Haber

Mart tutuklamalarla başladı: Bu hafta 13 gazeteci hakim karşısına çıkacak

İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı
Suriye’nin İdlib ilinde görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına 27 Şubat’ta düzenlenen hava saldırısının ardından binlerce göçmen Türkiye’den Yunanistan ve Bulgaristan sınırına doğru yola çıkmıştı. Tüm bunlar yaşanırken Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe de dâhil dört Sputnik Türkiye çalışanı gözaltına alındı. Sputnik ekibi serbest bırakılsa da, Edirne Pazarkule’deki göçmenleri takip ederken “yasaklı bölgede çekim yapmak” gerekçesiyle gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı muhabirleri İdris Sayılgan, sınırı geçmeye çalıştığı öne sürülerek tutuklandı. Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu ise İdlib konulu tweet’leri nedeniyle tutuklandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) verilerine göre Türkiye’de 84 gazeteci tutuklu ve binlercesi işsiz. Çalışan gazeteciler ise haklarında açılan soruşturma ve davalarla çoğu zaman adliye koridorlarında mesailerini harcıyor. Marta girerken Suriye ekseninde yaşanan yeni gözaltı ve tutuklama vakalarının yanı sıra, ayın ilk beş gününde 13 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle “iftira” ve “örgüt üyeliği” gibi suçlamalarla hakim karşısına çıkacak.

2 Mart: Aziz Oruç

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Aziz Oruç, 2016 yılında paylaştığı 12 tweet gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” suçlamasıyla 11 Aralık 2019 tarihinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde gözaltına alındı. Oruç, 18 Aralık’ta ise ‘örgüt üyeliği’nden tutuklanarak Patnos Cezaevi’ne gönderildi.

Gazeteci Oruç: ‘Ben gazeteciyim, yaptıklarım gazetecilik faaliyetidir’

Gazeteci Oruç, bugün 10. kez hakim karşısına çıkıyor. Oruç, 29 Ocak’ta Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dokuzuncu duruşmasına Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Savunmasında, “Bu tweetlerin hepsi haber içeriklidir. Ben gazeteciyim, bu yaptıklarım gazetecilik faaliyetidir. Gazetecilik kimliğim gereğince bu tweet’ler örgüt propagandası olarak değerlendirilmemelidir. Beraatimi talep ediyorum” dedi.

3 Mart: Mehmet Dursun ve Ferdi Sertkal

Gazeteci Mehmet Dursun 2014 yılında haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” iddiasıyla Van’da 7 Nisan 2018’de tutuklandı ve sekiz ay sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılanmasına devam edilen Dursun, dördüncü duruşmasına askerde olması nedeniyle katılamadı; mahkemede avukatları ve ailesi bulundu. Dursun’un bir sonraki duruşması yarın Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Aynı gün Van’da yargılanacak olan bir diğer gazeteci ise Ferdi Sertkal. Yeni Yaşam gazetesi muhabiri Sertkal hakkında 2014 ve 2019’te sosyal medya hesaplarında yaptığı beş paylaşım gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açıldı. Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti dosyadaki delillerin yetersiz olduğunu belirterek Sertkal’ın 2008 yılında Gaziantep’te gözaltına alınıp Adana Pozantı Cezaevi’nde üç yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildiği davaya dair delillerin toplanmasını istemişti.

4 Mart: Ceren Sözeri, Alev Coşkun ve Hazal Ocak

Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak, akademisyen Ceren Sözeri’nin “AKP’ye kim oy kaybettirdi?” başlıklı köşe yazısı nedeniyle 26 Eylül 2019’da Evrensel gazetesine 200 bin liralık tazminat davası açtı. Açılan dava 4 Mart çarşamba günü İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülecek.

Sözeri: ‘Eleştiri AA’ya, Albayrak alınmış’

Davanın açılmasının ardından Sözeri, Twitter hesabından, “Yazı esasen Anadolu Ajansı eleştirisiydi. Arada geçen iki cümleye Serhat Albayrak alınmış ancak düşünce özgürlüğü zemininde tartışmaya tenezzül etmeyip davayı ticaret mahkemesinde açtı. İki cümlem Serhat Albayrak’ı zarara uğratmış” diye yazmıştı.

Cengiz Holding’ten 1 milyon tazminat 

Cumhuriyet gazetesinin imtiyaz sahibi Alev Coşkun ve muhabiri Hazal Ocak’a karşı açılan tazminat davasının ikinci duruşması 4 Mart çarşamba günü Anadolu 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Cengiz Holding, Ocak’ın 6 Ekim 2019 tarihinde gazetede yayınlanan “Boğaz manzaralı lüks müştemilat” başlıklı haberi nedeniyle “basın yayın yoluyla yapılan haksız fiil” suçlaması ve 1 milyon TL’lik tazminat talebiyle dava açmıştı. Haber, Cengiz Holding’in yönetim kurulu başkanı Mehmet Cengiz’e ait olduğu belirtilen Üsküdar’daki Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün de bulunduğu tarihi Hüseyin Avni Paşa Korusu’ndaki inşaatla ilgiliydi.

Gazeteci Ocak: ‘Amacım kamu yararıydı’

Ocak, bir önceki duruşmasında yaptığı savunmada “Haberciliğin gereğini yaptım. Amacım kamu yararıydı” demişti. 4 Mart’taki duruşmada taraflar belgelerini, itirazlarını ve varsa delillerini mahkemeye sunacak.

5 Mart: Işıl Özgentürk, Barış İnce, Bülent Yılmaz, Can Uğur, İbrahim Aydın, Kenan Kırkıya ve Müyyesser Yıldız

5 Mart perşembe günü ise yedi gazetecinin duruşması var. Cumhuriyet gazetesi yazarı ve yönetmen Işıl Özgentürk Twitter’da dört yıl önce paylaştığı iki mesaj ve iki fotoğrafı nedeniyle “basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 5 Aralık 2019’da dava açılmıştı. Savcı ilk duruşmada Özgentürk’ün “terör örgütü propagandası” yaptığı suçlamasıyla bir buçuk yıldan yedi buçuk yıla kadar hapis cezası talep etti. İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan ikinci duruşmada Özgentürk’ün avukatları esas hakkında savunma yapacak. Bir önceki duruşmada mahkeme heyeti Özgentürk’ün duruşmalardan vareste tutulmasına karar vermişti.

BirGün yöneticilerine 10 yıldan 15 yıla hapis istemi 

Aynı gün BirGün gazetesinin yöneticileri İbrahim Aydın, Barış İnce, Can Uğur ve Bülent Yılmaz da 2014-2016 yılları arasında “Fuat Avni” adıyla kullanılan Twitter hesabından yapılan paylaşımları haberleştirmeleri gerekçe gösterilerek “FETÖ’ye üye olmadan yardım etmek” suçlamasıyla ikinci kez mahkeme karşısına çıkacak. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada BirGün yöneticileri için 10 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor.

Gazeteci Kenan Kırkaya hakkında dört yıl önce sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın üçüncü duruşması da aynı gün Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. OHAL sonrası pasaportu iptal edilen gazeteciler arasında yer alan Kırkıya, KCK Basın Davası kapsamında 2011 yılının aralık ayında gözaltına alınmış ve 2014 yılı mart ayında tahliye edilmişti. Kırkıya bu davada tutuksuz yargılanıyor.

Hulisi Akar’ın ‘iftira’ davası 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’a “iftira” suçlamasıyla açtığı 250 bin TL’lik tazminat davasının üçüncü duruşması, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Gazeteci Yıldız, suçlandığı söz konusu haberde “Abdullah” kod adlı gizli tanığın bir duruşmada Akar aleyhinde verdiği ifadeyi kaleme almıştı.

Zeynep Yüncüler

Lisans eğitimini İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünde tamamlandı. Gazeteciliğe Milliyet gazetesi haber istihbarat bölümünde başladı. Ardından Artı 1 TV ve BirGün gazetesinde çalıştı. Gündem ve politika alanında altı belgesel hazırladı. Çağdaş Gazeteciler Derneği 2016 yılı Başarı Ödülleri'nde röportaj dalında ödüle layık görüldü. Artı TV'de 'odak' adında haber programını hazırlayıp, sundu. Şu anda serbest gazetecilik yapan Zeynep, medyapod ağında 'arabaşlık' adında podcast haber programını hazırlıyor.

Journo E-Bülten