Haber

“Basın kartlarımızı gösterebiliriz dememize rağmen ters kelepçe ile gözaltına alındık”

Fotoğraf: BirGün

Polis, CHP’nin Saraçhane’deki mitinginin ardından yürüyüş yapmak isteyen protestoculara biber gazıyla müdahale etti. Aralarında haber takibi yapan gazetecilerin de olduğu 42 kişi gözaltına alındı. Cumhuriyet gazetesi muhabiri İrem Karataş, “Defalarca gazeteci olduğumuzu söylememize rağmen, basın kartlarımızı gösterebiliriz dememize rağmen ters kelepçe ile gözaltına alındık” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere çok sayıda kişinin tutuklandığı 23 Mart’ın 100. gününde İstanbul’un Saraçhane semtinde dün bir miting düzenledi.

Polis mitingden sonra Saraçhane Parkı’ndan Bozdoğan Kemeri’ne yürümek isteyen, öğrencilerin ağırlıklı olduğu kitleye biber gazıyla müdahale etti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 42 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Haber takibindeki Cumhuriyet gazetesi muhabirleri İrem Karataş, Erdem Öktem ve Engin Deniz İpek de gözaltına alınanlar arasındaydı. Polis ilk iki gazeteciyi kısa süre sonra salıverirken İpek ise götürüldüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki sağlık kontrolü ve ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Kolluk güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullandığı anları görüntüleyen Umut Taştan, habercilerin gözaltına alındığı anları da paylaşırken “Polise defalarca İrem’in gazeteci olduğunu belirtmemize rağmen aldığımız yanıt ‘Bana ne, gelmeseydiniz’ oldu” notunu düştü.

Karataş ise serbest bırakılmasının ardından Cumhuriyet’te yayımladığı mesajda şunları söyledi:

  • Az önce Saraçhane’de arbede sırasında gözaltına alınmıştık, yaklaşık yarım saat önce. Defalarca gazeteci olduğumuzu söylememize rağmen, basın kartlarımızı gösterebiliriz dememize rağmen ters kelepçe ile gözaltına alındık. Erdem, çok ciddi dayak yedi diyebiliriz. Ben de ters kelepçeyle gözaltına alındım. Daha sonra bizi gözaltı araçlarından uzaklaştırıp kelepçeleri keserek bizi serbest bıraktılar.

Basın ve ifade özgürlüğü sistematik olarak ihlal ediliyor

Saraçhane mitinginde yaşananlar, Türkiye’de son dönemde giderek ağırlaşan basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin bir örneği oldu.

LeMan’ın son sayısında Gazze konulu tartışmalı bir karikatürün yayımlanmasının ardından 30 Haziran gecesi derginin 4 çalışanı, ev baskınlarıyla ve ters kelepçe uygulamasıyla gözaltına alınmış, yayının Taksim’deki ofisi saldırıya uğramış, sosyal medya hesapları engellenmiş ve dergi hakkında toplatma kararı verilmişti. [Güncelleme notu, saat 17.52: LeMan’ın yazı işleri müdürü Zafer Aknar, grafiker Cebrail Okçu, karikatürün sahibi Doğan Pehlevan ve müessese müdürü Ali Yavuz tutuklandı. Kararı kınayan meslek örgütlerinin yaptıkları ortak açıklamada, “Tehdit dilini reddediyoruz” dendi.]

29 Haziran’da Ortaköy’de düzenlenen 23. İstanbul Onur Yürüyüşü’ne de polis müdahale etmişti. Gözaltına alınan 50’yi aşkın kişinin arasında yürüyüşü bianet için takip eden gazeteci Nur Kaya, bianet sosyal medya editörü Evrim Gündüz ve Özgür Gelecek muhabiri Yusuf Çelik de vardı.

Bu etkinlikte gözaltına alınan gazeteciler kısa sürede serbest bırakılsa da geçen hafta Artvin merkezli bir soruşturma kapsamında ifade vermek üzere kendi isteğiyle Batman Adliyesi’ne giden gazeteci Metin Yoksu, savcılık sorgusunun ardından sevk edildiği sulh ceza mahkemesi tarafından tutuklandı.

Aynı soruşturma kapsamında daha önce gazeteciler Eylem Emel Yılmaz ve Dicle Baştürk de tutuklanmıştı. bianet’in haberine göre 14 Haziran’da alınan ifadeler sırasında, gazetecilerin haber sitelerine sağladıkları yazılım hizmetiyle haberleri için aldıkları telif ödemeleri ve telefon görüşmeleri suçlama konusu yapıldı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) 2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu’nda son bir yıldaki basın özgürlüğü ihlalleri aktarılmış, sadece 19 Mart – 1 Nisan arasında en az 13 gazetecinin polis tarafından darp edildiği, 14 gazeteci hakkında gözaltı kararı verildiği, 7’sinin tutuklandığı, BBC muhabirinin sınır dışı edildiği, gazetecilerin ve haber sitelerinin sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirildiği, dijital platformlara 42 saat bant genişliği daraltması uygulandığı, TV canlı yayınlarına yetkililerce müdahale edildiği, 4 haber kanalına 21 milyon TL para cezası kesildiği, 16 kez yayın durdurma kararı verildiği bildirilmişti. TGS verilerine göre son dönemde tutuklanan Fatih Altaylı ve Furkan Karabay‘ın da aralarında bulunduğu 15 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde.

İLGİLİ:

TGS Basın Özgürlüğü Raporu açıklandı: “Anti-demokratik uygulamaların tedavisi özgür habercilik”

Basın meslek örgütleri: Fatih Altaylı derhal serbest bırakılsın

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten