Haber

Van Gölü’ne utanç duvarı: 60 metre dolgu ile doğa katliamı

Van’ın Edremit ilçesinde, Karayolları 11’inci Bölge Müdürlüğü bürokratları için yapılan yeni hizmet binası ve lojmanlara ulaşım sağlamak amacıyla Van Gölü kenarına köprülü kavşak yapıldı. Kavşak nedeniyle gölün içine 60 metre dolgu yapılırken, göl kıyısı boyunca yaklaşık 400 metre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğinde duvar örüldü. Kıyı kanuna aykırı olarak yapılan kavşak ve duvarın inşaatı sürüyor.

Mahkeme kararına rağmen

Bölgede yaşayan yurttaşlar kavşak ve beton duvar yapımının durdurulması için için dava açtı. Van 3. İdare Mahkemesi’ne açılan dava sonucunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Karayolları, mahkemenin yürütme kararına rağmen söz konusu çalışmayı sürdürüyor.

Duvar yapımının sürmesine tepki gösteren ve söz konusu yapıyı mahkemeye taşıyan Avukat Cemal Demir, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün tavrını ‘zorbalık’ olarak niteleyerek, “Hukuk ve yasa tanımayan kurum büyük bir çevre kirliliği ve vahşete neden olmuştur. Edremit ilçesinin adeta canına okumuştur. Başta belediyeler olmak üzere tüm diğer kurum ve sivil toplum da buna izleyici kalmıştır. Yargının bunu acilen durdurması gerekmektedir.” dedi.

Çevreciler yargı sürecine müdahil oluyor

Vatandaşların göl kıyısında yapılan kavşak ve duvar inşaatının durdurulmasın için açtıkları davaya Van Çevre Derneği adına Başkanı Ali Kalçık müdahil oldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kalçık, Van Gölü kenarında yapılan kavşak ve duvarı hukuksuz bulduklarını, bu yüzden sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

Van Gölü canlıların üreme alanı

Kalçık, kavşağın ‘bürokrasinin keyfiyeti sonucu oluşturulmuş bir doğa felaketi’ olduğunu kavşağın sahile ihtiyaç olmadığı halde inşa edildiğini söyledi. Kalçık, göle 60 metre dolgu yapıldığını vurgulayarak, 1972 yılında Rio’da yapılan kıyı kanunu ile kıyıların uluslararası anlaşma gereği koruma altına alındığını hatırlattı ve şöyle devam etti: “Bu anlaşmayla savaş hâli hariç, kıyılara kesinlikle tel örülemez, duvar çekilemez ve moloz bırakılamaz. 3621 sayılı yasada böyle diyor. Bu yapı ile canlılara vahşet uyguluyorlar. Duvar örülen yerde sazlıklar ve bataklıklar doldurulmuş durumda. Bu sazlıklar ve bataklıklar canlıların üreme alanlarıdır. Yapılan doğa katliamıdır.”

Sosyal medya kampanyası

Vangölü ve gölde yaşayan canlıların yapılan kıyı dolgusu ile tehlikeye sokulduğunu kaydeden Kalçık, duyarlılık çağrısında bulundu. Vanlılar ise sosyal medya platformu Twitter üzerinden #UtancDuvari hashtag’i ile kavşak ve duvar yapımına tepki gösterdi.

Azim Yacan

1980 yılında Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde doğdu. Eğitimini Van'da tamamladı. Azadiya Welat gazetesi ile Dicle Haber Ajansı'nda çalıştı. Editör ve program sunucusu olarak görev yaptığı Van TV kapatıldığından beri serbest gazetecilik yapıyor.

Journo E-Bülten