Haber

TGS Akademi’de günün dersi: Hedef kitle neredeyse orada olmalıyız

Doğruluk Payı editörü ve Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Koray Kaplıca, veri doğrulama teknikleri hakkında örnekler verdi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bünyesinde, gazeteci ve gazeteci adaylarını alanlarında daha yetkin ve donanımlı kılmak amacıyla seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenleyen TGS Akademi, yeni açılan Şişli yerleşkesinde ilk etkinliğini düzenledi.

“Gazeteciler İçin Yeni Medya Atölyesi” başlığı altında yeni haber formatları, mobil gazetecilik, veriyle doğrulama ve dijital güvenlik konuları iki gün boyunca akademide masaya yatırıldı. Gazetecilerin ve öğrencilerin ilgi gösterdiği atölyede alanlarında uzman ve deneyimli eğitmenler, katılımcılarla hem teorik hem de uygulamalı olarak yeni medya atmosferinde var olmanın püf noktalarını paylaştı.

‘Format ve içerik mecraya uygun olmalı’

TGS Akademi direktörü ve Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya bölümü öğretim görevlisi Orhan Şener, atölyenin ilk bölümünde Türkiye’deki medya sistemini genel çerçeveleriyle açıklayarak yeni medya araçlarının ve sosyal medya platformlarının kullanımındaki hızlı artış oranını değerlendirdi.

İçeriğin ve formatın kullanılacak olan platforma göre şekil alması gerektiğini uluslararası yayın kuruluşlarının farklı sosyal medya kanalları üzerinden katılımcılara örneklendiren Şener, “Format ile içerik iç içedir. Formatları yayınlanacak mecralara uygun olarak hazırlamamız gerekir” dedi.

Sesin dramatik etkisi: Podcast yayıncılığı

Şener, Türkiye’de de hızla yaygınlaşan mecralardan birisi olan podcast formatında içerik üreten başlıca yayıncılara değindi: “Ekranın bittiği yerde ses başlıyor. Özellikle ülkemizde ulaşım sürelerinin uzunluğu ve toplu taşımada video içeriği izlemenin zorluğundan dolayı podcast yayıncılığı için ideal bir ortam var.”

Akademisyen ve gazeteci Dr. Can Ertuna mobil gazetecilik ve dijital medya hakkındaki tespit ve deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı. Özellikle internetin gazetecilik mesleğini içerik ve format açısından değiştirdiğine değinen Ertuna, akıllı telefonların teknolojik açıdan profesyonel içerikler hazırlamak için artık yeterli olduğu ve farklı mecralar içinde birçok haber ürününün telefonlarla hazırlanabileceğini belirtti.

Ertuna, “Akıllı telefonlar vazgeçilmez bir tamamlayıcı niteliğinde ama hala limitleri var. Henüz o geçiş tam anlamıyla tamamlanamadı. Pek çok açıdan içerik üretimi için yetiyor fakat henüz genel anlamıyla tamamladık diyemeyiz,” dedi.

Dr. Can Ertuna, katılımcılara mobil gazetecilik yaparken kullandığı araçları da tanıttı.

Gazetecilikte teyit ve tutarlılık

Doğruluk Payı editörü ve Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Koray Kaplıca verilerle doğrulama üzerine yaptığı sunumunda doğrulama ile teyit kavramlarının farkından bahsetti. Ayrıca doğrulanacak konunun seçiminin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Doğrulamanın kendi zorlukları dışında, edinilen sonuçların kitlelerle paylaşılmasındaki zorluklara da değinen Kaplıca, Doğruluk Payı’nda yaptıkları video çalışmalarını anlattı.

Yeni medya ve dijital güvenlik

Atölyenin son çalışmasında ise gazeteci/yazar Ahmet A. Sabancı, gazetecilikte dijital savunma ile gazetecilerin güvenlik amacıyla kullanabileceği uygulama ve internet sistemlerinden bahsetti.

Sabancı, “Birçok güvenlik ihlalinin nedeni birilerinin sizi hedef alması değil, sizin ihmalinizdir. Dijital güvenlik için ilk önce neyi korumak istediğimizi saptamalı ve güvenlik ihtiyaçlarımızı onun üzerine inşa etmeliyiz” dedi.

Ahmet A. Sabancı, parola güvenliği konusunda kullanılabilecek uygulamaları da katılımcılar ile paylaştı.

TGS Akademi’nin eğitimleri “gazetecilerin evi” sloganıyla açılan Şişli yerleşkesinde devam edecek. TGS Akademi, gazeteci ve gazeteci adayları için ortak çalışma alanları, canlı yayın stüdyosu ve hukuki-psikolojik destek sunuyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – HABER KAYNAĞINIZI 12 ADIMDA KORUYUN

Emre Topcu

Bahçeşehir Üniversitesi son sınıf öğrencisi. Habertürk, DHA ve NLTR için içerikler üretiyor.

Journo E-Bülten