Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), sosyal medyaya yönelik erişim kısıtlaması ve 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin etkilediği bölgelerdeki mobil iletişim kesintisi nedeniyle Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yetkilileri ile GSM operatörleri hakkında “görevi kötüye kullanma,” “haberleşmenin engellenmesi,” “bilinçli taksirle öldürme” ve “bilinçli taksirle yaralama” yönünden suç duyurusunda bulundu.
MLSA’dan yapılan açıklamaya göre bugün suç duyurusunda bulunan kuruluşun Eş Direktörü Avukat Veysel Ok, “İnsanların sosyal medya mesajlarıyla hayata tutunmaya çalıştığı bir zamanda bu ihmalkârlık, bu sorumsuzluk kabul edilemez” dedi.
Avukat Ok, depremin üzerinden 4 gün geçmesine rağmen hizmetlerini iyileştirmeyen GSM operatörleri hakkında “haberleşmenin engellenmesi (TCK m. 124),” “bilinçli taksirle öldürme (TCK m. 85/2)” ve “taksirle yaralama (TCK m. 86)” yönünden suç duyurusunda bulundu.
Enkaz altındaki vatandaşların dahi sosyal medyadan yardım talep ettiği bir ortamda yapılan bant daraltma uygulamasının hiçbir kanuni ve vicdani dayanağı olmadığı belirtilen suç duyurusunda, BTK yetkilileri hakkında da “haberleşmenin engellenmesi (TCK m. 124),” “bilinçli taksirle öldürme (TCK m. 85/2),” “taksirle yaralama (TCK m. 86)” ve “görevi kötüye kullanma (TCK m. 257)” yönünden suç duyurusunda bulunuldu.
GSM şirketlerinin ihmali yüzünden gazeteciler işini yapamıyor
Türkiye Barolar Birliği’nin ve Çağdaş Hukukçular Derneği’nin birçok insanın hayatını kaybetmesine sebebiyet veren müteahhitler ve idari yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Ok, GSM operatörlerinin de sorumluluğu olduğunu belirterek bu suç duyurusunun gerekli hâle geldiğini belirtti. Ok, şu değerlendirmede bulundu:
- İnsanların hayata sosyal medya mesajlarıyla tutunmaya çalıştığı bir zamanda bu ihmalkârlık kabul edilemez. Türkiye’nin dört bir yanında yurttaşlar depremzedelere yardım etmek için seferber olmuşken, dünyanın en pahalı iletişim ve internet hizmetlerini sunan GSM operatörleri halen afet bölgesindeki hizmetlerini iyileştirmiş durumda değil. Gazeteciler işini yapamıyor ve daha da vahimi arama-kurtarma çalışmaları aksıyor.
- GSM operatörleri halen çözüm olarak vatandaşlara “Telefonlarınızı daha az kullanın” diyor. Aynı operatörler, yakın zamanda reklamları yapılan “drone baz istasyonları” ile ilgili sayfaları ise web sitelerinden birer birer kaldırdı. Kendilerine ulaşmaya çalıştığımızda ise “Yetkililer kriz toplantısında” deniyor. Belli ki bir sebepten GSM operatörleri vatandaşların haberleşmesini kolaylaştırmak için çabalamak yerine hesap vermekten kaçıyorlar. Her şeyden önce yaşama hakkına saygılı adli makamların GSM operatörlerine sorumluluklarını hatırlatacaklarını umuyoruz.
BTK sosyal medya sansürüyle yetkililerini kötüye kullandı
Uygulanan bant daraltmasının doğrudan insanların canına kastetmek olduğunu belirten Ok, kapısına kadar giden milletvekillerine BTK’nın açıklama dahi yapmadığını, bu uygulamanın herhangi bir vicdani ve kanuni dayanağı olmadığını belirtti:
- Bir devletin vatandaşlarını yaşatmak görevi vardır. Bu bağlamda her kamu kurumunun kendi üzerine düşen sorumlulukları vardır. BTK yetkilileri insanların hayata tutunmasına imkân veren sosyal medyaya erişimi keserek yetkilerini kötüye kullanmışlardır. Bu, dünyanın her yerinde suçtur.
6 Şubat 2023’te merkez üssü Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde olan 7,8 büyüklüğündeki depremden 9 saat sonra bu kez Kahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. 10 ilde büyük hasara neden olan ve binlerce can alan depremde arama-kurtarma çalışmaları sürüyor.
Bu ortamda BTK, afet sonrası müdahalede de kritik rol oynayan Twitter ve TikTok başta olmak üzere çeşitli sosyal medya mecralarına yönelik bant daraltma uygulamasına gitmişti.
8 Şubat’ta başlayıp yaklaşık 12 saat süren Twitter sansürüne, tepkilerin ardından son verilmişti. Afet bölgesinde görev yapan ve Journo’ya konuşan gazetecilere göre bölgede mobil telefon ve internet erişimi sorunu ise bugün bile sürüyor.
İLGİLİ: