Haber

Nefret söylemi liginde Yeni Akit birinciliği yine kimseye kaptırmadı

Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem 2019 Raporu'na göre geçen yılki içeriklerinde 50 ve daha fazla nefret söylemi örneğine rastlanan ulusal basın kuruluşları
Hrant Dink Vakfı’nın ‘Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem Raporu’na göre 2019 yılında yazılı basında günde 17’den fazla haberde ve köşe yazısında nefret söylemi üretildi. Bu metinlerde 80 farklı etnik, dinî ve ulusal kimlik hedef alındı. Yaklaşık 500 yerel gazetenin de tarandığı 116 sayfalık raporda gözümüze çarpan bulgular şöyle:

1. Nefret söylemi örneklerinin yarısı, köşe yazılarında

2019 yılında, tekrarlanan içerikler dışarıda tutulduğunda, incelenen metinlerin 2.160’ını köşe yazıları, 2.099’u ise haberler oluşturuyor. Basın arşivi sayfaları, dosyalar, okur sayfalarında yer verilen yazılar, kitap tanıtımı/değerlendirmesi yazıları ve benzeri metinler ise “diğer” başlığı altında değerlendirildi ve bu kategoride bulunan 105 metinde nefret söylemi tespit edildi.

2. En çok Ermeniler, Suriyeliler ve Yunanlar hedef alındı

Rapora göre hakkında 30 ve daha fazla kez nefret söylemi üretilmiş olduğunun tespit edildiği gruplar üstteki tabloda yer alıyor. 30’dan daha az da olsa basında nefret söylemine hedef olmuş diğer gruplar arasında örneğin Finlandiyalılar, Husiler ve Filipinliler de var.

3. Bir yılda 16 gazete, 50’şer defadan fazla nefret söylemi üretti

Yeni Akit gazetesi yıllardır medyada nefret söylemi sıralamalarının en tepesinde yer alıyor.

Bu listedeki yayınların normal şartlar altında en fazla birkaç bin kişiye ulaşabilecek nefret söylemi ve dezenformasyonları, Google gibi dijital platformların bu kuruluşlara verdiği doğrudan veya dolaylı destek nedeniyle milyonlara ulaşıyor. Bu kritik konuyu ayrıntılarıyla şurada incelemiştik.

4. Yerel medyada da nefret söylemi yaygın

Raporda, 2019 yılı boyunca 14 ve daha fazla içerikte nefret söylemine yer veren yerel gazetelerin listesi de verildi. Yeni Konya gazetesi 88 içerikle birinci sırada yer aldı.

Hrant Dink Vakfı’nın Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem Raporu‘nun tam metnine ve diğer ayrıntılara şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Raporda, nefret söylemine örnek teşkil eden haber metinleri ve bunların gazetecilik ilkeleri gereği aslında nasıl yazılması gerektiği de var.

Bu arada bir de hatırlatma: Vakfın yaptığı, “Uluslararası Nefret Söylemi ve Ayrımcı Söylem Konferansı” için tebliğ çağrısında son gün… Şu bağlantıdan başvurabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR – HRANT DİNK HAFIZA MEKÂNI

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten