Uygulamalar

Gerçek dünyayı kopyalayıp ekrana yapıştırmak hiç bu kadar kolay olmamıştı

“AR Copy Paste” adlı yeni uygulama, gerçek dünyadaki nesneleri üç boyutlu olarak tarayıp bilgisayardaki editörlük programlarına yapıştırmayı artırılmış gerçeklik ile kolaylaştırıyor.

Fast Company’nin bugün yayımladığı habere göre, Google’da görev yapan sanatçı Cyril Diagne’nin geliştirdiği AR Copy Paste, mobil cihazlarımızın giderek güçlenen çoklu kameralarını kullanıyor. Cep telefonlarında ve masaüstü bilgisayarlarda çalışmak üzere tasarlanan uygulama, gerçek ortamlarda çektiğiniz derinlikli görselleri, olduğu gibi sanal ortama aktarmanıza imkân tanıyor.

Diagne, koronavirüs günlerinde eve kapanmışken bu projeyi geliştirmeye başlamış. “Her hafta sonunda zamanımın bir kısmını, etkileşim tasarımı ve makine öğrenme konusunda yeni fikirler için prototipler geliştirerek harcıyorum. Bunlar Twitter’da paylaştığım küçük prototipler. İsteyen denesin diye kaynak kodlarını ve teknik ayrıntıları da yayımlıyorum” diyor Diagne.

AR Copy Paste de böyle doğmuş. Diagne, hobi olarak bu uygulamayı yapmış, ardından gelişmeleri Twitter’da duyurmuş. “Çevrenizdekileri kesip Photoshop’a yapıştırın” dediği bu tweet 50 bini aşkın etkileşim alınca uygulamanın teknolojisini de herkesle paylaşmış.

AR Copy Paste, özetle, BASNet adlı bir nesne tanıma algoritmasını kullanarak gerçek dünyadaki bir nesneyi arka plandan kesiyor. Ardından SIFT adlı bir başka kod parçasıyla bu kesilmiş nesneyi sanal ortamda istenen yere yapıştırıyor. Bu yapıştırma işlemi için iki cihazda da bir yazılımın kurulu olması gerekiyor.

Yapıştırılan şeyin masa vb. bir eşya olması şart değil. Diagne’ye göre kitaplar, eski fotoğraf albümleri ve broşürler gibi basılı malzemeler de gerçek dünyadan kesilip sanal ortama yapıştırılabiliyor. Diagne, “Mutlaka Photoshop kullanmanız da gerekmiyor. Farklı görsel editörler, metin editörleri ve video editörleri de kullanılabilir” diyor.

Hiçbir kodlama bilgisi olmayan insanların da AR Copy Paste’i telefon ve PC’lerinde kullanabilmesi için Diagne bir uygulama geliştirmeye başlamış. Habere göre bu uygulama, testlerin ardından ücretsiz olarak herkese sunulacak. İlk deneyenlerden olmak isterseniz şu bağlantıdan başvurabilirsiniz.

Fast Company sitesi, ilgili haberinde şu yorumu yaptı: “Diagne’nin uygulaması belki çok tutar, belki de tutmaz. Ama en azından bu proje bize bir şeyi hatırlatıyor: Yaşadığımız dünyadaki kullanıcı arayüzleri henüz mükemmelleştirilmiş değil. Bunları geliştirecek teknolojiye sahibiz. Sadece hayal etmeyi sürdürmemiz gerekiyor.”


Kim kazanacak: Kopyala yapıştır yayıncılığına karşı özgün habercilik

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten