Haber

İletişim fakülteleri: En yüksek puanlı bölümler 2019

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite kayıt sürecinde son günler… 2019 itibariyle iletişim fakültelerindeki en yüksek puanlı bölümleri derledik. İlk 10’da İstanbul’dan altı, Ankara’dan üç, İzmir’den bir bölüm var. Bunlardan dördü radyo-televizyon, üçü ise gazetecilik bölümü. En yüksek puanlı bölüm Galatasaray İletişim. İstanbul, Ankara ve Marmara Üniversiteleri ise ikişer bölümle ilk 10 listesinde yer alıyor.

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Kayıt için adayların, yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.

İletişim fakültelerinde 15 ve üzerinde kontenjana sahip bölümler taban puanlarına göre sıralandığında, ilk 10’da İstanbul’dan altı, Ankara’dan üç, İzmir’den bir bölüm yer alıyor. Bu bölümlerden dördü “radyo, televizyon ve sinema” iken, üç gazetecilik, bir iletişim, bir iletişim bilimleri, bir de görsel iletişim tasarımı bölümü ilk 10’a giriyor.

15’in altında kontenjanlara sahip bölümlere bakıldığında ise Bilgi, Kadir Has, Bahçeşehir, Koç, Yeditepe, İbn Haldun ve Bilkent üniversitelerinin burslu bölümleri 440 ve üzerinde puanlara sahipler.

İletişim fakültelerindeki bölümlerin güncel puanlarını ve kontenjanlarını şurada derledik. Tüm bölümlere ise şuradan ulaşabilirsiniz.

İletişim fakültelerinde hangi bölümde, ne öğretiliyor?

Gazetecilik: Haber toplama ve yazma, fotoğraf tekniği, gazetecilik ilkeleri, medya analizi gibi dersler içeren bu bölüm, özetle, gazeteci yetiştiriyor.

Radyo, Televizyon ve Sinema: Bu alandan mezun olanlar televizyon veya radyo habercisi, sunucu, yönetmen, yapımcı, ses teknisyeni, kurgucu ve benzeri pozisyonlarda istihdam edilebiliyor.

Yeni Medya: Bazı üniversitelerde “yeni medya” bölümleri varken, bazılarında bu isminin yanına “gazetecilik” veya “iletişim” de ekleniyor. Bu bölümlerin ortak özelliği, dijital çağın gereklerine uygun bir iletişim eğitimi vermeye odaklanmaları. Öğrenciler, seçtikleri derslerle belirli bir alanda uzmanlaşabilirler. Veri gazeteciliğinden sosyal medya uzmanlığına, dijital trend danışmanlığından çevrimiçi itibar yöneticiliğine, haber sitesi editörlüğünden dijital pazarlama uzmanlığına birçok seçenek mevcut.

İletişim Tasarımı: Öğrenciler, görsel iletişim platformlarını disiplinler arası bir yaklaşım ile inceleyerek, bilgi teknolojilerindeki gelişime ve değişen estetik değerlere paralel olarak tasarımlar gerçekleştirmeyi öğreniyor. Hedef; televizyon, sinema, gazete, dergi, web gibi mecraların özellikleri doğrultusunda fikir ve bilgilerin izleyiciye aktarılmasında görsel, işitsel ve hatta dokunsal olarak amaçlandığı yönde ve etkili bir biçimde iletişim sağlamak.

Görsel İletişim Tasarımı: İllüstrasyon, tipografi, fotoğraf, bilgisayar grafikleri, video üretimi, animasyon, ambalaj tasarımı, etkileşim tasarımı gibi çeşitli konulara yoğunlaşan bir bölüm. Öğrenciler yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri uygulamalı ve kolektif bir çalışma süreci izliyorlar. Dijital ortamda iletişim konusunda uzmanlaşarak; reklam, dijital iletişim, web tasarımı, video ve film prodüksiyonu, 3D görselleştirme ve animasyon, ses ve hareketli görüntü ile tasarım, etkileşim tasarımı gibi alanlarda çalışabilirler.

Basın ve Yayın: Bu bölümü, gazeteciliğin ve televizyonculuğun kesişim noktası olarak özetleyenler var. Bölümden mezun olan öğrenciler muhabirlik, haber fotoğrafçılığı, editörlük, radyo yayıncılığı, TV haber programcılığı, internet yayıncılığı ve görsel yönetmenlik gibi alanlarda çalışabilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – İLETİŞİM AKADEMİSYENLERİ: VAZGEÇMEYİN, ASIL ŞİMDİ GAZETECİLİK ZAMANI

Oğuz Bakır

Cumhuriyet'te stajyer muhabirlik, Milliyet'te muhabirlik; Yurt, ABC Gazetesi, Ensonhaber, Sadece Haber, Sputnik ve T24'te editörlük yaptı. NewsLab Turkey ve Inside Turkey başta olmak üzere birçok kuruluş için freelance olarak röportaj, araştırma, söyleşi gibi içerikler üretmeye devam ediyor.

Journo E-Bülten