Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), yıllık olağan kurultayında Türkiye ile ilgili acil önergeyi oybirliğiyle kabul etti. Önergede, hükûmetin gazetecilik örgütlerine danışmadan bir “dezenformasyon yasası” hazırlaması eleştirilerek diyalog çağrısı yapıldı.
EFJ’nin yıllık olağan kurultayı 8-9 Ekim tarihlerinde Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de düzenlendi. Avrupa’nın dört bir yanından gelen delegeler, “Gazetecileri Daha İyi Korumak” başlıklı bu yılki kurultayda Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) verdiği acil önergeyi de oybirliğiyle kabul etti.
Önergede, Ankara’nın “yalan haber ve dezenformasyonla mücadele” iddiasıyla yeni bir yasa tasarısı hazırlığında olduğu hatırlatıldı. Bu süreçte Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının gazetecilik örgütleri başta olmak üzere sivil topluma danışmamasının “derin bir rahatsızlık” yarattığı belirtilerek Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve “İnternet Yasası” gibi önceki yasal düzenlemelerin gazetecilik faaliyetleri de dâhil ifade özgürlüğünü kısıtlamada kullanıldığı vurgulandı. Bu bağlamda şu açıklama yapıldı:
- EFJ, Türkiye hükûmetinin, gazeteciler dâhil kamuoyunun demokratik haklarını derinden etkileyecek önemli bir yasama sürecinde sergilemeye devam ettiği şeffaflık ve hesap verebilirlik yoksunluğunu kınamaktadır. Türkiye hükûmetine, söz konusu yasa tasarısını meclise getirmeden önce gazetecilerle ve sivil toplumla derhal bir diyalog başlatması çağrısında bulunuyoruz. Aynı zamanda hükûmete, dijital medyada sansürü ve otosansürü daha da yaygınlaştıracak yasal ve idari adımlar atmaktan kaçınması çağrısı yapıyoruz.
Belarus, Afganistan ve SLAPP davaları da gündemdeydi
EFJ kurultayında, Belarus dâhil bir dizi Avrupa ülkesi ile Afganistan’daki basın özgürlüğü ihlalleri de ele alındı. Ayrıca COVID-19 salgının medyaya etkisi, gazetecilerin çalışan haklarına yönelik baskılar ve telif hakları, kurultayda tartışılan diğer sorunlar arasındaydı.
Bu yılki kurultayın ev sahibi olan Hırvatistan başta olmak üzere birçok ülkede yetkililerin “kamusal katılıma karşı stratejik davalar” (İngilizce kısaltmasıyla SLAPP: “Strategic lawsuit against public participation”) açarak gazeteciliği engellemeye çalışması eleştirildi. EFJ heyeti, kurultay kapsamında Hırvat hükûmetinin üst düzey yetkilileriyle gerçekleştirdikleri toplantılarda özellikle bu tür davaların üzerinde durdu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE