Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, birçok uluslararası yayının “bomba” diye nitelediği açıklamayı geçen hafta yaptı.
“Mahremiyeti esas alan daha basit bir platform” kurmak gerektiğini savunan Zuckerberg, 3200 kelimelik açıklamasında özetle şunları söylüyor:
- İnternetin geleceğini düşününce, mahremiyete odaklanan bir iletişim platformunun bugünün açık platformlarından giderek daha fazla önem kazanacağını düşünüyorum.
- Özel mesajlaşmanın, uçucu hikâyelerin ve küçük grupların; çevrimiçi haberleşmenin açık ara en hızlı büyüyen alanları olduğunu şimdiden görüyoruz.
- Herkese açık sosyal ağlar insanların hayatında çok önemli kalmaya devam edecek … Fakat şimdi insanların mahrem yöntemlerle etkileşime girmek istediği bunca yol mevcutken, mahremiyeti esas alan daha basit bir platform kurma fırsatı da var.
- Gelecekte İnternetin insanların birbirlerine söylediklerinin gizli kaldığı, mesajlaşma ve içeriklerinin sonsuza dek bir yerlerde tutulmayacağından emin olduğu, şifrelenmiş hizmetlere doğru kayacağına inanıyorum.
- Mahremiyet öncelikli bir platformu WhatApp’ı geliştirdiğimiz şekilde kurmayı planlıyoruz.
Kişisel arası özel etkileşimler, şifreleme, içeriklerin depolanmaması, güvenlik ve farklı platformlar arası geçiş imkânını ana ilkeler olarak sayan Zuckerberg, sundukları tüm hizmetlerin gelecek birkaç yıl içinde bu yol haritası dâhilinde yeniden yapılandırılacağını da vurguladı.
Halkla ilişkiler hamlesi mi?
Son dönemde Cambridge Analytica skandalı, tarihinin en büyük veri sızıntısı, Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale iddiası ve aşı karşıtı kampanyalar ile imajı büyük zarar gören Facebook’un son açıklamasının bir halkla ilişkiler girişiminden ibaret olduğunu düşünenler var.
Dünyanın en büyük sosyal ağının geçmişte de “artık mahremiyete önem vereceğiz” deyip sonra sadece “geçmişi temizle” düğmesi eklemekle yetindiğini unutmamak lazım.
Yine de Zuckerberg’in son açıklaması o kadar iddialı, kapsamlı ve uzun vadeli görülüyor ki, Facebook’un ve sahip olduğu diğer ürünlerin önümüzdeki aylarda kayda değer bir dönüşüme gireceği anlaşılıyor.
Facebook’un eski güvenlik direktörü Alex Stamos, Vox Media’nın Teksas’taki SXSW panelinde geçen hafta yaptığı konuşmada, “Mark Zuckerberg tam ortada duramayacağını sonunda anladı. Ortada durunca sürekli kaybedersiniz” dedi.
The Verge’e göre şirket ilk aşamada Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp ve hatta SMS mesajlaşmayı bütünleştirebilir. Şifrelenmiş, birleşik bir mesajlaşma sistemi ise kullanıcıları, Facebook’un asıl ürününü terk etmeye teşvik edebilir. Bu durumda Facebook’un reklam hedefleme yeteneği ve dolayısıyla gelirleri hızla düşebilir.
Stamos’a göre bu dönüşümün ne kadar hızlı gerçekleşeceği ve Facebook’un oluşacak maddi kaybı yeni gelir kaynaklarıyla telafi edip edemeyeceği kritik sorular.
2017’den beri ABD’de 15 milyon kullanıcı kaybeden Facebook, mutlak egemenliğini gelecek yıllarda da korumak için bu zorlu sorulara yanıt arıyor gibi…