Haber

TGS’den basın kartları için ortak komisyon kararı

“Gazetecilerin Gücü” şiarıyla toplanan ve 22. Olağan Genel Kurulu’nda yeni yönetimini seçen Türkiye Gazeteciler Sendikası, basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesi için ortak komisyon kurulması kararı aldı.

“Yönetmeliğin değiştirilmesi, komisyonda Cumhurbaşkanlığı’nın ağırlığının arttırılması, kart başvurularının değerlendirilmesindeki keyfî ve hatta partizanca tutum sonucu, Sendikamız, basın kartlarının meslek örgütlerince verilmesini acilen gündemine almıştır” ifadesinin yer aldığı önerge oy birliğiyle kabul edildi.

Medya binalarına deprem kontrolü

İstanbul’da bu hafta sonu gerçekleştirilen genel kurulun ilk günü örgütlenme çalışmaları, basın özgürlüğü mücadelesi, önergeler ve tüzük üzerine yapılan tartışmalara ayrıldı.

Tutuklu tüm gazeteciler serbest kalana kadar hem ulusal hem de uluslararası kampanyaların sürdürülmesi, yargılanan gazetecilere verilen ücretsiz hukuki desteğin arttırılması, işsiz gazetecilerin desteklenmesi, gazeteci kadınların medyada ve sendikal organlarda yönetici pozisyonlara gelmesinin teşvik edilmesi, medyadaki cinsiyetçi dili değiştirmek için kadın ve LGBTİ odaklı habercilik atölyeleri düzenlenmesi, internet haber sitelerinde çalışanların sendikalı olması için özel bir faaliyet yürütülmesi ve medya binalarına deprem kontrolü yapılarak riskli yapıların tahliye edilmesi hakkındaki önergeler kabul edildi.

Yüzde 50 kadın temsili

Dün yapılan seçimle, Gazeteciler Sendikası’nı önümüzdeki dört yıl boyunca yönetecek kadrolar oluşturuldu. 1450 üyeyi temsilen 82 delegenin oy kullandığı seçimde Genel Başkanlığa Gökhan Durmuş (71 oy), Genel Sekreterliğe İlkay Akkaya (53 oy), Genel Başkan Yardımcılığına Ozan Yurtoğlu (58 oy), Genel Mali Sekreterliğe Demet Çulha (62 oy), Genel Örgütlenme Sekreterliğine Mustafa Kuleli (62 oy), Genel Eğitim Sekreterliğine İpek Yezdani (63 oy) seçildi.

Yaptığı teşekkür konuşmasında medya üzerindeki hükûmet baskısıyla mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, iş kolundaki tüm çalışanları “daha iyi bir yaşam için” sendikalı olmaya çağırdı.

EFJ Başkanı: Takdirle karşılıyoruz

Gönderdiği video ile kongreyi selamlayan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanı Mogens B. Bjerregard ise “Türkiye’deki zorlu şartlara rağmen büyük başarılara imza atabilmenizi takdirle karşılıyoruz. Avrupa Gazeteciler Federasyonu olarak sizi desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Almanya, İspanya, Yunanistan, İsveç, Polonya, Hırvatistan, Kıbrıs ve Sırbistan’dan medya sendikaları da gönderdikleri mesajlarla Türkiye’deki gazetecilerin yanında olduklarını vurguladılar.


TGS ne yapıyor?

10 Temmuz 1952’de kurulan Türkiye Gazeteciler Sendikası, bugün 1450 üyesinin ekonomik ve sosyal haklarını savunurken, medya özgürlüğü için de mücadele ediyor. Yaptığı toplu sözleşmelerle sektörde maaş ortalamasını yükselten örgüt, medya çalışanlarına hukuki danışmanlık, psikolojik destek ve mesleki eğitim hizmeti sunuyor.

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten