Haber

Gazetelere para ödemek istemeyen Google, Avustralya’dan çekilebileceğini açıkladı

Google ve Facebook gibi platformlar, haber içerikleri üzerinden her yıl milyonlarca dolar kazanırken bunların üreticisi olan medya kuruluşlarına herhangi pay vermiyor. Avustralya bu konuda dünyada ilk adımı atıp teknoloji platformlarının haber içerikleri için medyaya lisans ücreti ödemesini zorunlu tutacak bir tasarı hazırlamıştı. Google, bu düzenleme yasalaşırsa Avustralya’dan çekileceğini duyurdu.

Avustralya parlamentosundaki yasa tasarısı, Google ve Facebook’u, haber içeriklerinin mali değeri konusunda yayıncılarla müzakereye zorluyor.

Geçen perşembe günü Fransa’da yayıncılarla bir lisans anlaşmasına varan Google, Avustralya’yı ise bu tasarı nedeniyle tehdit etti. Google’ın bu ülkedeki yöneticisi Mel Silva, Avustralya Senatosu’na dün verdiği ifadede söz konusu tasarının “işletilemeyeceğini” bildirdi ve bu hâliyle yasalaşırsa Google arama motorunun Avustralya’da kapatılacağını ekledi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise milletvekillerine, Google’ın “tehditlerine” boyun eğmemeleri çağrısı yaptı. Avustralyalı milletvekilleri de Google’ı “şantajla” ve reform çabalarına karşı “kabadayılık” yapmakla suçluyor.

Morrison hükûmeti, Google’ın Avustralya’da neredeyse bir tekel olduğunu, vatandaşlar için temel bir hizmet sunmasına karşın çok az rekabetle karşı karşıya bulunduğunu vurguluyor. Arama motorlarının haber içerikleri sayesinde çok fazla kullanıcı kazandığı, bu yüzden gazetecilerin ürettikleri haber içerikleri için “adil” bir bedel ödemeleri gerektiği vurgulanıyor.

Avustralya’daki yasa, tüm dünyaya model olabilir

Avustralya, Google için büyük bir pazar değil. Ancak teknoloji devi, bu ülkedeki yeni yasanın diğer ülkelerde de taklit edilmesinden ve tüm dünyada içerik üreticilerine ücret ödemek zorunda kalmaktan endişeli. Bu, Google’ın reklama dayalı mevcut iş modelini etkileyip kârlılığını düşürebilir.

Google geçen hafta tehdidinde ciddi olduğunu gösteren bir sinyal verip Avustralyalı haber sitelerini, bu ülkedeki arama sonuçlarının yüzde 1’inden çıkararak “haberin değerini görmek için bir deneme” yaptığını açıkladı. Facebook da yasa geçerse Avustralyalı kullanıcıların akışlarında haber göstermeyeceğini bildirdi. Google ve Facebook’un merkezlerinin yer aldığı ABD’deki iş dünyası temsilcileri de geçen hafta Avustralya hükûmetine tasarıyı rafa kaldırma çağrısı yapmıştı.

Avustralya parlamentosu ise platformların tehditlerine rağmen tasarıyı yasalaştıracak gibi görünüyor. Google bu ülkeden çekilirse Avustralyalı kullanıcılar Bing ve DuckDuckGo gibi alternatif arama motorlarına yönelecek. Google, arama motoru dışındaki hizmetlerinin (Gmail, Google Haritalar vb.) bu ülkedeki geleceği konusunda ise henüz yorum yapmadı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – GOOGLE VE HABERLER: TÜRKİYE’DE NASIL ÇALIŞIYOR?

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten