Haber

Twitter, “beni bu menşından çıkarın” özelliğini devreye soktu

Twitter, “unmention” özelliğini Türkiye dâhil tüm dünyada devreye aldı. “Bu sohbetten ayrıl” tuşu sayesinde, yıllardır mizahi paylaşımlara konu olan “Beni bu menşından çıkarın” dileği artık tek tıkla gerçekleştirilebiliyor.

Twitter’da kullanıcılar birbirlerinden bahsedebiliyor (mention). Genel ayarlardan kapatılmadıysa bu bahisler, ilgili sohbette atılan her yeni tweetin ve alınan her etkileşimin o kullanıcıya bildirim olarak gelmesine neden oluyor. Bu yüzden özellikle tanınmış Twitter kullanıcıları yıllardır şikâyetçiydi. Türkiye’de de “Beni bu menşından çıkarın” esprisiyle sayısız mem/caps üretilmişti.

Twitter yönetimi bu sorunu çözmek amacıyla şubatta yeni bir özelliği test edeceğini duyurmuştu. Nisanda başlayan deneme süreci tamamlandı ve o özellik bu hafta tüm dünyada devreye alındı. Artık bir kullanıcı, kendisinden bahsedilen bir tweet’in sağ üstündeki üç noktaya tıkladığında, “Bu sohbetten ayrıl” ve “Bu sohbeti sessize al” seçeneklerini de görüyor.

Bu sohbetten ayrıl” (İngilizce arayüzde “unmention” diye tanıtılan “leave this conversation“) özelliği, kullanıcının profil bağlantısını, bahsedildiği tweet’ten ve ona gelen tüm cevaplardan kaldırıyor. Bu sohbette diğer kullanıcılar bir kez daha ondan bahsedemiyor. Ayrıca kullanıcı, bu sohbetle ilişkili bildirimleri de artık almıyor.

Bu sohbeti sessize al” özelliği ise kullanıcıdan bahsedilmesini engellemiyor, sadece bildirimleri kapatıyor.

Gönderilen bir tweet’in sonradan değiştirebilmesini sağlayan bir “düzenle” (edit) özelliğinin Twitter’a eklenmesini talep edenler de var.

Milyarder Elon Musk’ın bu konuda açtığı bir anket üzerine Twitter, geçen yıldan beri bu özellik üzerinde çalışıldığını açıklamıştı. Deneme döneminin sonrasında bu özelliğin devreye alınıp alınmayacağı henüz belli değil.

Twitter, satın alma anlaşmasından cayan Elon Musk’a dava açtı

Twitter yönetimi bir yandan platformu geliştirmeye ve gelirleri artırmaya çalışırken bir yandan da Musk ile uğraşıyor. Tesla CEO’su, Twitter’ı satın almak için önerdiği 44 milyar dolarlık anlaşmadan, sosyal medya platformundaki botlarla ilgili yeterli veri sunulmamasını gerekçe göstererek caydı.

Musk’ın gerekçesinin “uydurma” olduğunu savunan Twitter yönetimi ise satışın gerçekleşmesi için ABD’de bu hafta dava açtı. Birçok uzman, Musk’ın tezinin inandırıcı olmadığı, Twitter’ı satın alma sürecine dair çok sayıda taahhüt içeren mevcut anlaşmadan bedel ödemeden kurtulamayacağı görüşünde.

Mahkeme süreci sonucunda Musk 44 milyar dolara Twitter’ı satın almak zorunda kalmasa bile en azından 1 milyar dolarlık cayma bedelini ödemeye zorlanabilir. Twitter duruşmaların eylül ayında 4 günde yapılıp davanın sonuca bağlanmasını talep ediyor fakat sürecin aylar hatta yıllar sürebileceğini vurgulayanlar da var.

Musk’ın tweetlerinin, dava sürecinde kendisine karşı en güçlü kanıtlar olarak kullanılacağı da belirtiliyor.

Elon Musk’tan Twitter yöneticisine hisse çökerten yanıt: 💩

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten