Görüş

AKP sızıntısı: Wikileaks’i kim denetleyecek?

Devletlerin kontrolündeki gizli belgeleri yayınlamasıyla ünlenen Wikileaks, geçtiğimiz günlerde AK Parti’nin resmi mail hesaplarını içeren ve ‘AKP emails’ ismini verdiği yüzlerce gigabaytlık bir sızıntı yapacağını duyurdu ve gerçekten de 300 bin e-posta içeren bir sızıntı gerçekleşti. Ancak iktidar partisi yetkililerinin yasa dışı eylemlerine dair mailler beklenirken; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iktidar partisine gönderdiği talep ve şikâyet maillerinin yanı sıra bu vatandaşların kimlik detayları, adresleri gibi kişisel bilgileri de ortaya saçılmış oldu.

Yaşanan durum, Wikileaks’in çalışma metodunun ve sızıntılarının etik boyutunun ciddi şekilde tartışılması gerektiğini gösteriyor.

Konu üzerine, Huffington Post’ta detaylı bir yazısı yayımlanan Prof. Zeynep Tüfekçi, Wikileaks’in tutumunun kabul edilemez olduğunu belirterek bu sızıntının birçok vatandaş için çok büyük bir mahremiyet ihlâli olmanın ötesinde, güvenlik riski de oluşturduğunu savunuyor. Tüfekçi’nin sözleriyle ifade edecek olursak;

“Bu kadar çok sayıda insanı kimlik bilgilerinin çalınması, taciz ve daha kötü sonuçlara mahkum edebilecek böyle bir eylemi makul gösterecek hiçbir neden yok”

Tüfekçi, özellikle kadınlar açısından çok büyük bir risk olduğunu zira ortaya saçılan adres bilgileri nedeniyle kadınların şiddet eylemlerinin kurbanı olabileceğini belirtiyor. Daha da kötüsü, eğer darbe başarılı olmuş olsaydı, darbecilerin elinde, AK Parti seçmenlerine dair gigabaytlarca veri olmuş olacaktı ki bunun sonuçlarını düşünmek dahi korkunç!

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Wikileaks, Huffington Post’ta yayımlanan yazıdan sonra Zeynep Tüfekçi’yi bir de ‘tehdit etti’!

zeynep tüfekçi wikileaks

Gerçekten de, bu son sızıntıya baktığımızda, AK Parti seçmeni ya da değil, T.C. vatandaşlarının özel maillerinden başka bir şey bulamıyoruz. Bunca mail arasında, gerçekten de açığa çıkmasında kamu yararı bulunabilecek yolsuzluk ya da diğer suçlara dair mailler olsaydı dahi, Wikileaks’in bu tutumunu haklı bulmak mümkün olmayacaktı zira mevcut haliyle yaşanan şey tam anlamıyla bir skandal ve bu skandal Wikileaks açısından çok büyük bir itibar kaybına sebep olacak gibi görünüyor.


Pınar Dağ: Veri sizi daha iyi bir gazeteci yapar
Heather Brooke: Meclisi şeffaflaştıran gazeteci
Füsun Nebil: Hepimizin bilgileri çalındı: Tehlikenin farkında mısınız?
Füsun Nebil: Snowden sızıntısı neleri değiştirdi?

Orhan Şener

TGS Akademi Direktörü Orhan Şener, aynı zamanda Akademi bünyesinde gazeteciliğin dijital dönüşümü, online haber formatları, yeni nesil gelir modelleri gibi konularda eğitimler veriyor ve Journo.com.tr'ye benzer konularda katkıda bulunuyor.

Lisans eğitiminde işletme ve iktisat okuyan Şener, City University London’da Enformasyon, Toplum ve İletişim alanında yüksek lisans yaptı, şimdilerde Galatasaray Üniversitesi'nde 'Enformasyona Erişim ve Filtreleme Pratikleri: Türkiyeli Gazeteciler Üzerine Çalışma' başlıklı doktora tezini yazıyor ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde ve çeşitli eğitim programlarında dersler veriyor.

Journo E-Bülten