Dosya

3 e-bülteni 1 ay izledik, 3.116 link saydık, en çok atıf alan haber kaynağı BBC Türkçe

Kapsül Günlük Doz ve #tarih'te bugün abonelerini en çok BBC Türkçe'ye, Aposto! Gündem ise Spotify'a yönlendiriyor.

En popüler günlük haber e-bültenlerinden üçünü bir ay boyunca takip ettik. Kapsül, #tarih’te bugün ve Aposto‘nun hangi kaynağa, kaç kez bağlantı (link) verdiğini saydık. Bu üç bültenden toplam 400 kaynağa 3.116 yönlendirme yapıldı. E-bülten editörlerinin en çok kaynak gösterdiği haber kuruluşu BBC Türkçe oldu.

Türkiye’nin dört bir yanındaki iletişim fakültelerinde geçen yaz yaptığımız ankette, gazetecilik öğrencilerinin en çok takip ettiği üç e-bültenin Kapsül Günlük Doz, #tarih’te bugün ve Aposto! Gündem olduğunu saptamıştık.

E-bülten editörlerinin hangi haber kaynaklarını daha sık kullandığını ve bağlantı vererek abonelerini hangi sayfalara yönlendirdiğini öğrenmek için bu üç yayını, 5 Mart – 5 Nisan tarihleri arasında takip ettik.

Bir ay boyunca Kapsül’den 25, #tarih’te bugün’den 26, Aposto’dan 27 adet günlük bülten aldık. Her birinin hangi haber kaynağına, kaç bağlantı verdiğini saydık.

Topladığımız tüm verileri içeren tabloyu bu içeriğin sonunda bulabilirsiniz. Öne çıkan bulgular ise şöyle:

En çok haber kaynağına, en fazla bağlantıyı Kapsül sunuyor

  • Haber kaynaklarının çeşitliliğinin yanı sıra bağlantı verilen sayfa adedi açısından da üç e-bülten arasında birinci Kapsül Günlük Doz oldu. Kapsül, doğrudan Twitter paylaşımlarına sıkça bağlantı vermesiyle de diğer iki yayından ayrılıyor.
  • Alttaki grafikte de görüldüğü gibi Kapsül'ün en çok bağlantı verdiği 5 haber kaynağı sırasıyla şöyle: BBC Türkçe (bir ayda 207 kez), Diken (136), Twitter (96), Gazete Duvar (86) ve Euronews (78).
  • Bu e-bültende bir ay boyunca 20'den fazla defa kaynak gösterilen diğer haber kuruluşları şunlar oldu: Cumhuriyet, NTV, Anka, Sözcü, Dünya, T24, Evrensel, BirGün, DW, Independent Türkçe, Bianet, Habertürk, Bloomberg, NTV Spor ve Sputnik

#tarih, kültür-sanat etkinliklerinin biletlerine yönlendirme yapıyor

  • Takip ettiğimiz bir ay boyunca #tarih’te bugün 122 kez ile en çok BBC Türkçe’ye link verdi. Ardından, kendi basılı yayını olan #tarih dergi (68), DW Türkçe (65) ve Gazete Duvar (55) geliyor.
  • Bu e-bülteni diğerlerinden ayıran editöryel tercihlerden biri, kültür-sanat etkinliklerini duyururken Biletix şirketinin ilgili sayfasına bağlantı vermesi (51 kez)... E-bültende bunun bir satış ortaklığına (affiliate) veya sponsorluk anlaşmasına dayanıp dayanmadığına dair bir bilgi yok.
  • Bu e-bültende bir ay boyunca 20'den fazla defa kaynak gösterilen diğer haber kuruluşları şunlar oldu: T24, Bianet, Anadolu Ajansı, Diken, Dünya, Euronews ve Amerika'nın Sesi

Aposto'da kaynağından haber az, şarkı ve reklam daha çok

  • Takip ettiğimiz bir ay süresince Aposto! Gündem en çok Spotify’a bağlantı verdi (34 kez), zira her Gündem bülteni "günün çalma listesi" ile başlıyor. Aposto, kendisine ait sayfalara (25) ve YouTube'a (26) da sıkça yönlendirme yapıyor.
  • Sık sık bankalar gibi çeşitli markaların sponsorluğunda yayımlanan ve e-ticaret platformlarına da yönlendirme yapan bu e-bültende haber kaynaklarına görece az bağlantı verildiği görülüyor. Haberleri kaynak göstermeksizin özetleme tercihi de bu e-bültende daha yaygın. Yönlendirme yapılan haber kaynaklarında birinci sırayı yine BBC alıyor ki bu 19 haberin 13'ü BBC Türkçe, 6'sı ise aynı kuruluşun İngilizce içerikleri. Bu kuruluşu Euronews (18) ve BloombergHT (18) izliyor.
  • Bu e-bültende bir ay boyunca 20'den fazla defa kaynak gösterilen herhangi bir haber kuruluşu olmadı. 10'dan fazla bağlantı alabilen diğer haber kuruluşlarına bakıldığında İngilizce kaynaklara diğer iki e-bültene kıyasla daha fazla yer verildiği görülüyor:  Reuters (İngilizce), Sözcü, Bloomberg (İngilizce), Gazete Duvar, Cumhuriyet ve CNN (İngilizce)

Sonuçta üç e-bülten, BBC Türkçe haberlerine bir ayda toplam 342 kez atıfta bulundu. Yani bu e-bültenlerde verilen toplam 3.116 bağlantının %11'i BBC Türkçe haberlerine yönlendirmeydi.

Ayrıntıları içeren alttaki tabloda, ilgili e-bültenin isminin yazılı olduğu sekmelere tıklayarak 1 ay boyunca verilen tüm bağlantıların web adreslerine de ulaşabilirsiniz:

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR - E-BÜLTENLER: ESKİ DOSTTAN, GAZETECİLİĞE YENİ SOLUK

Sevilay Nur Saraçlar

Inside Turkey, Transitions, DW Türkçe ve Bianet gibi çeşitli haber medya kuruluşlarına katkıda bulunan, Antalya merkezli serbest gazeteci. Lisansını Akdeniz Üniversitesi gazetecilik bölümünde tamamladı. Lisans eğitimi sırasında Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın düzenlediği insan hakları eğitimlerinde gönüllü kolaylaştırıcı olarak çalıştı. Johannes Rau bursunu kazanarak 2022 yılı Uluslararası Gazetecilik Programı'na katıldı. Haberlerinde yapıcı ve çözüme dayalı elementlere ağırlık vermeye çalışıyor.

Journo E-Bülten