Kent Müzik Sanat

İstanbul’da kasım: Bol söyleşi, bol festival

Şehir olarak kafaların karışık olduğu kasım ayında kendimizi bir anda festivalin içinde veya bir tiyatro sahnesinde ya da söyleşinin tam ortasında bulacağız.

Konuşma: Gökhan Akçura, “Deli Kızın Çeyizinden Modern Vitrine”

Tarih: 6 Kasım

Yer: SALT Beyoğlu

1930 yılında Tasarruf ve Yerli Malı Haftası kapsamında düzenlenen ilk vitrin müsabakasından yola çıkarak Türkiye’nin vitrin tarihini anlatacak araştırmacı yazar ve küratör Gökhan Akçura, arşiv fotoğrafları ve gazete kupürleri eşliğinde vitrin tanzimi dersleri, aydınlatmanın gelişimi ve özel günler için vitrin düzenleme geleneği üzerine konuşacak.

Festival: Sound Ports Istanbul

Tarih: 8-9-10 Kasım

Yer: Kadıköy Sahne

Nereden alınır: Biletix

4. kez Kadıköy’ün çeşitli mekânlarında gerçekleşecek olan festival, bu yılki temasının “kozmik birliktelik” olduğunu açıkladı. Sıra dışı ses ve deneyimleri katılımcılarıyla buluşturacak etkinlik, kültürel çeşitliliğe vurgu yaparak “kozmik birliktelik” yaratmak üzere yola çıkıyor.

Sergi: Güneşin Sustuğu Yer

Tarih: 9 Kasım

Yer: GaleriBu

Sanatçı Aykut Öz’ün cehennem imgesini sanat tarihi, hayat, felsefe gibi bağlamlarda yarattığı ve hem kişisel hem de toplumsal sorunsalların üzerine mizahi ve eleştirel bir dille kurguladığı sergisi, heykel, resim, video, stop motion ve çeşitli enstalasyonlarından oluşuyor.

Söyleşi: Sanata Niye Aracılık Edilsin?

Tarih: 9 Kasım

Yer: Arter

Küratör, yazar ve eğitmen Maria Lind, Arter Öğrenme Programı’nın misafiri olarak “Why Mediate Art?” (Sanata Niye Aracılık Edilsin?) başlıklı konuşmasında Tensta konsthall, 11. Gwangju Bienali ve Timisoara’daki 2019 Sanat Karşılaşmaları Bienali örneklerini ele alıp çağdaş sanatın izleyicilerle ilişkisinde aracılığın işlevine dair deneyimlerini ve düşüncelerini aktaracak.

Konser: The Bad Plus

Tarih: 14 Kasım

Yer: Babylon

Nereden alınır: Biletix

Özgün soundlarıyla tam 19 yıldır bir yolun üç yolcusu olarak yürüyen The Bad Plus, kontrbas, davul ve piyanolarıyla Babylon’un konuğu oluyor. Kariyerleri boyunca 13 albüm yayınlamış olan grup kendi parçaları dışında Nirvana, ABBA, The Bee Gees, Pink Floyd, David Bowie, Blondie, Black Sabbath, Yes, The Flaming Lips gibi grupların klasik parçalarına da el atıp kendi caz yorumlarıyla onları yeniden yorumluyor.

Film Gösterimi: Güncel Romanya sineması – Moromete Ailesi 2

Tarih: 14 Kasım

Yer: Akbank Sanat

Moromete Ailesi filminin devamı olan filmde, 2. Dünya Savaşı sonrasında Romanya’nın komünizmle yönetildiği bir dönemde, Moromete Ailesi’nin yaşadıklarına tanık olunacak.

Festival: Mix Festival

Tarih: 15 – 16 Kasım

Yer: Zorlu PSM

Nereden alınır: Biletix

Mevzubahis dj’lik olunca deneysellikten, duygusal elektroniğe, techno’ya oradan ta nerelere gideceği belli olmayan ama asla pişman etmeyen Apparat’ın zirvede oturduğu Mix Festival başlıyor. Girişin sağlamlığı yanında festivalde Booka Shade, Islandman, Teleman ve Plaid’i de görmek mümkün olacak.

Festival: Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali

Tarih: 22 – 28 Kasım

Nereden alınır: Biletix

Adalet temalı film gösterimleriyle öne çıkan Suç ve Ceza Film Festivali, 9. kez gerçekleşirken uzun metraj film yarışması ve adalet temalı kısa film projesi yarışmasına ev sahipliği yapacak.

Etkinlik, tematik bir film festivali olmasının yanı sıra akademik bir programla sürdürülmesiyle de özgünlüğünü koruyor.

Tiyatro: Tahran Rüyası

Tarih: 29 Kasım

Yer: Sahne Beşiktaş

Nereden alınır: Biletix

Türkiyeli bir çiftin, kendilerini Tahran’da bir evde buldukları bir yanılsama oyunu üzerine kurulu olan oyun, kapıya bırakılmış İran Zombileri imzalı bir tehdit notu ve dışarı çıkabilmelerinin, nottaki Bitcoin hesabına transfer yapmalarına bağlı olmasıyla her an daha fazla değişikliğe sürüklenerek devam ediyor.

Konser: Zola Blood

Tarih: 29 Kasım

Yer: Salon İKSV

Nereden alınır: Biletix

Elektronica harikası Zola Blood, penceresiz dört duvar bir odada kaydettikleri ilk albümleri ve sonrakilerle isimlerini gerekli yerlere kazıyıp ilk kez Türkiye’de sahne almak üzere yola koyuluyor.

Zeynep Karakurt

Zeynep Karakurt, fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümünü bitirdikten sonra çeşitli yerlerde, genelde sinema ve müzik üzerine yazılar yazmaya başladı. Şu an editörlüğe devam edip blogunda kendi hikayelerini yazıyor.

Journo E-Bülten