Haber

SEO’dan hukuki haklara, TGS Akademi eğitimleri sürüyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) çatısı altında bulunan, gazeteci ve gazeteci adaylarını alanlarında daha yetkin ve donanımlı kılmak amacıyla seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenleyen TGS Akademi eğitim seanslarına devam ediyor.

Gazeteciler Mustafa Büyüksipahi ve Funda Korkmaz ile TGS hukuk müşaviri Av. Meliha Selvi ve TGS Başkanı Gökhan Durmuş’un katılımıyla düzenlenen TGS Akademi sertifika programı 27 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirildi.

Basın mensuplarının ve öğrencilerin ilgi gösterdiği etkinlik Büyüksipahi’nin “Yeni Medya ve Gazetecilik” başlıklı sunumu ile başladı. Gelişen teknolojinin ve sosyal medya mecralarına artan ilginin yarattığı yeni bir düzenin içinde olduğumuza değinen Büyüksipahi, katılımcılara yeni medya alanındaki en yeni gelişmelerden ve içerik hazırlarken kullanabilecekleri uygulama ve web sayfalarından bahsetti.

Büyüksipahi, “Gazetecilerin medyadaki yeniliklere uyum sağlaması ve sürekli eğitimler ile gelişen medyayı takip etmesi gerekiyor” dedi.

Mustafa Büyüksipahi

Gazeteci Funda Korkmaz ise etkinliğin ikinci bölümünde SEO’nun tanımı ve gazetecilik açısından öneminden bahsetti. Korkmaz SEO’yu “arama motorlarının web sitelerini doğru anlamasını sağlayan düzenlemeler” olarak tanımladı.

Dünyanın en yaygın arama motoru Google’ın çalışma prensiplerini anlatan Korkmaz, yayıncılar için SEO’nun hayati önem taşıdığını ve bu alanda bir rekabet olduğunu vurguladı. Korkmaz, SEO’da özellikle şu konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti:

– Anahtar kelimenin spotta ve başlıkta yer alması

– Cümlelerin kısa ve anlaşılır olması

– Haberde fotoğraf ve video kullanımı

– Haberde bilgilendirici yönlendirme linkleri olması

Basın Kanunu’nda gazeteci hakları

TGS hukuk müşaviri Av. Meliha Selvi ise katılımcılara gazetecilerin sahip olduğu yasal haklarla ilgili bilgiler verdi.

Medya mensuplarının haklarının ve ödevlerinin yer aldığı, eski isminden dolayı “212” diye bilinen 5953 Sayılı Basın İş Kanunu’na değinen Selvi, hizmet akdinin nasıl hazırlanması gerektiğinden, çalışma sürelerinin düzenlenmesine, fazla mesaiden kıdem tazminatına dek çeşitli konuları hem hukuksal açıdan açıkladı, hem de katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Ayrıca katılımcılara gazetecilerin kanunda yer alan haklarını içeren birer kitapçık dağıtıldı.

Basın İş Kanunu’nda yer alan bazı hükümler şöyle:

– Çalışma süreleri gece ve gündüz devrelerinde 8 saattir

– Fazla mesai ücreti olarak, normal ücretin yüzde 50 fazlası ödenir

– Fazla mesai, günlük 3 saati geçemez

– Ücret, ay başında peşin, çalışmadan önce ödenmelidir

– Ücretin en geç iki yılda bir arttırılması, kanunen zorunludur

Program, TGS Başkanı Gökhan Durmuş’un sendikanın tarihçesi ve faaliyetleri hakkında verdiği bilginin ardından sona erdi. Durmuş, ayrıca, medya çalışanlarını ve gelecekte bu sektörde çalışmayı düşünen öğrencileri sendikaya davet etti.

Eğitimler 4-5 Mayıs tarihlerinde, TGS Akademi’nin Şişli’deki binasında düzenlenecek olan “Gazeteciler İçin Yeni Medya Atölyesi” ile devam edecek.

Başvuru için tıklayın

Emre Topcu

Bahçeşehir Üniversitesi son sınıf öğrencisi. Habertürk, DHA ve NLTR için içerikler üretiyor.

Journo E-Bülten