Google’ın geliştiricilere yönelik geleneksel I/O konferansında bu yıl da yeni cihaz ve uygulamalar duyuruldu. Bu duyurulardan üçü, gazeteciler başta olmak içerik üreticilerini de yakından ilgilendiriyor.
Google I/O 2008’den beri her yıl California eyaletindeki Mountain View’da yapılıyor. İsmini input/output (giriş/çıkış) ifadesinin kısaltmasından alan I/O’da özellikle açık kaynak kodlu ve yenilikçi uygulamalar tanıtılıyor, tartışılıyor.
Google dün başlayan bu yılki konferansta bir araya gelen yazılım geliştiricilere son Pixel modellerini ve Nest Hub Max gibi yeni cihazlarını da duyurdu. İçerik üreticilerini en çok etkileyecek üç yeni uygulama ise şunlar:
1. Android’de tüm videolara canlı altyazı
Android Q sürümüyle birlikte “Live Caption” (canlı altyazı) tüm uygulamalarda kullanılabilecek. Telefonunuzdan YouTube izlerken, Skype üstünden görüntülü konuşmak yaparken veya herhangi başka video uygulamasındayken Live Caption sayesinde cihazınız sesleri otomatik olarak altyazıya dönüştürebiliyor.
İlk sürümde Türkçe desteği olup olmayacağı henüz belirsiz ama Google Docs gibi uygulamaların Türkçe dikte hizmetini yıllardır verdiği düşünüldüğünde, Live Caption’ın da dilimizde çalışmaması için bir neden yok.
I/O konferansına katılanlar Live Caption’ın İngilizcede çok başarılı çalıştığını söylüyorlar. Üstelik kullanıcı, altyazıyı ekranın istediği bölümüne sürükleyebiliyor. Özellikle mobil cihazlarda video tüketimi için altyazıların önemi düşünüldüğünde, içerik üreticilerinin yükü bu uygulama sayesinde hafifleyebilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – TGS AKADEMİ’DE ÜCRETSİZ MOBİL GAZETECİLİK DERSİ
2. Google Lens güncellemesi
Mobil cihazların kamerasının görüntülediği cisimleri sinir ağına dayalı analizle yorumlayıp onlar hakkında ek bilgiler sunan Google Lens uygulaması da önemli bir güncelleme alıyor.
Bu güncelleme Google Lens’e birçok özellik getiriyor. Örneğin artık telefonunuzu yabancı dilde yazıların bulunduğu bir tabelaya tuttuğunuzda Google Lens size istediğiniz dilde sesli tercüme sunuyor. Böylece Google Çeviri uygulamasında bir süredir var olan özellik daha pratik bir şekilde Lens üstünde çalışacak.
İçerik üreticilerini asıl ilgilendiren Google Lens güncellemesi ise uygulamanın artık gazete ve dergiler gibi basılı yayınlarla bütünleşik bir şekilde, artırılmış gerçeklik yaratmak üzere çalışabilecek olması.
Bu konuda bir kullanım örneği sunmak isteyen Google ilk aşamada ABD’deki Bon Appetit adlı yemek dergisiyle anlaşma yaptı. Kameranızı dergideki bir tarif üzerine tuttuğunuzda Google Lens size o yemeğin nasıl yapıldığını videoyla gösteriyor.
Ay sonunda cihazlara gelecek güncellemenin ilk aşamada “bir düzine dilde” çalışacağı belirtildi.
3. Duplex web’e geliyor
Geçen yılki I/O’nun en büyük haberi, Google Duplex’in duyurulmasıydı. Yapay zekanın insanlarla telefonda konuşup örneğin restoran rezervasyonu yapmasını sağlayan Google Duplex bu yılki konferansta yapılan duyuruya göre daha gelişmiş özelliklerle web’e geliyor.
Duplex artık kullanıcı için internette dolaşıp araç kiralamaktan sinema bileti satın almaya birçok eylemi, bilgileri yorumlayarak yapabilecek. Yeni özellikler Google Asistan’ı “daha akıllı yapma” çabasının bir parçası olarak sunuldu.
Asistan ve Duplex gibi uygulamaların yaygınlaşması, daha fazla kullanıcının içeriklere sesli komut yoluyla ve yapay zekayı aracı olarak kullanarak ulaşmasını sağlayacak. Bu durum içerik üreticileri için yeni bir dönüşüme işaret ettiği gibi, mahremiyet gibi alanlarda kullanıcılarla teknoloji platformları arasında yeni gerilimlere neden olabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – MAKİNELER ŞİRKET GÜDÜMÜNDE KONUŞUP YAZMASIN