Haber

İsrail-Gazze çatışması: Bir haftada en az 11 gazeteci hayatını kaybetti

El Hamsa adlı haber sitesinin yayın yönetmeni olan Said el Tevil'in basın yeleği... Tevil, İsrail bombardımanı sırasında Gazze'de yıkılan bir binanın fotoğrafını çekmeye çalışırken hayatını kaybetti. Samar Abu Elouf / New York Times

İsrail-Gazze çatışması nedeniyle gazeteciler için son yılların en kötü dönemlerinden biri yaşanıyor. Son bir hafta içinde Gazze ve yakınlarında 9 Filistinli, bir Lübnanlı ve bir İsrailli gazeteci öldü. Kaybolan bir İsrailli gazetecinin kaçırıldığı sanılıyor.

Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde bulunduran Hamas, 7 Ekim’de İsrail’e yönelik büyük bir saldırı başlatmış, İsrail hava saldırılarıyla karşılık vermişti. Bir haftada 3 bini aşkın sivil, çatışmalarda hayatını kaybetti. 1 milyonu aşkın insanın yaşadığı Gazze’nin tahliye edilmesi çağrısı yapan İsrail ordusunun bir kara harekâtı başlatmasından ve kayıpların daha da artmasından endişe ediliyor.

Çatışmanın gazeteciler açısından da sonuçları çok ağır. Gazze ve çevresinde bugüne dek en az 11 gazetecinin öldüğü bildirildi. Hayatını kaybeden Filistinli 9 gazeteci arasında yer alan Said El Tevil‘in cenazesi, ölen diğer meslektaşlarıyla beraber, “Press” yazılı kaskları da sedyeye konarak kaldırıldı.

Cuma günü Lübnan sınırını da vuran topçu ateşi sırasında, Reuters video muhabiri İssam Abdullah hayatını kaybetti, Agence France Presse (AFP) ve Al Jazeera gibi uluslararası kuruluşlara çalışan en az 6 meslektaşı ise yaralandı. İsrail’in Ynet haber sitesinde çalışan ve kaybolduğu bildirilen foto muhabiri Roee İdan‘ın ise Filistinli militanlarca kaçırıldığı sanılıyor.

İsrail ordusunun Gazze’deki kuşatması ve bombardımanı sürerken gazeteciler de temel ihtiyaçlara erişimin olmadığı zor şartlarda, hayatlarını tehlikeye atarak çalışmayı sürdürüyor. BBC Arapça için Gazze’deki Şifa Hastanesi’nden geçtiği haber videoları sosyal medyada çok paylaşılan muhabir Adnan Elbuş, “Bir gazeteci asla kendisi haber olmak istemez. Ama kendi şehrimde çaresiz hissediyorum. Ölene saygı yok, yaralılar acı içinde” diyor.

Hayatını kaybettiği uluslararası gazetecilik örgütlerince teyit edilen diğer haberciler Selam Mima, Ahmed Şihab, Muhammed Feyiz Ebu Metar, Muhammed Subh, Hişam El Nüveyci, Esad Şemleh, Şay Regev, Ayelet Arnin, Yaniv Zuhar, Muhammed El Selhi ve İbrahim Muhammed Lafi.

Gazeteciler, çatışmanın her iki tarafının da hedefi olabiliyor. Son olarak BBC’nin muhabirleri İsrail’de polis tacizine uğramış, kurumun Londra’daki merkezine ise “haberleriyle İsrail’in savaş suçlarını meşrulaştırdığını” iddia eden Filistinli bir grup tarafından sprey boyayla protesto ifadeleri yazılmıştı.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), çatışmanın tüm taraflarına, sahadaki habercileri korumak için gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı. Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ise öldürülen habercilerle ilgili hızlı ve etkin bir soruşturma yapılması gerektiğini vurgulayarak tarafların uluslararası hukuka ve gazeteci haklarına saygı göstermesini istedi.

İLGİLİ:

Çatışma bölgesinde muhabir olmak

Savaşı masa başından izlemek: Dış haberciler için 7 püf noktası

Martha Gellhorn: Tarihin en büyük savaş muhabirlerinden biriydi, muktedirlere karşı sıradan insanları savundu

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten