Uygulamalar Video

Premiere’e yeni özellik: Video kadrajlama derdi yapay zekâ sayesinde bitecek

Çekilen bir videoyu farklı sosyal medya platformları için ayrı ayrı kadrajlayarak çıktı almak editörler ve yayıncılar açısından büyük bir emek ve zaman kaybına neden oluyor. En yaygın video programlarından olan Adobe Premiere’e yeni eklenen bir özellik, yapay zekâdan faydalanarak kadrajlama derdine son vermeyi vadediyor.

Adobe Ürün Müdürü Eric Philpott şirketin bloğunda önceki gün yayımlanan yazısında, Amsterdam’da başlayan Uluslararası Televizyon Yayıncılığı Kongresi’nde (IBC) yapacakları bir dizi duyuruyu paylaştı.

Philpott’un duyurduğu en önemli gelişme, Adobe Premiere Pro’ya yakında gelecek “Auto Reframe” (Otomatik Yeniden Çerçevelendirme) özelliği.

Adobe Sensei adlı yapay zekâ ve makine öğrenme teknolojisini kullanan özellik, videoları farklı çerçeve oranlarına göre otomatik olarak yeniden formatlıyor. Böylece bir video, görüntüdeki eylem ve nesneler odakta kalacak şekilde kare, dik, sinemaskop veya 16:9 gibi oranlarda hızlıca kadrajlanabiliyor.

Her platforma ayrı kadraj

Bu özellik, farklı çerçeve oranlarını kullanan sosyal medya platformları ve formatları için video üretimini hızlandıracak, editörlerin sırtındaki yükü yapay zekânın paylaşmasını sağlayacak.

Zira son dönemde Hikâyeler formatının Instagram başta olmak üzere birçok platformda yaygınlaşması, dik kadrajlanmış video ihtiyacını artırmıştı. Bir yandan YouTube’da hâlâ en çok 16:9 çerçeve oranında video tüketilirken, Facebook ve diğer birçok platformda kare videolar da yoğun etkileşim alıyor.

Adobe’nin özellikle YouTube yaratıcılarını düşünerek mobilde ücretsiz olarak piyasaya sunduğu Premiere Rush CC, farklı sosyal medya platformlarına özel dışa aktarma seçenekleri sunuyor. Şirketin ücretli masaüstü ürünü Premiere Pro’ya eklenen Auto Reframe özelliği ise yıl sonunda kullanıma açılacak.

Kliplere uygulanabilecek yeni bir efekt

İlk tanıtım videosuna göre bu özellik, Premiere’in ana paneline eklenen ve istenen kliplere uygulanabilen bir efekt olacak.

Kullanıcı hazır gelen üç set içinden (yavaş, varsayılan, hızlı) birini seçerek algoritmaya bu videodan ne kadar hareket beklendiğini söyleyecek.

Bu bilgiyi kullanan yapay zekâ, içerikteki eylemi izleyecek şekilde anahtar kareler belirleyecek. Elle de ince ayarı yapılabilecek bu işlemden sonra istenen farklı çerçeve oranlarına göre video çıktıları oluşturulacak.

Videonun üstüne bindirilen metinlerin de istenen çerçeve oranlarına göre yeniden boyutlandırılacak olması editörlere zaman kazandıracak bir başka özellik…

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten