Haber

Başsavcı ihbar etti: Haberlere erişim rüşvetle engelleniyor

Free Turkey Web'in araştırmasına göre, TV100'ün "SADAT reklamı" ile ilgili haberler ve gazetecilerin sosyal medya paylaşımları da, rüşvet iddialarının gölgesinde engellenen içerikler arasında.

Gazeteci Timur Soykan’ın bugünkü yazısına göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar, haberlere erişim engeli getiren bazı mahkeme kararlarının para karşılığında verildiğini geçen hafta Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) bildirdi. Soykan’ın bu haberi de jet hızıyla engellendi.

Başsavcının rüşvet çığlığı: Çürüyoruz” başlığıyla BirGün’de yayımlanan haberde, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın, hâkimlik ve mahkeme kararlarına yönelik rüşvet iddialarının araştırılması için Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na talimat verdiği ifade edildi.

Araştırmanın ardından Uçar’ın 6 Ekim 2023 günü HSK Genel Sekreterliği’ne gönderdiği yazıda; “uyuşturucu kaçakçılarının, yasadışı bahisçilerin, milyonlarca lira gasp edenlerin nasıl tahliye edildiğini ortaya koyduğu” belirtildi.

“Kapalı kapılar ardında, meslektaş sohbetlerinden İstanbul Anadolu Adliyesi’nde para karşılığı sulh ceza hâkimliklerinde erişimin engellenmesine dair kararlar verildiği, usulsüz tahliyeler yapıldığı duyumları alındı” ifadesinin de başsavcının yazısında yer aldığı ifade edildi.

Bir sulh ceza hâkimi ve TV100’ün sahibi de suçlanıyor

Rüşvetle suçlanan adlî yetkililerle ilgili tutanakları da yazısına ekleyen başsavcının, “örgütlü ya da örgütsüz bu yapıların çökertilmesi için gereğinin yapılması yüksek takdirlerinize arz olunur” ifadesini kullandığı Timur Soykan’ın haberinde belirtildi.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin kurduğu Free Turkey Web platformunun bugünkü haberine göre, Başsavcı Uçar’ın HSK’ye yazısında ismini verdiği bir sulh ceza hâkimi, 11 kararla 1.896 habere erişimi engelletti.

Rüşvet iddialarına konu olan erişim engelleme kararlarından 2’si, Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuk olduğu TV100 canlı yayını sırasında SADAT reklamı yayımlanmasıyla ilgili iddiaları içeren haber ve paylaşımları kapsıyor. TV100’ün sahibi Necat Gülseven de iddiaların hedefinde.

Hava durumu haberine bile erişim engellendi

BirGün’de bugün manşet olan habere de 24 saat geçmeden İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engellemesi getirildi, ardından “içerikten çıkarma” kararı verildi.

Dijital bir içeriğin yayından tamamen kaldırılması talimatına, yasal dilde “içerikten çıkarma” deniliyor. Engellenen sayfalara VPN gibi yöntemlerle erişmek mümkün. “Çıkarılan” içerikler ise ilgili web sitesinden silindiği için bu imkân ortadan kalkıyor.

Son yıllarda Türkiye’de 100 binlerce web sitesi, alan adı ve sayfa engellendi veya “içerikten çıkarıldı.” Bunlar arasında “kişilik hakları” gerekçesiyle hedef alınan 28 bini aşkın haber de var. Verilere göre en çok BirGün ve Cumhuriyet gazetelerinin haberleri engelleniyor.

Örneğin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Reuters’da yayımlanan yolsuzluk iddialarına dair haberleri sansürletmeye çalışırken Journo’yu da es geçmemişti.

Sabah gazetesi yazarı ve TRT Yönetim Kurulu üyesi Hilal Kaplan’ın da 2 ayda 396 içeriğe erişimi engellettiği, bunlar arasında Gazete Duvar’ın şu hava durumu haberinin bile bulunduğu ifade edilmişti.

Dijital sansürde Türkiye rekoru: 574 bini aşkın alan adı ve web sitesi engellendi

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten