Haber

Facebook fırtınanın ortasında ismini değiştirdi: Meta

Facebook'un California'daki merkezinde bulunan "Beğen" logosu da, sonsuzluğu simgeleyen Meta logosuyla değiştirildi.

Eski bir çalışanının medyaya sızdırdığı iç yazışmalar nedeniyle zor günler geçiren Facebook, ismini “Meta” olarak değiştirdi. Yeni isim, dijital medyanın son dönemdeki gözde kavramı “metaverse” konusuna şirketin verdiği önemi gösteriyor.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan ABD merkezli Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg dünkü şirket toplantısını sanal ve artırılmış gerçeklik ortamında canlı olarak yayımlayarak isim değişikliğini açıkladı. Buna göre Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi platformların yanı sıra bir sanal gerçeklik teknolojisi şirketini de içeren holdinge “Meta” (antik Yunanca’da “öte”) adı verildi.

Metaverse kavramının ne anlama geldiğini ve kısa tarihçesini geçen ay aktarmıştık. ABD’deki teknoloji devlerinin son dönemde dillerinden düşürmediği bu kavram, kullanıcıların farklı cihazlardan erişebildiği, artırılmış gerçekliği de kapsayan ortak bir sanal aleme işaret ediyor.

Zuckerberg bu isim değişikliğiyle ‘metaverse’e şirket olarak yaptıkları yatırımın büyüklüğünü de vurgulamak istediklerini söyledi.

Facebook’un metaverse ürünleri için 5 yılda 10 bin kişi işe alınacak

Şirket metaverse ürünlerini geliştirmek için kurduğu yeni birimde gelecek 5 yılda Avrupa’da 10 bini aşkın kişiyi istihdam edecek. Daha önce Oculus markasıyla üretilen sanal gerçeklik cihazları, “Reality Labs” adlı bu yeni birim tarafından geliştirilip artık “Meta” olarak markalanacak.

San Francisco yakınlarındaki Menlo Park’ta konuşlu Facebook merkezinde bulunan ve şirketin logosu olan baş parmak şeklindeki “Beğen” simgesi de sonsuzluğu simgeleyen mavi bir simgeyle değiştirildi.

Facebook hisseleri 1 Aralık’tan itibaren ABD borsalarında “MVRS” koduyla yer alacak olsa da şirketin örgütsel yapısında bu aşamada ciddi bir değişiklik öngörülmüyor. İsim değişikliğinin açıklanmasının ardından Facebook hisseleri %1,5 değer kazandı.

Google da 2015 yılında holding ismini Alphabet olarak değiştirmişti. Google’ın arama motorunun yanı sıra bulut internet hizmetleri ve otonom araçlar gibi farklı alanlarda çeşitli ürünler sunan birçok şirket ve platform bugün Alphabet adlı holdingin bir parçası.

Facebook’un büyümesi durdu, eleştiriler çığ gibi büyüyor

Son yıllarda birçok büyük pazarda özellikle genç kullanıcılarını kaybeden ve diğer yaş gruplarında da büyümesi yavaşlayan Facebook, kârlılığını korumak için sosyal platformları sanal ve artırılmış gerçeklik ortamlarına taşımayı planlıyor.

Bugün uluslararası medyada yayımlanan haber ve yorumlarda Facebook’un isim değişikliğinin, markasının iyice “kirlendiği” bir döneme denk gelmesine de dikkat çekildi.

Ticari çıkarlarını kamu yararının üstünde tuttuğu için mahremiyet haklarına saygı göstermediği ve dezenformasyona izin verdiği gerekçesiyle eleştirilen Facebook, son olarak eski çalışanı Frances Haugen’ın sızdırdığı iç yazışmalar nedeniyle zor durumda kalmıştı.

Mark Zuckerberg

ABD Senatosu ve İngiltere Parlamentosu’na ifade veren Haugen’ın sızdırdığı belgeler üzerinde bir gazeteci konsorsiyumu araştırmalar yapıyor. “Facebook Papers” (Facebook belgeleri) adı verilen yazışmalara dayanan ilk haberler, şirketin kamu kurumları tarafından daha sıkı denetlenmesine dayanak olabilecek kadar ciddi kanıtlar içeriyor.

Şu ana dek öne çıkan bulgulardan bazıları şöyle:

  • ABD’de Joe Biden’ın yeni başkan olarak göreve başladığı 6 Ocak’ta, seçimi kaybeden Donald Trump yanlılarının başkent Washington’da kan döktüğü olaylar öncesinde Facebook bu grupların kendi platformunda yaydığı yanlış bilgilere karşı söz verdiği adımları atmadı. Gözlemcilere göre şirketin “Acil durumda camı kırınız” kod adıyla uygulamayı vadettiği bu önlemler devreye alınsa ve yanlış bilgilerin yayılması engellense o günkü protestolar bu boyutta şiddet olaylarına dönüşmeyecekti.
  • Zuckerberg, Vietnam’da çıkarılan baskıcı bir yasanın Facebook tarafından uygulanması için bizzat devreye girdi. Yasa, devleti eleştiren paylaşımların Facebook tarafından denetlenip gerektiğinde kaldırılmasını öngörüyordu. Facebook’un yurttaş hakları biriminin ifade özgürlüğünü koruyacak önlemler alma önerileri ise reddedildi, hatta bazılarında yine Zuckerberg bizzat devreye girip baskıcı yetkililerden yana tavır koydu. 97 milyonluk nüfusuyla Vietnam, şirketler için önemli bir pazar.
  • Facebook ve Instagram’da beğeni sayılarının gizlenmesiyle daha yapıcı bir ortamın oluşabileceği belirtilmişti. Şirket bu yönde bazı testler de yaptı. Ancak beğeni sayılarının gizlenmesinin Facebook’un reklam gelirlerini düşürdüğü görülünce kamu yararı umursanmadan bu plan rafa kaldırıldı.

Suçlamaları reddeden Zuckerberg, son söyleşisinde istifa etmeyi düşünmediğini söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – METAVERSE NEDİR?

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten