Google’ın özel haritalar oluşturmak için kullanılabilecek muhteşem bir aracı var: Google My Maps. Peki ‘Google Haritalar’ üzerinden hikâye anlatıcılığı yapmanızı kolaylaştıran Google My Maps nasıl kullanılıyor?
Öncelikle veriyi bulun ve sadeleştirin: Söz konusu veri ise ihtimaller sonsuz. Dünyada açık hâlde kullanılmayı bekleyen birçok veri var. TÜİK tarafından yayınlanan ve coğrafi veri de içeren herhangi bir veri setini kullanabilirsiniz. Ancak Türkçe karakter içeren verilerde hâlâ sıkıntılar olduğunu belirtmek gerek.
Örneğin adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verisini ele alalım. Buradan üstünde çalışmak istediğiniz veriyi tercihen temizleyerek farklı bir dosya içerisinde tutun ve en sade haliyle .xls ya da muadili bir formatta kaydedin. Ardından mymaps.google.com‘a Google hesabınızla giriş yaparak yeni harita oluşturun.
Haritanızı isimlendirdikten sonra, sol üst kısımdan katman ekle opsiyonuyla (içe aktarma metoduyla) önceden hazırladığınız coğrafi veri de içeren tabloyu yükleyin. Ardından karşınıza çıkan seçeneklerde elinizdeki verinin niteliğine göre (enlem boylam bilgisi, şehirler, bölgeler) seçiminizi yapın. Örnek vak’ada bu iller de olabilir ilçe ve beldeler de. Seçiminizin ardından haritanız otomatik olarak karşınıza çıkacaktır.
Her dijital araç gibi Google My Maps de yayınlanmadan önce kontrol gerektiriyor. Örneğin haritada şehirlerin işaretlenen yerleriyle gerçek merkezleri arasında farklar olabiliyor; hatta arada isim benzerliğinden kendinizi Tacikistan kırsalında bir şehirle baş başa da bulabiliyorsunuz. Ancak mekan bazlı hikâye anlatımında özellikle de tablo işleme özelliğiyle Google My Maps’in yarattığı rahatlık inkâr edilemez.
Tabii, daha önce nasıl çalıştığını açıkladığımız Knightlab’in Storymap aracının işlevi ve hikâye anlatıcılığındaki kullanıcı dostu özellikleri gereği Google My Maps’in bir adım önünde olduğunu hatırlatmakta fayda var.