Dosya

Türkiye’de en az 39 İngilizce, 15 Kürtçe, 9 Arapça haber sitesi var

Haber kategorisinde yayın yapan ve merkezi Türkiye’de bulunan yaklaşık 4.000 medya kuruluşunu inceledim. Gazete, dergi, haber sitesi, TV kanalı gibi yayınlar içerisinde Türkçe dışında farklı dillerde içerikler sunan en az 58 yayıncı var. İngilizce, Kürtçe ve Arapça başı çekiyor. Endonezyaca ve Hırvatça gibi dillerde üretilen haberlere rastlamak da mümkün.

Arama motorları, çevrim içi ansiklopediler ve sanal basın platformları aracılığıyla erişip Türkiye merkezli yaklaşık 4.000 ulusal ve yerel medya kuruluşunu taradım. Buna göre Türkiye’de 100’ü aşkın site, Türkçe dışındaki dillerde de yayın yapıyor.

Ancak Türkçe dışındaki yayınların çoğu düzensiz. Türkçe bir site aylardır örneğin İngilizce sayfasında hiçbir içerik yayımlamamış olabiliyor yahut “Kürtçe Haber” başlıklı bir kategoride sadece sözlüklere ve şarkı sözlerine rastlanabiliyor.

Çoğunluğu haber sitesi olan 39 medya kuruluşu İngilizce dil seçeneği sunuyor. 15 kuruluşta Kürtçe dil seçeneği var (Buna Kürtçe’nin tüm lehçeleri dâhil). Arapça yayın yapan kuruluş sayısı ise 9.

Ulusalda 23 dilde, yerelde 4 dilde haber yayımlanıyor

Haber sitelerinden 42’si, Türkçe dışında sadece bir dilde yayın yapıyor. 15 haber sitesi ise birden fazla dil seçeneği sunuyor. 12 farklı dil seçeneği ile en fazla seçenek sunan haber kuruluşu, Anadolu Ajansı. Onu 8 dil seçeneğiyle HyeTert takip ediyor.

Türkiye’de 81 ilin yerelinden yayın yapan 1.142 basılı ve elektronik gazeteden yalnızca 4’ünün web sitelerinde alternatif dil seçeneği sunuluyor. İngilizce, Arapça ve Çerkezce yayınlar mevcut. Bu yerel sitelerden üçü Marmara, biri Ege bölgesinde.

Ulusal ve yerel yayın platformları arasında İngilizce, Kürtçe, Arapça ve Çerkezce dışında; Farsça, Ermenice, Fransızca, İbranice, Rusça, Arnavutça, Makedonca, Endonezya diliHırvatça, Rumca, Süryanice, İspanyolca, Boşnakça, Osetçe, Abazaca, Azerice, Çeçence ve Adigece dillerine rastlamak mümkün.

Türkçe dışında haber yayımlayan medya kuruluşlarından 58’i şöyle:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

3 azınlık gazetesinde son durum: Dolar ve salgın yetmedi, BİK ve PTT de vuruyor

Furkan Tunçdemir

2013 yılından bu yana gazetecilik yapıyor. Yerel ve ulusal birçok gazete, dergi ve haber sitesinde çeşitli görevlerde çalıştı. Van'da yaşıyor.

Journo E-Bülten