Haber

Diyarbakır’a atanan kayyımlar kültür sanatı bitirdi

Sümerpark Amed Sanat Galerisi’nde 'Diyarbakır Fotoğraf Günleri' kapsamında yapılan bir sergiden.

Kısa zaman öncesine kadar hemen her hafta bir dizi kültür ve sanat etkinliğinin yapıldığı Diyarbakır, bugünlerde sessiz bir kente dönüştü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından belediyelere atanan kayyımlarla beraber kültür sanat etkinliklikleri de durma noktasına geldi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Cevahir Sadak Düzgün’ün görevden alınmasından sonra tiyatro festivalinin de iptal edildiği haberi geldi. Festivalde yer alması planlanan tiyatro grupları, oyunlarını 22 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında “Amed Tiyatro Festivali” adı altında İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde sahnelemek durumunda kaldı.

Oyunlar salonsuz

Kayyım kararından sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi binasında yer alan tiyatro salonu kapatıldı. Kentte halen inşası süren ve bünyesinde bir tiyatro salonunun da yer alacağı “Kültür Kongre Merkezi” tamamlanmayınca, oyuncular salonsuz kaldı. Şehir tiyatrosu oyuncularının aylardan beri üzerinde çalıştığı “Dawiya dawî” adlı stand-up oyun ve “Kırık” adlı tiyatro oyunlarının provaları tamamlandı ancak bu oyunların nerede ve ne zaman sahneleyecekleri konusunda belirsizlik sürüyor. Aynı belirsizlik, kariyerleri konusunda endişeli olan oyuncuların âkıbeti için de geçerli. Öte yandan, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan derneklerden biri olan Dicle Fırat Kültür ve Sanat Derneği’nin faaliyetlerinin durdurulması ile de kentteki tiyatro, müzik ve sinema çalışmaları aksadı.

Amed Film Festivali ertelendi

Seçilmişlerin tasfiyesinden olumsuz etkilenen bir diğer etkinlik ise Amed Film Festivali oldu. Her yıl düzenlenen ve geçen Kasım ayında yapılması planlanan festival belediyeye kayyım atanmasıyla birlikte gerçekleşemedi. Festival tertip komitesinin yaptığı açıklamada “Kent kimliğinin ve mücadelesinin bir parçası olan festivalin yapılma gerekçeleri hâlâ orta yerde duruyor. Biz, bu koşullarda üzerimize düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmek için festivalimizi halkın özgücü ve demokratik kitle örgütleri desteğiyle yapmaya hazırlanıyoruz” denildi.

Kayyım etkinlikleri önemsemiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sanat danışmanı ve aynı zamanda ödüllü bir sinema yönetmeni olan Zeynel Doğan, sanatçıların kültür festivalleri ve sanat gösterimleriyle daha demokratik ve özgürlükçü bir toplum yaratmak için var olduğunu söyledi. Doğan, festivalin 22-25 Aralık 2016 tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

“Kayyum atandıktan sonra bütün belediyelerde çalışmalar durdu. Bu durdurulan çalışmalar arasında kültür sanat organizasyonları da var. Hem sanatseverleri sanat eserleriyle buluşturuyorduk hem de dışarıdaki sanatçılarla buluşmayı sağlamak için belediyenin etkinlikleri vardı. Şu anda kayyumun politikasını bilmiyoruz. Ancak pratik olarak önemsemediğini anlıyoruz. Etkinlikler konusunda bir belirsizlik var.”

Yönetmenler telif talebinde bulunmadı

Zeynel Doğan, II. Amed Film Festivali afişinde kayyım atanmış belediyelerin logosunun bulunmasını istemediklerini söyleyerek, bu belediyelerin desteği yerine kentin dinamikleriyle festivali organize etmeyi doğru bulduklarını söyledi. Doğan, “Sivil toplum örgütleri ve derneklerden destek aldık. Eğitim-Sen, Pir Sultan Abdal Derneği, TMMOB, Sinema Derneği, Diyarbakır Sanat Merkezi gibi kurumlar desteklerini sundular. Salonlarını festival filmleri için açacaklar. Film izlemek için konforlu sinema salonları olmayacak belki ama Amed Film Festivali’nin ruhuna uygun olacak” diye konuştu.

Film festivali kapsamında Diyarbakır’a gelecek konuk yönetmenlerin kendi masraflarını karşılayacakları, filmlerini festivale gönderen yapımcıların da telif talebinde bulunmadığı öğrenildi.

Faruk Balıkçı

Gazeteciliğe 1985 yılında Milliyet gazetesinde başladı. Hürriyet gazetesinde çalıştı; Doğan Haber Ajansı Diyarbakır bölge temsilciliği, Taraf gazetesi ve IMC TV Diyarbakır temsilciği yaptı. Irak sınırını kaçak geçerek Körfez Savaşı'nı cephede izledi. Mesud Barzani ve Celal Talabani ile röportajlar yaptı. 'Ölümün İki Yakasında' ve 'Yaralı Yonca' kitaplarını yazdı. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. 3 kez Musa Anter, 3 kez Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti ve bir kez de Metin Göktepe gazetecilik ödüllerini aldı.

Journo E-Bülten