Haber

Sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon mezunları 18 ayda iş bulabiliyor

TÜİK’in yeni açıkladığı verilere göre lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranının en düşük olduğu eğitim ve öğretim alanları arasında sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon da var. Bu alanda özellikle kadın istihdamı, Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde kalıyor. Mezunlar ilk işlerini ortalama bir buçuk yıl sonra bulabiliyor. Bu bölümler kazanç miktarında da tablonun alt sıralarında yer alıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı için Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri’ni dün açıkladı. Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %71,1 olarak gerçekleşirken, bu oran ön lisans mezunlarında %63,0 olarak hesaplandı.

Kayıtlı istihdam oranının en yüksek olduğu ilk 5 eğitim ve öğretim alanı; sağlık ve refah (%82,7), eğitim (%77,8), mühendislik, imalat ve inşaat (%77,8), bilişim ve iletişim teknolojileri (%76,7) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%72,3).

Bölümler bazında en yüksek istihdam işitme engelliler öğretmenliği (%96,6), aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği (%95,5), zihin engelliler öğretmenliği (%95,4), görme engelliler öğretmenliği (%94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliğinde (%94,3).

“Sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon” alanındaki bölümlerden mezun olanlar ortalama 18 ay içinde ilk işini bulabiliyor. Bundan daha uzun bir süreye sadece “iş, yönetim ve hukuk” mezunları sahip. Mezunların en çabuk iş bulduğu bölümler ise “sağlık ve refah” alanında (ortalama 7,7 ay).

Mezuniyet sonrası ilk iş bulma süre ortalamasının en kısa olduğu 5 bölüm; dil ve konuşma terapisi (2,4 ay), güvenlik bilimleri (3,0 ay), görme engelliler öğretmenliği (3,4 ay), zihin engelliler öğretmenliği (3,7 ay) ve işitme engelliler öğretmenliği (3,8 ay). Çeviri ve yabancı dillerle ilgili bölümlerin mezunları ortalama 8-10 ayda iş buluyor.

Aylık ortalama kazancı en yüksek olan 5 bölüm ise pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği. İletişim alanındaki bölümler TÜİK'in sınıflandırmasına göre "çok düşük" ve "düşük" kazanç grubuna giriyor:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 

Sevinelim mi? TÜİK’e göre gazetecilik mezunlarında işsizlik bir yılda 10 puan azaldı

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten