Yeni Medya

Dijital haritalar ve oyunlaştırılmış habercilik

Yeni medya olanaklarının artmasıyla birlikte habercilikte yeni yaklaşımlar hem haber içeriklerini hem de haberlerin sunuluş biçimlerini fazlasıyla değiştirdi. Artık Internet Gazeteciliği dendiğinde akla alışıldık görsel ve metinden oluşan form gelmiyor. Karşı karşıya olduğumuz yeni formlar ise, mekan, zaman gibi temel ölçütler etrafında biçimleniyorlar. Bu yeni biçimler dijital yayıncılık deneyimlerinin artık gazetelerin klasik web sayfalarına sığamayacağını, bir gazetenin ya da gazetecinin yeni medya alanında tek bir mecraya hapsedilemeyeceğini gösteriyor.

Storymap ( https://storymap.knightlab.com )

Storymap seçtiğiniz herhangi bir ülke ya da coğrafyada harita verileri üstünden haberleri mekan bazlı bildirmenize olanak sağlayan bir uygulama. Al Jazeera, Yahoo, Washington Post, CNBC, Houston Chronicle, Foreign Policy, La Stampa gibi birçok uluslararası haber kuruluşu haberlerini üretirken Storymap’in “harita hikayeleme” diye adlandırabileceğimiz dijital yöntemlerine başvuruyorlar.

washpost

Örneğin Washington Post’taki bu örnek, ISIS’in yayılma ağını farklı multimedya olanakları (videolar, fotoğraflar, metinler) eşliğinde anlatıyor. Görüldüğü üzere tek bir ülke ile sınırlanmıyorsunuz; incelediğiniz genel bir coğrafya, tüm dünya ya da bir ülkenin spesifik bir bölgesi ve hatta mahalleleri dahi olabiliyor.

Nerede Kullanabiliriz?

Aslında Storymap tipi uygulamalar sınırsız alanda kullanılabilir; ancak seçimler, çatışma bölgeleri ya da enerji krizleri gibi durumlarda da kullanılması mümkün. Mahalle hatta sokak adına kadar ayrıntılı adres belirtme ihtimalleri söz konusu. Elbette ülkeden ülkeye detaylandırmalarda farklar olabiliyor.

Avantajları ve Dezavantajları

Bu uygulamanın en önemli avantajı alışılmış olanın dışında bir biçim ortaya koyması. Galerilerin tıklama bazlı yarar sağlama mantığına sıkışmamış bir mantık söz konusu. Harita okuma genel okur yazarlığımızın ilkokul eğitiminden kalma bir parçası. Çevre ve kent haberciliği konusunda bu dijital haritalar önemli bir işlev sahibi. Açık kaynak kodlu bir yazılım olması da güvenilirlik bakımından önem arz ediyor. Dezavantaj olarak line.do’dan alışık olduğumuz farklı multimedia’ları eklemleme şansını henüz bize sunmaması. Şimdilik, sınırlı sayıda seçenekle kuşatılmış durumda Storymap.

Snapmap

 

Geographic

SnapMap: Storymap kadar işlevli olan ve Instagram’daki yeri işaretlenmiş fotoğraflar üzerinden çalışan yine Knightlab tarafından yaratılan bir başka proje ise Snapmap. Özellikle yurttaş habercilerin bu uygulamayı kullanması çok faydalı olacaktır.

Etiketler

Sarphan Uzunoğlu

Sarphan Uzunoğlu, UiT The Arctic University of Norway Dil ve Kültür Bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Doktorasını haber odalarında preker gazeteci emeği üzerine yazdığı tezle tamamlayan Uzunoğlu P24, Global Voices, Creative Disturbance gibi platformlara da katkı sağlamaktadır.

Journo E-Bülten