Haber

Türkiye internet alemi yasta: ‘Kopyala yapıştır’ın mucidi öldü

Bilgisayarlarda “kopyala, yapıştır” işlevini geliştiren Amerikalı mühendis Larry Tesler 74 yaşında hayata gözlerini yumdu. Türkiye’de bu yönteme yıllardır alışkın olan haber siteleri, ölüm haberini de “kopyala yapıştır” yaparak verdi.

Gizmodo’nun haberine göre 1945 yılında New York’ta doğan Larry Tesler, Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okumuştu. Yapay zekâ üzerine yaptığı çalışmaların ardından dönemin en büyük bilişim şirketlerinden Xerox’un Palo Alto’daki meşhur araştırma merkezi PARC’a 1973’te katıldı.

Tesler, kullanıcılar için ilk grafik arayüzlerin geliştirildiği bir merkez olan PARC’ta, “kes, kopyala, yapıştır” (ctrl+x, ctrl+c, ctrl+v) diye bilinen klavye işlevini geliştirdi. Bu merkez, ilk farenin de geliştirdiği yer olarak, Apple kurucularından Steve Jobs’a kendi ürünleri için birçok ilham verecekti. PARC’ı ziyareti sırasında Jobs ile tanışan Tesler, 1980 yılında Apple’a katıldı ve 1997’ye kadar bu şirkette çalıştı.

Tesler’ın Apple’a geçişi sayesinde “kopyala yapıştır” işlevi de ilk kez büyük kitlelere ulaşan kişisel bilgisayarlara taşındı. Özellikle Macintosh’lar sayesinde yaygınlaşan bu işlev hâlâ kullanılıyor.

Apple’dan ayrıldıktan sonra Stagecast adlı eğitim yazılımı startup’ında çalışan Tesler; Amazon, Yahoo ve 23andMe’de de mesai yaptı. 2009’dan beri California’da kullanıcı deneyimi konusunda danışmanlık veren Tesler’ın, pazartesi günü 74 yaşında hayata gözlerini yumduğu ABD medyasında yayımlanan haberlere yansıdı.

İşin ilginci, Tesler’ın ölümüyle ilgili haberler, Türkiye medyasındaki kadar yoğun olmasa da, ABD’de de birçok sitede “kopyala yapıştır” yayıncılığının birer ürünü…

‘Kopyala yapıştır’ın mucidinin ölümünün Türkiye internetine yansımasına iki örnek: Takvim gazetesi, haberi özgün başlığıyla beraber başka bir siteden kopyaladı. Haber7 ise mühendis Larry Tesler yerine komedyen Larry David’in fotoğrafını kullandı. İki haber Google’da bugün “copy paste” araması yapıldığında ilk sırada görüntüleniyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – KOPYALA YAPIŞTIR YAYINCILIĞINA KARŞI ÖZGÜN HABERCİLİK

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten