Haber

Gazetecilik lisans kontenjanlarının %97’si doldu: 58 bölümün 2022 verilerini inceledik

Bu yıl gazetecilik lisans programına en fazla öğrenci kabul eden bölüm, İstanbul Üniversitesi'nin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi'nde.

Üniversitelerin lisans düzeyindeki gazetecilik bölümlerinde bu yıl kontenjanların %97’si doldu. 42 üniversitedeki kontenjan doluluk oranlarının yanı sıra akademik kadrolara dair güncel verileri de Journo takipçileri için derledik.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı 2022 verilerine göre Türkiye’de 42 adet devlet ve vakıf üniversitesinde lisans düzeyinde gazetecilik bölümü var. Örgün, ikinci öğretim ve uzaktan öğretim şeklinde eğitim verilen gazetecilik bölümlerinin toplam sayısı, Yükseköğretim Kurulu’na bağlı yurt dışı üniversiteler de sayılınca 58’e ulaşıyor.

ÖSYM verilerine göre bu yıl Türkiye’deki gazetecilik bölümlerinde açılan 3.763 kontenjanın 3.687’si (%97,5) doldu. Örgün eğitim veren gazetecilik bölümlerinin neredeyse tamamında doluluk oranı %100’e ulaştı.

Genel olarak devlet üniversitelerinin ikinci öğretim programları ve vakıf üniversitelerinin ücretli bölümlerinde ise bu yıl kontenjanlar dolmadı. Devlet üniversitelerinin ikinci öğretim programlarının da ücrete tâbi olduğunu belirtmekte yarar var.

En çok öğrenci, İstanbul Üniversitesi’nde açık ve uzaktan eğitimde

154 öğrenci alarak kontenjanını dolduran İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Gazetecilik Bölümü en fazla öğrenci kabul eden bölüm oldu. 106 öğrenciyle Marmara (örgün), 103’er öğrenciyle Ankara (uzaktan), İstanbul (örgün) ve Süleyman Demirel (hem örgün hem ikinci öğretim) üniversiteleri bu bölümü takip etti.

İsmi geçenler dışında Erciyes Üniversitesi’nin de gazetecilikte uzaktan eğitim programı var. 10 farklı üniversitede ise bu bölüme ikinci öğretim programı olarak rastlamak mümkün. Gazetecilik bölümünde eğitim dili İngilizce olan tek üniversite, Yeditepe.

KKTC, Kazakistan ve Kırgızistan’da dört üniversitede de YÖK’e bağlı gazetecilik programı bulunuyor. Bu yıl bu dört üniversiteden üçünün gazetecilik bölümleri kontenjanlarını doldurdu.

Gazetecilik akademisyenlerinin %46’sı kadın, %19’u profesör

YÖK’ün ve üniversitelerin resmi internet sitelerindeki güncel verilere göre gazetecilik bölümlerinde görevli 489 akademik personelden 226’sı kadın, 263’ü ise erkek.

Gazetecilik akademisyenlerinden 125’i doktor, 107’si doçent ve 93’ü profesör unvanına sahip. 14 profesörle birinci sırada yer alan Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nü, 13 profesörle İstanbul Üniversitesi, 12 profesörle Anadolu Üniversitesi izliyor. 16 üniversitenin gazetecilik bölümlerinde bu unvana sahip bir akademisyen yok.

Öğrenci başına en fazla akademisyenin görev yaptığı gazetecilik bölümleri; Üsküdar, Maltepe, Yeditepe, Ankara (örgün) ve Marmara üniversitelerinde bulunuyor.

[Güncelleme notu, 26 Eylül 2022, 15.35: Bu haberin ilk sürümünde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Gazetecilik bölümündeki tüm akademisyenlerin kadın olduğunu yazmıştık, doğrusu erkek olacaktı. Düzeltip özür dilerken Aysel Çetinkaya ve Burak Toraman’a teşekkür ederiz.]

Ayrıntıları alttaki tabloda bulabilirsiniz:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Çok takip edilen 100 gazeteci ve medya çalışanının 28’i iletişim mezunu

Furkan Tunçdemir

2013 yılından bu yana gazetecilik yapıyor. Yerel ve ulusal birçok gazete, dergi ve haber sitesinde çeşitli görevlerde çalıştı. Van'da yaşıyor.

Journo E-Bülten