Haber

Journo dikkat çekti, TGC en iyi fotoğraf ödülünü gerçek sahibine verdi

Fotoğraf: Bülent Kılıç / AFP
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), en iyi haber fotoğrafı dalında başarı ödülünü, Hasankeyf’te çekilen bir fotoğrafla başvuruda bulunan yerel muhabir Reşat Yiğiz’e verdiğini açıklamıştı. Journo, bu fotoğrafın Yiğiz’e değil, AFP muhabiri Bülent Kılıç’a ait olduğunu TGC yetkililerine bildirdi. Yiğiz hakkında kesin ihraç talebiyle soruşturma açıldı. Ödül, gerçek sahibi olan Kılıç’a verildi.
Journo’ya konuşan Kılıç ise şunları söyledi: “Bu olay Türkiye’de gazeteciliğin ne hâle düştüğünün nişanesidir… Ben 2.5 senedir basın kartımın yenilenmesini bekliyorum. Fotoğrafımı çalan kişinin basın kartı var mı bilmiyorum ama eğer varsa demokratik bir ülkede o kart bu olay nedeniyle iptal edilirdi.”

TGC Gazetecilik Başarı Ödülleri’ne dair önceki gün yayımladığımız haberde, “En İyi Fotoğraf” dalına yer vermemiştik.

Çünkü bu dalda ödüle layık görüldüğü bildirilen eserin, başvuruyu yapan yerel muhabir Reşat Yiğiz’e değil, Agence France-Presse (AFP) muhabiri Bülent Kılıç’a ait olduğunu fark etmiştik.

Kılıç’ın geçen yıl sonunda Hasankeyf’te çektiği fotoğrafı, birçok yabancı haber sitesinde de yer almıştı (örneğin Hindustan Times’daki şu galeride 3. kare).

Demirören Haber Ajansı (DHA) ve Batman Çağdaş gazetesi için çalışan Yiğiz ise TGC ödüllerine, bu yerel gazetede 23 Aralık’ta yayımlanan “Define Avcıları” başlıklı haberdeki fotoğraf kendisininmiş gibi başvurmuştu.

Bunun üzerine önceki gün TGC yetkililerine ve Kılıç’a bilgi verdik.

TGC: Bu etik sorun nedeniyle kamuoyuyla üzüntümüzü paylaşırız

TGC Yönetim Kurulu bugün yaptığı açıklamada, 41 yıldır ilk kez bir etik ihlal ile karşılaştıklarını ve Yiğiz’in aldığı ödülün iptal edildiğini duyurdu. Ödül Kılıç’a verilirken açıklamada şöyle denildi:

“TGC üyesi olan Reşat Yiğiz hakkında ise disiplin soruşturması açılmasına karar verilmiştir. TGC Tüzüğü’ne, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne, meslek onuruna aykırı davrandığı, AFP’den Bülent Kılıç’ın emeğini hiçe saydığı ve kamuoyunu yanılttığı için kesin ihraç talebiyle Onur Kurulu’na sevk edilmiştir. İlk kez yaşanan bu etik sorun nedeniyle kamuoyuyla üzüntümüzü paylaşırız.”

Bülent Kılıç: Siz haber vermeseydiniz belki farkına varmazdım

Journo’ya konuşan Bülent Kılıç şunları söyledi:

  • Siz haber vermeseydiniz belki farkına varmazdım veya geç farkına varırdım. Bu cemiyet için de bir ilk, benim için de bir ilk. 41 senedir ilk defa böyle bir yanıltmanın başlarına geldiğini söylediler. Ben ödüle başvurmamıştım. TGC’ye saygım olduğu için, onların da burada yanıltıldığını bildiğim için, onlar açısından bu işin kolaylaştırılmasını istedim. Temiz gazetecilik duygularıyla yerel bir muhabiri teşvik etmek istemişler.
  • Bu olay, Türkiye’de gazeteciliğin ne hâle düştüğünün nişanesi… Ben bu fotoğrafı Hasankeyf sulara gömülmeden çekmek için gecenin bir yarısı çalıştım. Haydi gazetesine basmış, “Burası Türkiye” deyip bunu da anlarım. Ama yarışmaya gönderip çalıntı fotoğrafla kendi reklamını yapması inanılmaz.
Bülent Kılıç

‘Ses çıkarmadıkça hak gasplarını kabullenmiş oluyoruz’

  • Bu ülkede bir şekilde gazetecilik yaşatılmaya çalışılıyor. Bir yanda bu arkadaş sosyal medya hesaplarında sürekli Kuran’dan ayetler paylaşıyor. Bir yanda binlerce gerçek gazeteci, hak sahibi olmasına rağmen basın kartı bile alamıyor. Ben de bunlardan biriyim. Fotoğrafımı çalan kişinin basın kartı var mı bilmiyorum ama eğer varsa demokratik bir ülkede o kart bu olay nedeniyle iptal edilirdi. Ahlaki olarak, birikim ve seviye olarak bu kişinin bu mesleğe uygun olmadığına karar verilirdi.
  • Ben şimdi dava da açabilirim, bu konuda o kişiyi daha zor durumda da bırakabilirim. Aslında şahsen çok umrumda değil ama biz bunlara izin verince, ses çıkarmayınca, bu tür hak gasplarını kabullenmiş oluyoruz. Bu cüreti göstermelerinin nedeni de zaten gazetecilik ortamında süren bu adaletsizlik…
Reşat Yiğiz, ödül aldığını Twitter hesabından bu görselle duyurmuştu.

Journo’nun mesajlarına dün ve önceki gün dönüş yapmayan Yiğiz, bugün ödül geri alındıktan sonra Independent Türkçe‘ye şunları söyledi: “‘Haber kaynağım fotoğrafı bana WhatsApp’tan gönderdi. Kendisinin çektiğini söyledi. Ben daha önce bu fotoğrafı görmedim, fotoğrafçıyı da tanımam. Haber kaynağıma güvenerek yanlış yaptım. Haber çıktıktan sonra kimse ‘Bu fotoğraf benim’ diyerek uyarmadı.”

Yiğiz, TGC ödüllerine fotoğraf dalında değil haber dalında katılmak istediklerini ancak bir hata yaparak başvuruyu fotoğraf dalında ilettiklerini de öne sürdü. Ancak sonrasında fotoğraf ödülünü aldıklarına dair bir haber yayımlayıp bunu neden Twitter hesabından duyurduğunu açıklamadı. Yiğiz, Twitter hesabının da ismini değiştirip korumaya aldı.

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluklar Bildirgesi‘nin “Kaynak Gösterme” başlıklı maddesine göre “Gazeteci, başta haber ajansları olmak üzere, bir meslektaşının ve herhangi bir yayının sunduğu bilgileri kullandığında mutlaka kaynağını belirtmelidir.”

Twitter’daki tepkilerden bazıları şöyle:

Gazetecilik ilkeleri nelerdir? Herkesin uzlaştığı 5 nokta

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten