Söyleşi

Batman’da da Black Lives Matter: Afrika Times gazetesinin sahibiyle gazetecilik hayallerini konuştuk

Batman’da mayıs ayında kurulan ve “ABD siyahi direnişine selam” manşetiyle geçen ay dikkat çeken yerel gazete Afrika Times’ın sahibi Fadıl Özdemir ile konuştuk. Black Lives Matter hareketini binlerce kilometre öteden destekleyen Özdemir’in bir hayali var: Batmanlılara “Afrika savanları gibi uçsuz bucaksız ve bir o kadar da çeşitlilik barındıran zengin bir yayıncılık” sunmak ve bir gün bu ilde yaşayan Afrikalılarla birlikte haber yapmak.

Güneydoğu yerel medyasına yeni bir soluk geldi. Batman’da üç aydır yayımlanan Afrika Times… ABD’deki ırkçılık karşıtı “Black Lives Matter” (Siyahların da Canı Can) hareketini 1 Haziran’daki manşetinde ele alan gazetenin imtiyaz sahibi Fadıl Özdemir, bu protestoları “Afrika’dan Amerika’ya köle olarak götürülen siyahi torunlarının haklı direnişi” diye niteliyor.

Özdemir, 1989’da Batman’ın Gercüş ilçesinde doğdu. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin İktisat bölümünden mezun oldu. Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi’nde eğitimine devam ediyor. Aynı zamanda bir medya girişimcisi. 2015 martında Batman Çözüm gazetesini açarak sektöre adım atmış. “Gazeteciliğe başlamaya karar vermemin en önemli sacayağı olarak nitelendirebileceğimiz husus; kendi irademiz dışında bir politik ortamda doğmamız ve bir şekilde politikanın dışında kendimizi görmemek” diyor.

Beş yıl sonra bu gazeteyi kapatıp Afrika Times’ı kurmaya karar veren Özdemir, bunun nedenini ise şöyle açıklıyor: “Dünyada, ülkemizde, bölgemizde ve ilimizde çoğu konu hakkında ‘çözüm’ bulunamadığına karar verdiğimden Çözüm’ü 2020 martında kapattım. 2020 mayısında Batman Afrika Times adında yeni bir gazete kurdum.”

Fadıl Özdemir sorularımızı yanıtladı.

Fadıl Özdemir

Neden “Afrika Times” ismi?
Basmakalıp, geleneksel sıradanlığın pençesinden kurtulamamış ve okurun zihinsel dünyasında bir farkındalık yaratmayan gazete isimlerinden olmamak için, bu tekdüze sınırlar içerisinde gelgitler yaşayan Batmanlı hemşehrilerimize yeni bir soluk getirmek için, başta geleceğin okurları olacak gençlerin ve dahi tüm Batmanlıların dikkatini çekmek ve onları tekrar yerel basınla buluşturmak için, “Batman Afrika Times” ismini beyin fırtınası sonucunda uygun gördük. Elbette tüm kelimeler içerisinde bir giz barındırır. Yayın hayatımızda bizi takip eden okurlarımız yerel medyada farkındalığımızı görecek ve gazetemizi tutkuyla okuyacaktır. 18 Mayıs 2020 yılında ilk sayımızı çıkardık. Hafta içi her gün olmak suretiyle yayınımıza devam ediyoruz.

Batman da Afrika gibi; halkın yarısı yardıma muhtaç

Malum, COVID-19 pandemisinin getirdiği sonuçlar itibarıyla, Afrika Times ismini kullanmamızın ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha müşahade ettik. Resmi verilere göre Batman’da her iki haneden biri, pandemi kapsamındaki sosyal yardım programlarının en az birinden faydalanıyor. Afrika denilince akla açlık, yoksulluk gelmektedir ve bizim insanlarımız aç ve yardıma muhtaç. Bu paradokstan bahsetmekte fayda var. Ülke olarak sorunumuzun açlık sorunu olmadığını, “daha fazla tok olma” sorunu olduğunu da fark edebiliyoruz. Ülke kaynakları herkese yetecek miktarda.

Afrika Times kimlere hitap ediyor?
“Sevgili okurlarımız ve değerli Batman kamuoyu” diyerek manifestomuzu duyurduk. Afrika kıtasını düşünelim: Dünyanın en fazla biyoçeşitliliğine, dünyanın en fazla farklı diline sahiptir. Sosyo-ekonomik ve kültürel olarak en farklı insanların bir arada yaşadığı kıtadır. İşte bizim hitap ettiğimiz kitle de buna benzer olacak: Kenar mahallelerde bodrum katında yaşayan insanlara da hitap edeceğiz. Memura, bürokrata, esnafa, köylüye, yoksula, zengine de hitap edeceğiz. Dahası çevresel sorunları, hayvan haklarını da işleyip sıkıntıları gündeme getireceğiz.

Salgın koşullarının kâğıt yayınları daha da fazla zorladığı bu dönemde Batman Afrika Times’ın dijital yayın planı var mı?
Sevgili okurlarımıza öncelikle şunu taahhüt ettik: Batman Afrika Times gazetesi tüm legal-illegal oluşumlara, özel ve tüzel kişiliklere, tüm siyasi partilere ve ideolojilere mesafeli olacaktır. Yerelde bulunan tüm kesimlere eşit derecede yaklaşıp halkın yararını ve Batman’ın gelişmesini amaç edinecektir. Yayım hayatımızda gazetenin yanı sıra güçlü bir web sitesi de kuracağımızı buradan tüm kamuoyuna duyuruyoruz. Ayrıca farklı yazar kadrosuyla gazetemizi güçlendireceğiz. Yayın hayatımız Afrika savanları gibi uçsuz bucaksız ve bir o kadar da çeşitlilik barındırarak oldukça zengin olacaktır.

Afrika Times’ın yayın çizgisi ve meslek etiğine bakışı nasıl?
Basının, yargıç olmadığını her tür haberi objektif bir şekilde vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında hiçbir kamu kurumuyla ve hiçbir kesimle kişisel polemiğe girilmemesi gerektiğini ifade ediyoruz. Tanzimat zamanında oluşan ve gelişen gazeteciliğin aynı zamanda halkın eğitimi açısından bir araç olduğunu belirterek gazetede bilim, sanat ve edebiyat için müstakil bir köşenin olması taraftarıyız. İsteyen herkesin, yayın etiğimizin sınırları içinde gazetemizde yazabileceğini belirtmek isteriz. Ayrıca Batman Afrika Times’ın kendisi de dâhil her olgu, olay ve oluşumun ahlaki çerçevede eleştirilebilir olması gerektiğine inanıyoruz. Gerek yerel, gerekse ulusal medyanın yapacağı her haberde ve atacağı her adımda savaşı değil barışı, yıkıcı değil yapıcı olmayı hedeflemesi; ayrıca sevgiyi, onuru ve adaleti savunması gerektiğine inanıyoruz.

Yerelden küresele yayın konseptiyle bir ilki başarmak istiyorlar

İnsanların haklarına ve hukukuna yapılan saldırıları, yalan-yanlış ve yanlı yapılan haberlerin gazetecilik ilkesine aykırı olduğunu da ifade etmek istiyoruz. Batman Afrika Times’ın felsefesinde, kalemin hiçbir zaman birilerinin silahşorluğu için kullanılması yoktur. Yayın hayatımızda biz gerekli olan gücü halkımızdan alacağız. Okuyucularımız bizim için değerlidir. Yerelde bir gazete olarak kurulduk ama Afrika’dan Amerika’ya köle olarak götürülen siyahi torunlarının haklı direnişini de manşete taşımakta hiçbir beis görmemekteyiz.

Ayrıca insanlar, “iyi insanlar ve kötü insanlar” diye ikiye ayrılır. Biz yayın politikamızın gereği olarak iyi insanları (mazlum, mağdur, hakkı çalınmış, ezilmiş) “siyahi” olarak görüyoruz. Ama karşı tarafta kötülük yapanları “beyaz insanlar” olarak nitelendirmiyor, “siyahilerden taraf” olma şiarıyla hareket ediyoruz. İleriki zamanlarda Afrika kıtasında görev yapan yardım kuruluşunun çalışmalarını işleyerek “yerelden uluslararasına” iddialı ve farklı, ilk olabilecek şekilde bir yayın konseptine gireceğiz.

ABD’deki “Black Lives Matter” protestoları konusunda ne düşünüyorsunuz? 1 Haziran’da “ABD siyahi direnişine selam” manşetini neden attınız?
Afrika kökenli ABD vatandaşı siyahilerin; hak hukuk ve eşitlik adına yaptığı barışçıl eylemleri destekliyoruz. Yağma ve şiddete dönüşen olayları tasvip etmiyoruz. Beyazların (Avrupa kökenliler) siyahilere yönelik ırkçı anlayışları yüzünden yıllardır her sene onlarca siyahi hayatını kaybediyor. En son George Floyd’a yapılanlar ortada ve bu siyahi ayaklanmasını sadece Floyd’a veya başka bir olaya bağlamak yanlış olacaktır. Nitekim direnişe dönüşen ve dalga dalga büyüyen eylemlerin, dipten gelen tarihsel canlı bir hafızanın sonuçları olduğunu öngörebiliyoruz.

Batman’a üniversite okumaya gelen az da olsa Afrikalı siyahiler ilimizde yaşıyor. İleride maddi güç sahibi olduğumuzda gazetemizde Afrikalılarla birlikte çalışmayı düşünüyoruz. Tabii, yerelde gazetecilik yapmanın başlı başına sorunları olduğunu da biliyoruz. “Afrika” ismini duyan insanımızdan farklı, enteresan tepkiler aldık. Kimisinin çok hoşuna gitti, müspet manada dönüş yaptılar. Afrika ismine anlam veremeyenler de oldu. İşin ilginci, menfi yorumlar, çoğunluğu yoksul olan hemşehrilemizden geldi. Çalışmalarımızı gördükçe her kesimin, özellikle de siyahilerin bizi benimseyeceğine inanıyoruz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – GÜMÜŞHANE’DEN ULUSAL HABER ÇIKARMAK: DİPSİZ GÖL

Özgür Bülbül

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Yerel-ulusal gazete, TV ve haber ajanslarında muhabir-editör olarak görev yaptı. İnternet haberciliği ve yerel medya üzerine çalışıyor. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı'nda Tezli Yüksek Lisans yaptı. "Doğu’da Gazeteci Olmak" ve "Haberin Yerel Hâli" adlarında yayımlanmış iki kitabı bulunuyor.

Journo E-Bülten