Haber

Mahkeme karar verdi, gazeteciler kazandı: Hürriyet’te yetki TGS’nin

Fotoğraf: TGS

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Hürriyet gazetesinde toplu sözleşme görüşmelerine başlamak için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu istinaf mahkemesinin tescillediğini açıkladı.

Hürriyet’te sendikalı çalışanlar 2019 yılında çoğunluğa ulaşmış ve TGS, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmuştu. Bunun üzerine gazetenin sahibi olan Demirören Holding, sendikalı 45 Hürriyet çalışanını geriye dönük olarak işten çıkartıp yine geriye dönük hayali işe alımlar yapmış, bakanlık da sendikanın yeterli çoğunluğu sağlamadığını açıklamıştı.

Bakanlığın itirazı esastan reddedildi

Üç yıl süren hukuki sürecin ardından Aralık 2022’de İstanbul 24. İş Mahkemesi, TGS’nin Hürriyet gazetesinde toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğa sahip olduğuna hükmetmişti. İlk derece mahkemenin kararına rağmen bakanlık, TGS’ye yetki belgesini vermek yerine istinaf yolunu seçmişti.

İstinaf mahkemesi ise gerekçeli kararını bu hafta yayımladı. TGS’den bugün yapılan açıklamaya göre kararda şöyle denildi:

  • İlk derece mahkemesi kararı usul ve yasaya ve dosya içeriğine uygundur, aksine itirazların hiçbirisi yerinde görülmemiştir. Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, İlk Derece Mahkemesinin objektif, mantıksal ve hayatın olağan akışına uygun, dosyadaki verilerle çelişmeyen tespitlerine ve uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile İlk Derece Mahkemesi kararında yazılı gerekçelere göre davalı bakanlık vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar vermek gerekmiştir.

TGS’den bakanlığa çağrı

“Yetkimizin, işverenin hukuka aykırı işlemleri nedeniyle gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” denilen TGS açıklamasında şu ifadeler de kullanıldı:

  • Şimdi Bakanlığa bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Yapmanız gereken ilk derece mahkemenin ve istinafın kararlarına saygı duymaktır. Yaklaşık dört yıl önce gasp edilen yetki belgemizi bir an önce Sendikamıza gönderin ve toplu iş sözleşmesi sürecinin önünü açın. Hürriyet gazetesi çalışanlarını düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına mahkûm etmeyin. Ekonomik ve sosyal haklarını iyileştirmek için sendika çatısı altında mücadele etmek anayasal bir haktır, çiğnemeyin. Haklılığımızı ikinci defa tescil eden bu kararın medya sektöründe orman kanunlarına son verme mücadelemizde bir dönüm noktası olmasını diliyoruz. Gazeteciler Sendika’yla güçlü!

Bakanlığın itirazı durumunda, Yargıtay’ın da istinaf kararını onaması hâlinde TGS, Hürriyet’te toplu sözleşme masasına oturacak.

İLGİLİ:

Hürriyet’ten kovulan gazetecilerden Kenan Başaran yazdı: İşletmesel neden!

 

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten