Haber

Google gazetecilerin sırtından bir yılda 4.7 milyar dolar kazanmış

Teknoloji devi Google’ın, geçen yıl gazetelerin ürettiği haberler üzerinden en az 4.7 milyar dolar gelir elde ettiği açıklandı.

ABD’de New York Times da dahil 2.000’i aşkın gazeteyi temsil eden News Media Alliance (Haber Medyası İttifakı) bugün bir araştırma yayımladı.

Ekonomi danışmanlık firması Keystone Strategy’nin yaptığı araştırmada, Google’ın, arama motoru ve Google Haberler uygulaması üzerinde haber yayıncılarının içeriklerini kullanarak 2018’de ne kadar gelir elde ettiği hesaplandı.

‘Çok net, acı verici’ bir sonuç

Haber medyasının şeffaflık çağrılarına karşın Google yıllardır bu konudaki resmi verileri paylaşmıyor. Son olarak 2008’de Google Haberler uygulamasının 100 milyon dolar getirdiği açıklanmıştı. Araştırmada bu açıklamadan yola çıkıldı ve o günden beri tüm Google hizmetlerinin büyümesi hesap edildi. Sonuca göre Google 2018’de gazetelerin haberleri üzerinden tahminen 4.7 milyar dolar kazandı.

New York Times haberi verirken, bu miktarın son iki Avengers filminin toplam gişe hasılatından ve herhangi profesyonel spor takımının değerinden daha fazla olduğunu vurguladı.

İttifak üyelerinden Philadelphia Inquirer gazetesinin üst yöneticisi Terrance C.Z. Egger, “Bu araştırma, zaten bildiğimiz bir şeyi çok net ve acı verici biçimde ortaya koydu. Platformlarla haber endüstrisi arasındaki ilişkinin mevcut dinamikleri son derece yıkıcı” dedi.

Tüm gazetelerin toplam geliri 5.7 milyar dolar

Açıklanan miktar, ABD’de tüm haber medyasının geçen yıl elde ettiği 5.7 milyar dolarlık gelire oldukça yakın. Üstelik News Media Alliance, söz konusu tahminin aslında muhafazakar olduğunu, araştırmada hesaplanmayan kullanıcı verilerinin değeri de katılırsa Google’ın gazetecilerin emeği üzerinden elde ettiği kazancın çok daha yüksek çıkacağını düşünüyor.

News Media Alliance raporu ABD Temsilciler Meclisi’ne sundu. Meclisin alt komisyonu yarın haber medyası için kritik bir oturumda bir araya gelecek.

Gazeteciliği koruma yasa tasarısı gündemde

Büyük teknoloji şirketleriyle medyanın ilişkisini araştıran komisyon, “Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası” adlı kanun tasarısı üzerinde duruyor.

Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da her iki partinin de desteklediği tasarı yasalaşırsa, ABD’deki gazeteler dört yıl boyunca anti-tröst yasalarından muaf tutulacak. Böylece yasal olarak güçlerini birleştirebilecek gazeteler, çevrim içi platformlarla gelir paylaşımı için toplu pazarlık yapabilecek.

‘Gazetecilik yok olursa cumhuriyet tehlikeye girer’

Facebook ile birlikte haber sitelerine giden trafiğin yaklaşık yüzde 80’ini sağlayan ve bu aracı rolü sayesinde büyük gelirler elde edebilen Google, son araştırma sonucuyla ilgili henüz bir yorum yapmadı.

News Media Alliance Başkanı David Chavern ise “Haberler sivil toplumun sürdürülebilirliğini sağlayacak önemli bir içerik biçimidir. Okurlardan başlayıp yazarlar ve siyasetçilere kadar herkesin, gazeteciliğin yok olması durumunda cumhuriyetin sürdürülebilirliğinin tehlikeye düşeceği korkunç bir sonuç doğacağını anlaması gerekir” dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – GAZETECİLER KONTROLÜ GOOGLE’A KAPTIRDI

Etiketler

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten