Bilişim Haber Mobil Siber-Güvenlik

Gazetecilerin WhatsApp hesaplarına casus yazılımla saldırdılar

Son siber saldırının hedeflerinden biri İtalyan gazeteci Francesco Cancellato

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, merkezi İsrail’de bulunan ABD sermayeli Paragon Solutions şirketinin geliştirdiği Graphite adlı casus yazılımla dünya genelinde 90 gazetecinin ve sivil toplum aktivistinin hedef alındığını açıkladı. İtalya’da aşırı sağcı iktidar partisinin gençlik kollarındaki ırkçılığı deşifre eden haberler yapan Francesco Cancellato, kendisini de hedef alan dijital saldırıyla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. İtalyan hükûmetinin Paragon Solutions’ın müşterileri arasında olduğu bildirildi.

İtalyanca haber sitesi Fanpage.it‘in genel yayın yönetmeni Francesco Cancellato, geçen cuma günü WhatsApp‘tan aldığı bir bildirimle casus yazılım saldırısına uğradığını öğrendi. Bildirimde, “WhatsApp, aralık ayında cihazınıza saldırdığını düşündüğümüz bir casus yazılım şirketinin faaliyetlerini engelledi. Araştırmalarımız, WhatsApp üzerinden zararlı bir dosya almış olabileceğinizi ve casus yazılımın cihazınızdaki verilere erişmiş olabileceğini gösteriyor” ifadeleri yer aldı.

Cancellato, “Tecavüze uğramış hissediyorum. Başlangıçta bunun bir şaka ya da dolandırıcılık olduğunu düşündüm. Bir gazeteci olarak takip edilebileceğinizi ya da gözetlenebileceğinizi düşünürsünüz, ama bunu daha çok kendi paranoyanızdan yaparsınız. Birisi bunun gerçek olduğunu söylediğinde, inanmama eğiliminde olursunuz” açıklamasında bulundu.

Saldırı, Cancellato’nun yönetimindeki haber sitesinin geçen yıl yayımladığı çarpıcı bir soruşturmayla ilişkilendiriliyor. Bu haberde, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni‘nin partisi Fratelli d’Italia’nın (İtalya Kardeşleri) gençlik kolları deşifre edilmişti. Muhabirlerin gizlice çektiği görüntülerde, bazı partililerin ırkçı söylemlerde bulunduğu, Nazi selamı verdiği ve faşist diktatör Benito Mussolini’yi öven şarkılar söylediği görülüyordu.

Şirket: İnsan haklarını ihlal eden devletlerle çalışmıyoruz

Merkezi İsrail’de bulunan Paragon Solutions, WhatsApp ve Signal gibi şifreli uygulamaları hedef alan Graphite adlı casus yazılımın üreticisi olarak biliniyor. Şirket, resmî web sitesinde “müşterilerimize etik temelli araçlar, ekipler ve içgörüler sağlıyoruz” iddiasında bulunuyor. Ancak şirketin faaliyetleri, demokratik ülkelerde bile gazetecileri hedef aldığının ortaya çıkmasıyla artık ciddi endişe uyandırıyor.

Amerikan özel sermaye devi AE Industrial Partners’ın Aralık 2024’te satın aldığı Paragon Solutions’ın, 35 “demokratik” hükûmet müşterisine hizmet verdiği belirtiliyor.

İtalyan medyasında yer alan haberlere göre, Meloni hükûmeti de Paragon Solutions’ın müşterileri arasında. Belçika, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç gibi birçok Avrupa Birliği ülkesinde de benzer vakalar tespit edildi.

Öte yandan şirket; Macaristan, Polonya, Yunanistan, Hindistan ve Meksika gibi insan hakları ihlallerine imza atan devletlerle işbirliği yapmadığını öne sürüyor.

“Batılı bir demokraside bir gazetecinin gözetlenmesi oldukça tuhaf”

Cancellato, “Batılı bir demokraside bir gazetecinin gözetlenmesi oldukça tuhaf. Hedef alınan telefon, şirket telefonumdu; bu yüzden bu Fanpage’e yapılan bir saldırı, sadece bana yapılan bir saldırı değil” değerlendirmesinde bulundu.

İtalyan hükûmeti ve Başbakan Meloni’nin basın bürosu, konuyla ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermedi. Olayın araştırılması için İtalya Ulusal Siber Güvenlik Ajansı’nın devreye girdiği bildirildi.

Facebook’un da sahibi olan ABD şirketi Meta’nın yönettiği WhatsApp, benzer saldırıların tekrarlanmaması için gerekli önlemleri aldığını duyurdu, ancak etkilenen cihazların işletim sistemlerinin hâlâ risk altında olabileceği konusunda uyarıda da bulundu.

2020 yılında da merkezi İsrail’de bulunan NSO Group’un geliştirip aralarında demokratik olmayan devletlerin de bulunduğu müşterilerine sattığı Pegasus adlı casus yazılımla farklı ülkelerden çok sayıda gazetecinin WhatsApp verileri hedef alınmıştı:

Gazetecilerin telefonları Pegasus ile hacklendi: Şüpheli Suudi Arabistan ve BAE

Meloni ve basın özgürlüğü: İtalya’daki gazeteciler için son yılların en ilginç dönemi

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten