Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni corona virüsünden kaynaklanan (2019-nCoV) Covid-19 salgını dünyada yayılmayı sürdürürken henüz Türkiye’de resmi açıklamalara göre henüz bir vakaya rastlanmadı. Buna karşın medya takip verileri, Türkiye’nin dünyada corona virüsü ile ilgili en çok haber yapılan 10 ülkeden biri olduğunu gösteriyor. Bu ortamda RTÜK’ün televizyonlara gönderdiği bir yazı da tartışma konusu oldu.
Salgının kaynaklandığı Çin’de corona virüsü (koronavirüs) bulaşanların sayısı 78 bini aşarken, virüsten ölenlerin sayısı 2 bin 715 oldu.
Virüsün yayıldığı 40’ı aşkın ülke arasında İtalya ve İran başı çekiyor. Dün virüs ilk kez Güney Amerika’da da görüldü (Brezilya). Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin dışında tespit edilen Covid-19 vakalarının ilk kez Çin’deki yeni vaka sayısını aştığını açıkladı.
Corona virüsü haberleri
İstanbul merkezli Medya Takip Merkezi (MTM), ölçüm servisi DigiLup’ı kullanarak yaptığı corona virüsü konulu haber taramasının sonuçlarını duyurdu. 4 bini aşkın gazete, dergi ve TV kanalı ile 10 bini aşkın internet sitesinin tarandığı araştırmaya göre Türkiye’de 1-25 Şubat tarihlerinde bu konuda 41 bin 77 haber yayımlandı. Bu haberlerin bin 711’i yazılı, 15 bin 23’ü görüntülü medyada çıktı; internet medyasına ise 24 bin 343 haber yansıdı.
Aynı kuruluşun 19-25 Şubat dönemi için açıkladığı tarama verilerine göre Türkiye corona virüsü konusunda dünyada en çok haber yapılan yedinci ülke (54 bin 444 haber). Bu listede ABD ve Çin’i, Avrupa’da virüsün en çok yayıldığı ve şu ana dek üç ölüme neden olduğu İtalya izliyor. Veriler, sekiz ölümün resmi olarak açıklandığı İran’da ise Türkiye’dekinin sadece yüzde 2’si kadar haber yayımlandığını gösteriyor.
RTÜK’ten tartışma yaratan yazı
Bu arada Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) önceki gün TV kanallarına gönderdiği corona virüsü konulu bir yazı tartışmaya neden oldu. RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu imzalı yazıda, “yayınların bazılarının Bakanlığın politikasına zarar verebileceği değerlendirilmektedir” denildi ve şu ifade kullanıldı: “Mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi için konuk olarak görüşlerine başvurulacak uzmanların seçiminde Sağlık Bakanlığı Basın ve Halka İlişkiler Müşavirliği veya Üst Kurulumuz Sağlık Masası Biriminden İzleme ve Değerlendirme Daire Başkan Yardımcısı Dr. Hülya Köksal ile her zaman iletişime geçebilecekleri hususunda bilgilerinizi rica ederim.”
Yazının “Yok hükmünde” olduğunu bildiren RTÜK Üyesi İlhan Taşcı ise kurumun suç işlediğini ifade ederek şöyle konuştu: “RTÜK, yayıncılara talimat veremez. Televizyonların programlarına alacağı konuklara karışamaz. RTÜK, Anayasa’dan ve yasadan almadığı hiçbir yetkiyi kullanamaz. RTÜK, iktidar politikalarının uygulayıcısı değildir, olamaz. Yayıncılara gözdağı niteliğiyle tarihe geçecek bu belge suçtur.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – SALGININ HABERLERDEKİ İZ DÜŞÜMÜ