Haber Uygulamalar

Photoshop Neural Filters: Fotoğraftaki yüz ifadelerini değiştirmek, ‘sinirsel filtreler’ ile artık daha kolay

Özgün fotoğraftaki (1) modeli, Photoshop'ta uzun süredir bulunan "liquify" aracıyla da gülümsetmek mümkün (2). Ancak liquify ile görselde mevcut pikselleri kullanarak, el yordamıyla bir gülümseme yaratılabiliyordu. Oysa Neural Filters ile artık görsele yapay zekâ yardımıyla yepyeni pikseller ekleniyor ve bambaşka bir tebessüm oluşturulabiliyor (3).
Adobe şirketi, dünyanın en yaygın grafik editörlüğü programlarından Photoshop’un “sinirsel filtreler” (neural filters) adı verilen yeni özelliğini kullanıma sundu. Makine öğrenme teknolojisinden yararlanan sinirsel filtreler ile fotoğrafın aslında bulunmayan pikseller, istenen bağlama uygun olarak otomatik üretilebiliyor. Bu sayede örneğin fotoğraftaki somurtan kişiyi gülümsetmek veya genç birini yaşlandırmak kolaylaşıyor.

Photoshop’un 22. sürümünde hangi yenilik var?

En önemli yenilik, Photoshop’un yapay zekâ destekli özelliklerinde… Neural Filters (sinirsel filtreler) adlı bir dizi görsel editörlük aracının yanı sıra, fotoğraflardaki gökyüzünü değiştirmenizi sağlayan Sky Replacement özelliği de dikkat çekici.

Photoshop’ta bir fotoğrafı düzeltirken sık sık kullanılan otomatik seçim aracında da, görseldeki kenarların yapay zekâ yardımıyla artık daha isabetli biçimde seçilebildiği, bu sayede örneğin dekupaj işleminin kolaylaştığı görülüyor.

Neural Filters nedir, nasıl çalışır?

Neural Filters (sinirsel filtreler) özelliği ile Photoshop, makine öğrenmesinden destek alan rakip uygulamalardan geri kalmadığını göstermeye çalışıyor. Sinirsel filtreler, görsel türetme odaklı bir makine öğrenme tekniği olan ‘çekişmeli üretici ağ‘ın (GAN: generative adversarial networks) gücünü kullanıyor. İşlemlerin bir kısmı kullanıcının cihazında, bir kısmı bulutta gerçekleşiyor ve hızlıca sonuç veriyor.

Özellikle portre fotoğraflarına uygulanabilecek sinirsel filtreler, yeni özellikler içinde öne çıkıyor. GAN kullanan bu filtreler sayesinde örneğin fotoğraftaki kişinin yüz ifadesine yansıyan duyguyu kolayca değiştirebiliyorsunuz. Sağ tarafta açılan kutudaki “neşe” ve “öfke” gibi ibarelerin altında yer alan kaydırıcıları kullanarak istenen ağırlıkta duygu verilebiliyor.

Neural Filters ile siyah-beyaz bir fotoğrafı renklendirmek, ışık yönünü ayarlamak; fotoğraftaki kişiyi yaşlandırmak, gençleştirmek, ağzını açmak veya kapatmak, bakışını veya saçlarını değiştirmek ve hatta makyajını bir başka kişininkiyle takas etmek de mümkün.

Böylece dijital sinir ağı (neural network) kullanan bir uygulamadan, grafik editörlüğünde yararlanabiliyorsunuz. Kod bilmeniz gerekmiyor.

Sinirsel filtreler: Avantajları ve dezavantajları

Photoshop ile gelen Neural Filters’ın en büyük avantajı, grafik editörlerine zaman kazandırması. Bunu yaparken yapay zekâ ve makine öğrenme uygulamalarını son kullanıcı için daha erişilebilir ve kullanışlı kılıyor. Adobe’nin dijital görüntülemeden sorumlu başkan yardımcısı Maria Yap, “Photoshop’un dünyanın en gelişmiş yapay zekâ uygulaması olduğunu bu noktada söyleyebileceğimizi sanıyorum” diyor.

Öte yandan “deep fake” denilen sahte videolarda olduğu gibi, GAN yönteminin fotoğraf işlemede de medya ekosistemi açısından bazı olumsuzluklar getirmesi muhtemel. Dünyanın en yaygın grafik editörlüğü programlarından birinin, gerçeğinden kolayca ayırt edilemeyecek manipüle edilmiş görseller yaratılmasını bu kadar kolaylaştırması, yalan haberler gibi sorunları daha da büyütebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – EN DERİN SAHTEKÂRLIK: DEEP FAKE

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten