Haber

Gazetecilere cop Fransa’yı ayağa kaldırdı: ‘O yasa geçmeyecek’

Güvenlik yasa tasarısına karşı Paris'te yapılan protesto gösterilerinde Suriyeli serbest gazeteci Ameer Alhalbi'nin polis copuyla yaralanmasını, AFP muhabiri Gabrielle Cezard böyle görüntüledi.

Fransa’da güvenlik güçlerine yeni yetkiler öngören yasa tasarısını protesto gösterileri ülke geneline yayılırken polis, gazetecilere şiddet uyguladı. Macron yönetimine tepki büyüyor.

Fransa’nın dört bir yanında onbinlerce kişi önceki gün “Küresel Güvenlik” ismini taşıyan yeni bir yasa tasarısını protesto için sokaklardaydı. Tasarının en çok tepki çeken maddelerinden biri, polis memurlarının görüntülerinin, kimliklerini ifşa edecek şekilde yayımlanmasını yasaklıyor. Aynı tasarı, güvenlik güçlerinin vatandaşları izleme yetkisini ise daha da artırıyor.

Protestolar, başını gazetecilik örgütlerinin çektiği “Stop Loi Sécurité Globale” (Küresel Güvenlik Yasasını Durdurun) girişiminin çağrısıyla başlatıldı. Haftalık gazete Le Journal du Dimanche’ın oluşturduğu platformda organize edilen protesto gösterilerine, ülkenin önde gelen insan hakları örgütleri ve diğer birçok sivil toplum kuruluşu da katıldı.

Polis yasakladı, mahkeme izin verdi

Polis, başkent Paris’teki Cumhuriyet Meydanı’nda cumartesi günü yapılması öngörülen ana gösteriyi kısıtladığını açıkladı. Ancak idare mahkemesi, bu yasağın yürütmesini durdurma kararı verdi ve protestocular alana girebildi. Göstericiler, Paris’in tarihindeki benzer protestolarda kullanılan yürüyüş rotasını takip ederek şehirde yürürken ülkenin diğer bölgelerinde de çok sayıda etkinlikle yasa tasarısı kınandı.

Paris’te 40 bini aşkın kişinin katıldığı ana gösteride akşama doğru Bastille Meydanı yakınlarında bazı protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Polis çok sayıda göstericiyi gözaltına alırken bazı protestocular güvenlik güçlerine taş attı ve çevredeki otomobilleri ateşe verdi.

Suriyeli ödüllü gazeteci coplandı

Olayları görüntülemeye çalışan Suriyeli serbest gazeteci Ameer Alhabi, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri Christophe Deloire’un açıklamasına göre polis copuyla yaralandı. Polka dergisi yayın yönetmeni Alain Genestar da Alhabi’ye yönelik “polis saldırısının şoke edici olduğunu” belirterek ödüllü gazetecinin burnunun kırıldığını ve hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Fransız haber ajansı AFP, olay yerinden fotoğrafları tüm dünyaya servis etti. Böylece Fransız polisi bir hafta içinde üçüncü kez orantısız şiddet kullanmakla suçlandı.

Geçen pazartesi polis, Paris’teki mülteci kampına müdahaleyi görüntülemeye çalışan gazetecilere şiddet uygulamış, muhabir Remy Buisine başta olmak üzere bazı gazeteciler yaralanmıştı. Perşembe gecesi ise polis memurlarının siyahi müzik yapımcısı Michel Zecler’ı darp ettiği görüntüler haber sitelerine yansıyınca tüm ülke ayağa kalkmıştı.

Gazetecilik ve insan hakları örgütleri, Fransa’da güvenlik güçlerinin bir yandan vatandaşları izlemek için daha fazla yetki talep edip bir yandan da hak ihlali yapan polislerin görüntülenmesini yasaklamaya çalışmasına karşı çıkıyor. ABD’deki Black Lives Matter protestolarının da, polis şiddetinin görüntülenip sosyal medyada paylaşılması üzerine başladığı hatırlatılıyor.

Macron kınadı, dört polise soruşturma açıldı

Son olaylarda 62 polisin yaralandığını, 82 kişinin tutuklandığını açıklayan Fransa İçişleri Bakanlığı, orantısız şiddet uygulayan dört memurun disiplin soruşturmasının ardından meslekten ihraç edilebileceğini duyurdu.

Protestolara rağmen Ulusal Meclis’te onaylanan yasa tasarısı ise parlamentonun üst kanadı olan Senato’ya sunuldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Zecler’ın darp edilmesini “ayrımcılık” diye kınasa da, güvenlik yasalarının sıkılaştırılmasını daha önce de iki kez talep etmişti. Macron’un, özellikle sosyal güvenlik yasasında köklü değişiklikler öngören yasal düzenlemelere karşı yapılan kitlesel protestolar sırasında bu talebi gündeme getirmesi dikkat çekmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – POLİS ŞİDDETİ NASIL HABERLEŞTİRİLMELİ?

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten