İzlenim

Abdi İpekçi: Dünyadaki gazeteciler için de bir rol modeldi

1979 martında yayımlanan IPI Raporu'nda Abdi İpekçi, "büyük bir editör" diye anılmıştı.

Tam 44 yıl önce bugün katledilen gazeteciliğin dev ismi Abdi İpekçi, İstanbul’da düzenlenen törenlerle anıldı. İpekçi, tüm dünyadaki gazeteciler için de bir rol modeldi.

Başkan yardımcısı olduğu Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) unutulmaz direktörü Peter Galliner, 1979’da İpekçi’yi anmak için hazırlanan özel yayında şunları yazmıştı:

Abdi İpekçi sadece büyük bir gazeteci değil; barışın, uluslararası anlayışın ve basın özgürlüğünün yılmaz bir savaşçısıydı. Abdi ile 20 yılı aşkın bir süredir tanışıyorduk. Onun dosluğuna, desteğine ve IPI’ın çalışmalarına yaptığı katkıya hep minnettar kalacağım.

Abdi, IPI’ın 1964’teki genel kurulunu İstanbul’da büyük bir başarıyla düzenledi. Yıllardır üyesi olduğu bu kurumun yönetimine tavsiyeleriyle yol gösterdi. 1971’den itibaren IPI’ın başkan yardımcılarından biri olması kurum için bir ayrıcalıktı. IPI Anayasası üyelerin en fazla 8 yıl yönetimde kalabileceğini öngördüğünden süresi dolunca Abdi bu görevden ayrılsa da kıymetli destek ve tavsiyelerinden yararlanmaya devam ettik.

Uluslararası barış için çalıştı

Abdi son 2 yıldır IPI’ın birçok toplantısında yer aldı. Avrupa Konseyi’nin Strasbourg’da düzenlediği bir toplantının yanı sıra IPI’ın terörizm ve medya konulu bir toplantısına da katıldı. Geçen kasımda Londra’da Türk ve Yunan gazetecileri bir araya getirdiğimiz toplantıda Abdi’nin önemli bir rolü vardı. Türk ve Yunan gazeteciler 17 yıldır ilk kez bu toplantıda buluşmuştu. Abdi’nin çabalarıyla Türk gazeteciler ocak ayında Yunanistan’ı ziyaret edip bu ülkenin başbakanı ile görüştü. Ardından Abdi bir iade-i ziyaret ayarladı ve Yunan gazetecilerin Türkiye’ye gelip eski bir IPI üyesi olan Başbakan Ecevit ile görüşmelerini sağladı. Abdi, IPI’ın yardımlarıyla İstanbul’da da terörizm ve medya konulu uluslararası bir toplantı düzenledi. Şimdi kendisinin de meşum bir terör saldırısına kurban gitmesi bir trajedidir.

Ama ben Abdi’yi, mesleki becerilerinin yanı sıra zekâsıyla, coşkusuyla ve kişisel bir dost olarak hatırlamak isterim. Birçok kez onu evinde ailesiyle görmek ve Londra’da kendi evimde eşi Sibel ve çocuklarıyla misafir etmek ayrıcalığına sahip oldum. Onun konumunda olup böyle sâkin, mütevazı ve özgürlükçü kalabilen pek az insan vardır. IPI; en yakın dostlarından, destekçilerinden ve danışmanlarından birini kaybetti. O asla unutulmayacak.

1961 yılından, öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet gazetesinin genel yayın yönetmeni ve başyazarı olan Abdi İpekçi; Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) başkanlığını, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) başkan yardımcılığını, Basın Şeref Divanı’nın genel sekreterliğini yapmıştı. Uzun yıllar IPI’ın direktörlüğünü yapan Alman gazeteci Peter Galliner’ın Abdi İpekçi hakkındaki bu yazısı, 1979 martında kurumun hazırladığı raporun özel anma ilavesinde yer almıştı.

Abdi İpekçi, Nişantaşı’nda kendi ismini taşıyan anıt ve Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen törenlerle anıldı. Anıt önündeki törende konuşan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Başkanvekili ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yöneticisi Mustafa Kuleli, İpekçi’nin ülke ne kadar kutuplaşmış olursa olsun yansız ve ilkeli gazetecilikten asla taviz vermediğini belirterek “Abdi Başkan tarafgirliğin getireceği alkışlara minnet etmedi. Bir siyasi kampın sözcülüğüne, kahramanlığına soyunmadı. Hamasetin ve sloganların her yanı sardığı 1954-1979 döneminde dahi profesyonel gazetecilikte ısrar etti” dedi. Genel başkanlığını yaptığı TGS’nin Abdi İpekçi’nin yolundan ayrılmayacağını vurgulayan Kuleli “Onun gibi dürüst, yenilikçi ve dünyalı olacağız; çok seslilik ve demokrasiyi savunacağız. Seninleyiz Başkan. Evlatların seni unutmayacak” ifadelerini kullandı. Anma töreninde, Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) Başkan Yardımcısı Emre Kızılkaya da İpekçi’nin ülkemizde gazeteciliği çağdaşlaştıran isim olduğunun altını çizdi: “IPI, Abdi İpekçi’nin ölümünün, sadece Türkiye için değil, özgür dünya için de telafisi imkânsız bir kayıp olduğunu vurgulamıştı. Onu bir kez daha saygıyla anıyoruz.” Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Barış Altıntaş da törene katılanlar arasındaydı.

 

Abdi İpekçi 90 yaşında: ‘Bugün aramızda olsa kardeşçe sorgulardı’

Abdi İpekçi: Gazeteciler seni unutmuyor

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten