Haber

Twitter’da Elon Musk sansürü: Gazetecilerin hesaplarını askıya aldırdı

Elon Musk, satın almadan önce, "ifade özgürlüğünin, işleyen bir demokrasinin temeli olduğunu" vurgulamış, Twitter'ın herkese açık bir tartışma meydanı olacağını öne sürmüştü.

Twitter, Amerikalı milyarder Elon Musk’ın denetimine girmesinden haftalar sonra, dünyanın önde gelen haber kuruluşlarında görev yapan bir dizi gazetecinin hesaplarını askıya aldı. Sansürlenen gazetecilerin ortak özelliği, Musk hakkında eleştirel haberler yapmaları.

Twitter’ın dün gece hesaplarını askıya aldığı gazeteciler arasında CNN’den Donie O’Sullivan, New York Times’dan Ryan Mac, Washington Post’tan Drew Harwell ve Voice of America’dan Steve Herman gibi saygın haberciler de bulunuyor.

San Francisco merkezli sosyal medya platformu, kararın gerekçesini resmen açıklamadı.

Twitter’ı 44 milyar dolar ödeyerek ekimde satın alan Musk ise bugün attığı tweetlerde ve katıldığı bir Twitter Spaces seansında, hesabı askıya alınan gazetecileri “doxxing” yapmakla suçladı.

“İfşalamak” diye de çevrilebilecek bu İngilizce ifade, bir kişi hakkında kolay elde edilemeyecek belgeleri ve kişisel verileri kötü niyetle internette yayımlamak anlamına geliyor.

ABD medyasında Musk’ın bu iddiasının asılsız olduğunu vurgulayan haberler ve analizler yer aldı. Buna göre, hesabı askıya alınan gazetecilerin hiçbiri “doxxing” diye nitelenebilecek bir bilgi yayımlamamıştı. Gazetecilerin yaptığı haberlerin tamamen olgulara dayandığı, ancak eleştirel bir bakışa sahip oldukları için milyarder teknolojistin radarına girmiş olabileceği yorumu yapıldı.

CNN’in haberinde, Twitter’ın kararı, “kendisini bir ifade özgürlüğü mutlakiyetçisi olarak niteleyen yeni sahibi Elon Musk’ın, bu platformun basını sansürlemesi için tek taraflı yetkisini kullandığı önemli bir girişim” olarak nitelendi.

Süreç, uçağının konumunu paylaşan hesapla başladı

Musk’ın “doxxing” iddiası, özel uçağının konumunu kamuoyuna açık havacılık kaynaklarının verilerini kullanarak tweetleyen @ElonJet adlı hesabının önceki gün askıya alınmasıyla da ilgili.

Musk nisanda yaptığı açıklamada, Twitter’ı satın alırsa, bir öğrencinin yarattığı bu bot hesabı bile sansürlemeyecek kadar ifade özgürlüğüne inandığını, icraatını eleştirenlere de saygı gösterdiğini savunmuştu.

Bu hafta birden tavır değiştiren Musk, hesabı askıya alınan gazetecilerin de @ElonJet hesabı gibi konum verilerini yayımlayarak kendisinin ve ailesinin güvenliğini tehlikeye attığını öne sürdü. Ancak bu iddia da asılsız, zira ilgili gazetecilerin ne haberlerinde ne de sosyal medya paylaşımlarında Musk’ın uçağının veya ailesinin konum bilgisi paylaşıldı.

CNN’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Bir dizi muhabirin hesabının fevri ve haksız bir kararla askıya alınması endişe verici ama şaşırtıcı değil. Twitter’ın artan istikrarsızlığı ve oynaklığı, bu platformu kullanan herkes için çok büyük bir endişe olmalı.”

Hesabı askıya alınan CNN muhabiri O’Sullivan, bu kararın, “Musk’ın Tesla ve SpaceX gibi diğer şirketlerini de haberleştiren tüm dünyadaki bağımsız ve serbest gazeteciler için bir caydırıcı etki yaratabileceği” uyarısında bulundu.

New York Times’ın açıklamasında ise toplu sansürün “soru işaretleri yaratan, talihsiz bir karar” olduğu belirtilerek “Umarız tüm gazetecilerin hesapları geri verilir ve Twitter bu eylemine dair tatmin edici bir açıklama yapar” ifadesi kullanıldı.

Rakip platform Mastodon’a da Musk sansürü

Elon Musk’ın bir yandan saygın gazetecilerin hesaplarını askıya alırken bir yandan da Twitter’da aşırı sağcıların ve komplo teorisyenlerinin mesajlarını yaygınlaştırması endişeleri artırıyor.

ABD Profesyonel Gazeteciler Derneği ve Amerikan Yurttaş Özgürlükleri Birliği gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu Twitter’ın kararını kınadı.

Bu arada Twitter, Musk’ın yönetimi devralmasından beri kullanıcı sayısını kat kat artıran rakip sosyal medya platformu Mastodon‘u da sansürlemeye başladı. Kullanıcılar artık tweetlerde Mastodon bağlantıları paylaşamıyor. Profiline Mastodon hesabının bağlantısını eklemek de artık mümkün değil. Bu durumda kullanıcılar, “potansiyel olarak zararlı site” uyarısını görüyor.

Mastodon; kullanıcıların kendi sunucularında yaşayabilen, merkezsiz, hiyerarşisiz, ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir sosyal medya platformu.

Güncelleme – 17 Aralık 2022: Elon Musk, tepkilerin ardından önce bir tweet atarak anket düzenledi. Büyük çoğunluk, gazetecilere yönelik yasağın derhal kaldırılması yönünde oy verdi. Bunun üzerine Twitter, askıya alma kararından yaklaşık 24 saat sonra gazetecilerin hesaplarını tekrar açtı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

“Twitter çalışanları, Elon Musk’ın şirket yönetimine girmesinden endişeli”

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten