Haber

Farklı coğrafyalardan farklı hikayelere ‘BAK’!

Son Bakkal. Projeyi hazırlayanlar: Melikenaz Yalçın (Aydın-İzmir), Recep Seyhan (Diyarbakır)
10 şehirden 24 genç bir araya geldi; birbirlerine kendi şehirlerinden baktı ve üretti. “Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK” sergisi, üzerine düşünmeyi gerektiriyor. Sergiyi görmek için son tarih 10 Nisan.

Birbirimizi anlamanın yolu birbirimize yaklaşmaktan ve kulak vermekten geçiyor. Bu motivasyonla yola çıkan “Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK” projesinin ikincisi, Türkiye’nin 10 farklı şehrinden 24 genci buluşturdu.

Aydın, Balıkesir, Batman, Çanakkale, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla, Şırnak ve Urfa’dan kültürel üretim projesine katılan gençler İzmir ve Diyarbakır’da atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Projeye katılan gençler, bazı videolarda da belirttikleri gibi farklı şehirleri daha yakından tanıdı ve anladı. Gençler birbirlerinin şehrine konuk oldu, birçok anı fotoğrafladı ve videoya çekti. Gündelik yaşam, farklı hayatlar, mekanlar, sokaklar, geçmiş ve hafıza, göç ve kültürel çeşitliliğe dair yüzlerce ‘an’ı belgelendirdiler.

Taş (Video) Projeyi hazırlayanlar: Aram İkram Taştekin (Diyarbakır), Gözde Özkurt (İzmir)
Taş (Video) Projeyi hazırlayanlar: Aram İkram Taştekin (Diyarbakır), Gözde Özkurt (İzmir)

Bu durum, sergiyi gezenlerde seyirci de de seziliyordu. Bazı videolara dalmış giden ya da fotoğraf karelerinin önünde duran düşünceli insanları görmek, projenin ne kadar da doğru bir yolda olduğunu gösteriyordu.

Anadolu Kültür ile Diyarbakır Sanat Merkezi’nin, Geniş Açı Proje Ofisi ve docİstanbul Belgesel Araştırmaları Merkezi işbirliğiyle hayata geçirilen proje, İstanbul’dan sonra İzmir ve Diyarbakır’da da sergilenecek.

Farklı coğrafyaların havasını soluyan gençlerin şehir ve hafıza temalı işlerini görmek için sayılı günler kaldı. Doğudaki ‘taş’ın anlamından yok olmaya yüz tutmuş bakkalın hikayesine, 10 Nisan’a kadar DEPO’da devam eden sergi üzerine düşünmeye ve hafızaya katmaya değer.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten