Web

En iyi WordPress eklentileri: Gazetecilerin web siteleri için 10 araç

Dünyadaki web sitelerinin yüzde 30’una hizmet veren WordPress, Türkiye’de de hem yayıncıların resmi sitelerinde, hem de gazetecilerin kişisel sitelerinde çok yaygın. Yüzlerce WordPress eklentisi arasından gazetecilerin de işine yarayabileceğini düşündüğümüz 10’unu seçtik. Bu sayede ziyaretçilerinizi daha iyi tanıyabilir, sitenizin işlevselliğini ve performansını artırabilir, tanıtım yapıp markalaşabilir, trafiğinizi yükseltip daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

Dünyanın en yaygın yayın sistemi WordPress’in çekiciliği, site sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik nokta atışı tasarımından kaynaklanıyor. Bu bir e-ticaret sitesi de olabilir, haber yayıncısı da…

WordPress’in kullanıcılara sunduğu temalar görünümü güzelleştirirken, eklentiler ise sitelerin performansını iyileştirmek için tercih edilen bir yöntem. Yayıncıların işlerini kolaylaştıracak 10 WordPress eklentisini derledik:

MonsterInsights: Google Analytics ile entegre

Hem otoriteler, hem de WordPress’in kendisi tarafından en iyi Google Analytics eklentisi olarak tanımlanan MonsterInsights, sitelerinde Google araçlarını kullananlar için olmazsa olmaz bir eklenti.

Sitenize ziyaretçilerinden nerelerden ve nasıl geldiğini analiz etmek, içeriklerinizin performansını incelemek, trafiğinizi artırmak, gelir sağlamak ve daha nitelikli bir performans elde edebilmek için bu eklentinin yapacağı önerilere kulak verin.

Coschedule: Pazarlama ve tanıtım

CoSchedule, sitenize dair tüm dağıtım ve pazarlama stratejilerinizi planlayıp kolayca uygulamaya sokacağınız bir takvim işlevi görüyor. Bu eklenti ile site içeriği, sosyal planlar, e-posta faaliyetleri, etkinlikler ve daha fazlası için iş akışları belirleyebilir ve editoryal bir takvim oluşturabilirsiniz. Ayrıca CoSchedule ile sevdiğiniz diğer eklentileri tek bir ekrandan yönetme imkânına sahip oluyorsunuz. Bu eklenti sayesinde yayımladığınız yazı ve haberler için saniyeler içerisinde büyük ölçekli kampanyalar da yaratabilirsiniz.

Custom Sidebars: ‘Widget’ları daha da hızlandırın

Sitenizin her sayfasında aynı kenar çubuğun bulunması kullanıcıya sıkıcı gelebilir. İyi bir kodlama sistemi ile çalışan Custom Sidebars burada devreye girerek kenar çubuğu widget’larını siteyi yavaşlatmadan dinamik olarak yapılandırmanıza olanak sağlıyor. Sınırsız konfigürasyon ekleyip widget’ları kategorilerine ayırabilir ya da sayfa başında istediğiniz yerlere yerleştirebilirsiniz. Bu eklenti 200,000’den fazla sitede aktif olarak kullanılıyor.

Yoast SEO: Google aramalarında öne çıkın

Arama motoru optimizasyonu (SEO), içeriklerinin keşfedilebilirliğini artırmak isteyen her tür yayıncı için temel önceliklerden biri. Bu alandaki en popüler WordPress eklentisi olan Yoast ile SEO dostu metinler yazmak, anahtar sözcük yönetimi yapmak ve sitenizin SEO performansını analiz etmek çok kolay.

Taboola: Ziyaretçi gelirinizi artırın

Taboola, kendi algoritması sayesinde özellikle küçük ölçekli sitelerin kullanıcı profillerini analiz ediyor ve reklamları uygun kullanıcıya yönlendiriyor. Büyük ölçekli siteler için ise daha düşük bir maliyet ile reklam hedeflemesi yapabiliyor. Yüksek kaliteli sponsorlu içeriklere sitelerine entegre etmek isteyen yayıncılar için en popüler alternatif bu…

MailPoet 2: E-posta bültenlerini yönetin

Sitenizde yayımladığınız içeriklerin e-posta ile isterseniz otomatik olarak, isterseniz tamamen kendi yönetiminiz altında abonelerinizle paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Bu işleve sahip WordPress eklentileri arasında en kullanışlılarından biri olan MailPoet, 1,000 aboneye kadar ücretsiz… Üstelik sitenizin içerik havuzuyla entegre çalışabiliyor.

Ultimate Branding: Markalaşın

Muhtemelen siz de WordPress’in yüzlerce hazır şablonundan birisini kullanıyorsunuz. Eğer öyleyse, sayfalarınızın üzerinde ve altında WordPress markasının logoları öne çıkacaktır. Ultimate Branding kendi logonuzu, site adınızı ve kurumsal renklerinizi kolayca sitenize yerleştirmenize imkân tanıyor.

Sumo: Daha fazla hareket

Sumo adlı bu WordPress eklentisi ile web sitenize paylaşım düğmeleri ekleyebilirsiniz. Böylece içeriklerinizin özellikle sosyal medyada paylaşılmasını kolaylaştırmış olursunuz. Sumo, aynı zamanda Google SEO ile de uyumlu.

Disqus: Ziyaretçilerinle bağlantıda kal

Haber siteniz için en önemli konulardan birisi de kullanıcılar ile iletişimde kalmak ve onlara geri bildirimde bulunabilecekleri bir alan açmak. Disqus adlı WordPress eklentisi bunu sizin için kusursuz bir hale getiriyor ve kullanıcıların yorum yaparak gerçek topluluklar oluşturmasına yardımcı oluyor. Yorum yönetimi de gayet kolay.

Constant Contact Form: Ziyaretçilerini tanı

WordPress’inizde ziyaretçilerinizin e-posta, iletişim bilgileri ya da geri bildirimlerini hızlı ve eksiksiz bir şekilde almanızı sağlayan bu eklentiyi Constant hesabınız olmasa bile kullanabilirsiniz. Her cihaz için optimize edilmiş çeşitli formlar oluşturabilir, veri alanlarını özelleştirerek topladığınız bilgilerin türüne göre de bu formları düzenleyebilirsiniz.

İlkan Akgül

Uzun yıllardır içerisinde bulunduğu reklam sektöründe birçok parti ve STK ile çalıştı, çeşitli platformlarda editörlük görevi üstlendi. Türkiye'nin ilk podcast ajansı olan Podfresh'in kurucularından. Hala birçok platform ve mecraya içerik üretmeye devam ederken Uçak Modu ve ShortCAST isimli podcast programlarını hazırlıyor.

Journo E-Bülten