Dünyanın en büyük sosyal medya ağı Facebook “kaliteli haberleri” kullanıcılara ayrı bir sekmede gösterip yayıncılara bunun için para ödemeyi düşünüyor. Mark Zuckerberg bu kararını Türkiye’de tutuklanan gazeteci Deniz Yücel ile ilgili yapılan bir yorum üzerine dünyaya açıkladı.
Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Avrupa’nın en büyük yayın holdinglerinden Axel Springer’ın CEO’su Mathias Döpfner ile Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldi.
Zuckerberg’in 1 Nisan’da kendi sayfasına yüklediği ve 24 saat içinde 415 bin kişinin izlediği bir saatlik söyleşi, ikilinin gazeteciliğin önemini tartıştığı bölümle başlıyor.
Döpfner, Slovakya’da mafyanın işlediği suçları araştırırken öldürülen gazeteci Jan Kuciak’tan bahsettikten sonra, Axel Springer’ın sahip olduğu Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel‘e değinerek şu ifadeyi kullandı:
“Markalarımızdan birinin muhabiri Türkiye’de bir yıl tutuklu kaldı. O zamanlar bu alışıldık bir durumdu. Muhabirimiz yasadışı bir şey yapmamıştı. Hükümetin medyada yer almasını istemediği bazı konuları bağımsız olarak araştırmıştı. Bunlar bağımsız gazeteciliğin ve sürdürülebilir bir iş modelinin ne kadar anlamlı olduğunu gösteren örnekler.”
Yücel, Die Welt için Almanca yazdığı haberlerde “terör örgütü propagandası” yaptığı suçlamasıyla bir yıl tutuklu kaldıktan sonra 16 Şubat 2018’de tahliye edilmiş ve aynı gün özel uçakla Almanya’ya dönmüştü.
Döpfner’in yorumunu dinleyen Zuckerberg, gazeteciliğin sürdürülebilir bir iş modeline kavuşmasının amaçlandığını ve bu konuda Facebook’un neler yapabileceğini konuşmaya hazır olduğunu söyledi.
Ardından “Belki burada bir son dakika haberi versem iyi olur” diyen Zuckerberg, haber içeriklerinin Facebook’ta bundan böyle farklı bir şekilde yer alabileceğini ve yayıncıların da bundan para kazanabileceğini duyurdu.
Tüm detayları açıklamasa da Zuckerberg’in söyleşinin geri kalanında değindiği yeni modelde “daha fazla habere erişmek isteyen Facebook kullanıcıları bunu yapabilecek.
‘Kaliteli, güvenilir’ habere daha fazla erişim
“Eğer gerçekten yüksek kalitede bir içerik sunuyorlarsa Facebook yayıncılarla doğrudan ilişkiye geçecek” diyen Zuckerberg, bu haberlerin sunulacağı yeni bir sekme oluşturulacağı sinyalini verdi.
Facebook kullanıcılarından bu “kaliteli, güvenilir” haberlere erişim için şimdilik ücret alınmasa da, sosyal medya platformu yayıncılara bir lisans bedeli ödeyerek gelir sunacak.
Yayıncıları bir kez daha derinden etkileyebilecek değişikliklerin detaylarının yakında açıklanması bekleniyor.
Zuckerberg’in sözleri, Facebook’un yayıncı içeriklerini kullanıcılara büyük ölçüde görünmez kılan son algoritma değişikliklerine rağmen sahte haber sorununu çözememesi ve artan kamuoyu baskısı üzerine geldi.
Son yıllarda Facebook haber akışını defalarca değiştirmiş ve her seferinde eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamamıştı.
Bu arada Facebook kullanıcılara, algoritmanın nasıl çalıştığına dair ipuçları sunmaya da başladı.
Artık her kullanıcı, bir içeriğin neden kendi haber akışına düştüğüne dair bazı bilgileri edinebilecek.
Örneğin “Çünkü bu videoyu paylaşan bir sayfayı beğenmiştiniz” veya “Çünkü bu içerik genelde paylaşımlarını beğendiğiniz arkadaşınız X tarafından paylaşıldı” gibi bilgiler görülebilir olacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: FACEBOOK TAMAMEN DEĞİŞİYOR, İŞTE ZUCKERBERG’İN YOL HARİTASI