Ödeme duvarı kullanan yayıncılara kötü haber: Google Chrome’un 30 Temmuz’da kullanıma açılacak yeni sürümü ile gizli pencere kullanan ziyaretçileri engellemek mümkün olmayacak.
Dünyada dijital abonelikle gelir elde eden yayınlar, ödeme duvarıyla karşılaşan kullanıcıların, tarayıcılarında gizli pencere açarak herhangi ücret ödemeden içeriklere erişebilmesinden şikayetçiydi.
Özellikle ABD’de, New York Times, Los Angeles Times ve Boston Globe gibi gazetelerin de aralarında bulunduğu onlarca yayın son birkaç aydır bu duruma son vermiş, gizli pencere açarak siteye gelen ziyaretçileri engellemeye başlamıştı.
Gizli pencere ile girildiğinde bir sitenin takip amaçlı hiçbir çerezi bilgisayara kaydedilmediğinden, hizmet sağlayıcı o kişiyi her defasında yeni bir kullanıcı gibi algılıyor. Belirli sayıda içerik tüketiminden sonra okurlarından abonelik ücreti talep eden yayınlar bu arka kapı yüzünden gelir kaybına uğruyor.
‘Alan Google, veren Google’
Ancak Google yayıncıların gözünün yaşına bakmadı ve Chrome’un 30 Temmuz’da kullanıma açılacak 76 numaralı sürümüne, gizli pencereye yönelik engellemeleri ortadan kaldıracak bir özellik ekledi. Site sahipleri artık gelen kullanıcının normal pencere mi, yoksa gizli pencere mi kullandığını göremeyeceğinden onlara yönelik herhangi özel uygulama da yapamayacak.
“Ödeme duvarlarını Chrome’un gizli penceresiyle aşmanın yolu” başlıklı içerikler yayımlanmaya başladı bile... Gazeteler başta olmak üzere yayıncılar ise kızgın ve üzgün.
Google’ın bir yandan da abonelik modeline geçiş dahil çeşitli programlarla gazetelere maddi destek verdiğini hatırlatan NiemanLab, “Alan Google, veren Google” diye yazdı. Aynı konulu tweet‘te ise şu ifade kullanıldı: “Google, yayıncıların görünmez pencereyi saptama becerisini bir ‘bug’ olarak görüyordu. Anlaşılan kullanıcıların ödeme duvarını aşma becerisini ise bir ‘özellik’ olarak görüyorlarmış.”
Gazetelerin ödeme duvarındaki “sızıntıyı engellemek” için Chrome 76’ya karşı yeni bir önlem alıp alamayacağı henüz belli değil.
Chrome’daki gizli pencere (incognito mode) özelliği Safari ve Firefox’ta “özel tarama” (private browsing) diye adlandırılıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – GOOGLE ‘GAZETECİLERİN DE İŞİNE YARAYACAK’ DİYE DUYURDU