Haber

EFJ: Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı hız kesmiyor

Avrupa'nın dört bir yanındaki gazetecilik örgütlerinin katıldığı EFJ kurultayı bu yıl salgın nedeniyle çevrim içi ortamda yapıldı.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), yıllık olağan kurultayında, Türkiye’de gazetecilere, yazarlara, sanatçılara ve akademisyenlere yönelik baskının hız kesmeden sürmesinden derin endişe duyduğunu vurguladı. Kurultayda kabul edilen önergede, Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 100 gazetecinin olduğu belirtilerek adli makamların, RTÜK’ün ve BİK’in basın özgürlüğü ihlallerine dikkat çekildi. Önergenin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından söz alan TGS ve EFJ yöneticisi Mustafa Kuleli, “Farklı görüşler karşısında dehşete kapılanlara inat ifade özgürlüğünü, çok sesliliği ve mesleğimizi savunacağız” dedi.

EFJ’nin kurultayına 38 Avrupa ülkesindeki gazetecilik sendika ve derneklerini temsil eden 53 delege katıldı.

Kurultayın ana konularından biri, 9 Ağustos’taki tartışmalı devlet başkanlığı seçimlerinden beri suların durulmadığı Belarus’tu. Bu süreçte 320 gazetecinin mesleklerini yaptıkları için gözaltına alındığını vurgulayan EFJ, Belarus’taki basın özgürlüğü ihlallerinin son bulması için uluslararası topluma çağrı yaptı.

EFJ, kurultayda kabul ettiği bir başka önergede ise Avrupa Birliği’nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Robert Spano gibi bir Avrupalı yetkilinin Türkiye’ye yönelik tavrını eleştirdi. Cezaevlerindeki gazetecilere dikkat çekilen önergede, son dönemdeki şu gelişmeler de not edilerek Avrupalı yetkililerden Ankara’yı basın özgürlüğü ihlallerini sonlandırmaya yönlendirecek adımlar atması istendi:

  • Radyo ve Televizyon  Üst Kurulu (RTÜK); programlarında sarf edilen ifadeler nedeniyle Halk TV, Haber Global, Meltem TV, Tele 1 ve Fox TV’ye ceza verdi.
  • Cumhuriyet gazetesinin eski yayın yönetmeni Can Dündar firari ilan edildi ve malvarlığına el konuldu.
  • Basın İlan Kurumu (BİK); Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet gazetelerinin resmi ilanlarını kesti.
  • Yerel mahkemeler Sendika.Org, yeniyasamgazetesi.com ve siyasihaber.org gibi haber sitelerine erişimi, Anayasa Mahkemesi’nin Sendika.Org ve siyasihaber.org sitelerine yönelik erişim engelinin bir ifade özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetmesine rağmen engellledi.
  • Onlarca gazeteci, terör propagandası ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret gibi suçlardan yargılanıyor; birçoğu gözaltına alındı veya tutuklandı.

Kuleli: ‘Gazetecileri ve gazeteciliği desteklemek için daha fazla çalışmak zorundayız’

EFJ, bu nedenle üyelerine, Türkiye’deki gazetecilerle dayanışma çabalarını artırması, uluslarararası platformlarda hükûmetlere ve siyasetçilere durumu anlatması ve meslektaşlarının davalarını takip etmesi çağrısı yaptı. Kabul edilen önerge kapsamında EFJ, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) icra kurulu ile birlikte bu konuda şu ana kadar yapılanları değerlendirip Türkiye’deki üyelerine destek için yeni planlar hazırlayacak.

Önergenin oy birliği ile kabul edilmesinin ardından söz alan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve EFJ yöneticisi Mustafa Kuleli delegelere teşekkür etti ve şunları söyledi: “Türkiye’deki gazetecileri ve gazeteciliği desteklemek için daha fazla çalışmak zorundayız. Her bir kardeş sendikamız, var olan faaliyetini arttırmalı. Farklı görüşler karşısında dehşete kapılanlara inat ifade özgürlüğünü, çok sesliliği ve mesleğimizi savunacağız.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – TGS’NİN TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten