Türkiye gazetecilik tarihinin en usta kalemlerinden Bekir Coşkun aramızdan ayrıldı. Mesleğe foto muhabiri olarak başlayan, emniyet ve parlamento muhabirliği yapan Coşkun’u meslektaşları sosyal medyada taziye mesajlarıyla anıyor.
“İyi bir insan, dürüst bir gazeteciydi” diyen Uğur Gürses, Coşkun’un 10 yıl önce verdiği bir söyleşideki medya eleştirisini hatırlattı: “Biz günahkâr bir kuşağın gazetecileriyiz. Ülkemize ihanet ettik. Yıllardır söylüyorum bunları ben. Onun için okurum bana ‘başını eğme’ diyor.”
Uzun süredir kanser tedavisi gören Sözcü gazetesi yazarı Bekir Coşkun dün akşam saatlerinde Ankara Şehir Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
Yazdıkları nedeniyle zaman zaman siyasetçilerin de, işverenlerin de hedefi olan, hatta bu yüzden işten atılan gazetecilerden biriydi Coşkun. İşinden oldu, ama mesleğinden taviz vermedi. Medyaya dair özeleştiri yaparken de sözünü sakınmazdı. Uğur Gürses’in atıfta bulunduğu, 2010’da T24 ile yaptığı söyleşide şöyle demişti Coşkun:
“Tamam; patron patrondur ama o yayın yönetmeninin, editörün olduğu salonun eşiğine kadar gelir, o kapıdan giremez. Bizim eksiğimiz bu; patron salona girmediği hâlde bütün duygularını, düşüncelerini, ideallerini salona girmiş kabul ediyoruz. Biz onun için ahlaklı gazeteciler değiliz. Ve kendi dönemimizin yüz karasını taşıyoruz. Biz günahkâr bir kuşağın gazetecileriyiz. Ülkemize ihanet ettik. Yıllardır söylüyorum bunları ben. Onun için okurum bana başını eğme diyor.”
Bekir Coşkun’un hayatı
1945’te Şanlıurfa’da memur bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelen Bekir Coşkun, Ankara’da Yüksek Gazetecilik Okulu’ndan mezun oldu.
1974’te foto muhabiri olarak mesleğe başladı. Emniyet ve parlamento muhabirliği yaptı. Günaydın gazetesinde Dokuzuncu Köy adlı köşeyi yazdı. 1987’de Sabah gazetesinde köşesinin adı ise Onuncu Köy idi.
1993’te Hürriyet gazetesine geçen Coşkun, 2009 yılında Habertürk’e transfer oldu. 2010 yılında Cumhuriyet gazetesiyle anlaştı. 14 Mart 2014’te Sözcü’deki ilk yazısını yazdı.
2017 yılı ekim ayında kanser tedavisi nedeniyle yazılarına ara veren Bekir Coşkun, o tarihten bu yana sağlığı el verdiği sürece Sözcü’deki köşesinden okurlarıyla buluşmayı sürdürdü.
Doğa ve hayvan sevgisiyle tanınan Coşkun, 4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü’nde Sözcü’de son kez okurlarıyla buluşmuştu. 30 Eylül 2020 tarihli bir önceki yazısına ise şu dizilerle başlamıştı:
Yazı bilmem
Yazarım yazı bilmem
Bu yaz böyle geçti
Gelecek yazı bilmem…
Bekir Coşkun’un ölümünün ardından, gazetecilerin ve köşe yazarlarının sosyal medyada paylaştığı mesajlardan bazıları şöyle:
Bekir Abi iyinin iyisi bir insandı. İnsandı.
Kelimelere sığmıyor üzüntümüz. #BekirCoşkun— Cigdem Toker (@cigdemtoker) October 18, 2020
#BekirCoşkun’un düşüncesi, vicdanı ve Türkçesi güçlüydü. Hiçbirinden taviz vermedi ve böylece benzersiz olup okuruyla sarsılmaz bağlar kurmayı başardı. Türk basını büyük değerlerinden birini yitirdi. Okurları ve sevenlerinin başı sağolsun.
— Kadri Gürsel (@KadriGursel) October 18, 2020
🕯️ Duayen gazeteci #BekirCoşkun her daim halkın yanında, duyarlı, temiz kalpli, mütevazı bir insandı. Kendisini çok özleyeceğiz. Güle güle Bekir Ağabey. pic.twitter.com/Fex80GXW57
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) October 19, 2020
Zor zamanların gazetecileri denince akla gelen ilk isimlerden; kalemini her zaman yapıcı ve dayanışmacı amaçlar için kullanan; demokratik laik bir Türkiye yolunda yazan konuşan duayen gazeteci Bekir Coşkun'u kaybetmenin üzüntüsünü paylaşıyoruz. #bekircoskun pic.twitter.com/stY39tWTRs
— ÇGD (@cgdgenelmerkez) October 18, 2020
Gazeteci abimiz Bekir Coşkun'un vefatını üzüntüyle öğrendim. İyi bir insandı; sadece insana değil, hayvanların, bitkilerin, çevrenin hakkına da saygı ve sevgi duyardı. Rahmet ve saygıyla anıyorum.
— Murat Yetkin (@MuratYetkin2) October 18, 2020
Çok ama çok üzgünüm. Bekir Abi’mi kaybettik.
Çok olmadı, telefonda, kansere direnişini anlatması. Ama çok uzun ve yorucu bir direnişti
Beni gazeteci yapan, bununla gurur duyan Abim, ışıklar içinde uyu.
Hiç unutmayacağız seni.
Andre, hep mükemmel bir eş oldun, başın sağolsun. pic.twitter.com/FtWUrVIUAY
— Şükrü KÜÇÜKŞAHİN (@Sukrukucuksahin) October 18, 2020
Kalbi temiz tüm canlıların başı sağolsun.#BekirCoşkun
— Emin Çapa (@ecapa_aklinizi) October 19, 2020
Geçen yıl Ekim’de, “Ayrılık mevsimidir bu aylar” diye yazmış.
“Beni unutma” temennilerinin mevsiminde gitti #BekirCoşkun.
Unutmayacağız. pic.twitter.com/d9cNjSGS9l— Can Dündar (@candundaradasi) October 18, 2020
Halkın yanında duran , onun derdi ile dertlenen ,duayen gazeteci ve aydın ,Köpeği Postal’ın dostu ,hayat arkadaşı Andree’nin sevdiceği …
En son görüştüğümüzde ‘’Vazgeçme’’ demişti Bekir Ağabey.
Vazgeçmeyeceğim…
Işıklar içinde uyu #BekirCoşkun pic.twitter.com/u3tARIxggk
— Murat AĞIREL (@muratagirel) October 18, 2020
Dürüsttü. Halkı için yazdı. Halkına yazdı. Çok sever, çok sayardım. Büyük bi yazar ve iyi bi insandı. Çok üzgünüm. Basınımızın ve ülkemizin başı sağolsun. #BekirCoşkun pic.twitter.com/wOGI27uT40
— Ismail Kucukkaya (@KucukkayaIsmail) October 18, 2020
Mevsimlerden hüzzamdır…
Ayrılık mevsimidir bu aylar…
Her sene bu aylarda ben “ayrılık” yazımı yazarım…
Her cümlenin sonuna noktalar, artı iki damla…
Hüzün günleridir…
Yaş gözden ayrılır…#bekirçoşkunhttps://t.co/ayeN4HDRFq pic.twitter.com/J8C4TPkP95— Toygun Atilla (@toygunatilla) October 18, 2020
Cumhuriyet ailesi olarak çok ama çok üzgünüz…😢 #BekirCoşkun pic.twitter.com/BuJez2vQg6
— Aykut Küçükkaya (@aykutkucukkaya) October 18, 2020
Allah rahmet eylesin. Azıcık hakkımız var ise helal olsun. Pako’nun babasını sevgiyle, saygıyla uğurluyoruz. Tanıdığıma ve birlikte çalışma şansı yakaladığım için gurur duyuyorum. Yattığın yer incitmesin büyük usta… #bekircoskun
— Rahşan Gülşan (@rahsangulsan) October 18, 2020
İyi bir insan, dürüst bir gazeteciydi #bekircoskun
— uğur gürses (@ugurses) October 18, 2020