Yeni özellik ise sadece bu bölüm içinde klasör oluşturmaya imkân sağlıyor.
- “Okuyucu modu” ile tweet zincirleri (thread) birleşik bir metne dönüştürülebiliyor. Bugüne dek bu işi üçüncü parti uygulamalar yapıyordu. Böylece “bilgisellerin” daha kolay okunabilir bir biçime getirilmesi işlevi, doğrudan Twitter’a entegre ediliyor.
- Twitter Blue aboneleri ayrıca kendilerine özel müşteri hizmetleri destek ekibinden yararlanabilecek. Abone olanların Twitter ikon rengini ve uygulama içindeki görünümü değiştirmesine imkân tanıyan bazı kozmetik özellikler de Blue paketinde var.
Journo okurlarının %89’u ‘Bu özelliklere ayda 25 lira ödemem’ dedi
Bu haberin ilk sürümündeki anket formuna gelen yanıtlarda 10 kişinin 9’u, Twitter’ın Blue paketine bu fiyata abone olmayacağını söyledi.
15 yıl önce kurulan ve kullanıcılar için hep ücretsiz kalmayı vadeden Twitter, reklam geliriyle finanse ediliyordu. Şirketin kurucusu Jack Dorsey, geçen yıl yaptığı açıklamada, “yeni gelir kaynaklarına” yöneleceklerini bildirmişti.
Tüm dünyada gazetecilerin ve yoğun haber tüketenlerin en çok kullandığı sosyal medya platformlarından olan Twitter’ın, ücretli hizmetlerini içeren Blue paketini geliştirmesi bekleniyor. Şirket yıl başında e-bülten platformu Reveu’yü, geçen ay ise haber sitelerinin reklamsız okunmasını sağlayan Scroll adlı start-up’ı satın almıştı. Twitter ayrıca geçen hafta iklim gazetecisi Eric Holthaus ve yerel meteoroloji haberi servisi Tomorrow ile bir ortaklık açıklamıştı.