Haber

Meta kendi ‘mahkemesinin’ kararını uygulamıyor: Tehditler savuran eski başbakana Facebook koruması

Kamboçya Başbakanı Hun Sen'in Vietnam'da 6 Haziran 2010'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda çekilen bir fotoğrafı

Facebook’un sahibi olan Meta şirketi, kendi kendisini denetlemek üzere oluşturduğu Gözetim Kurulu’nun kritik bir kararını uygulamıyor. Kurul, yayımladığı videoda muhaliflerini “dayakla” tehdit eden Kamboçya eski başbakanı Hun Sen’in Facebook hesabının askıya alınmasını önerdi. Meta ise bunu reddetti.

Kamboçya’da 1985’ten bu yıla kadar başbakanlık yapan ve eski bir komutan olan Hun Sen, muhalefet partilerinin lağvedildiği ve hile iddialarıyla protestoların düzenlendiği bir ortamda son olarak 23 Temmuz 2023’teki genel seçimleri kazandığını açıklamıştı. Başbakanlığı geçen hafta oğluna devredip Senato başkanlığına geçmeye hazırlanan Hun Sen, iktidardaki Kamboçya Halk Partisi’nin (CPP) liderliğini yapmayı sürdürüyor.

71 yaşındaki Hun Sen, ocak ayında Facebook’ta yayımlanan videosunda, CPP’yi 2022 yerel seçimlerinde oy satın almakla suçlayan muhalifleri “dayakla” tehdit etmişti. Kullanıcılar, Hun Sen’in 14 milyon kişinin takip ettiği Facebook sayfasından paylaşılan bu videoyu, platformun sahibi olan Meta şirketine şikâyet etti.

Meta’nın içerik moderasyonu konusunda bir tür “temyiz mahkemesi” olarak kurduğu Gözetim Kurulu, haziran ayında kararını vererek Hun Sen’in “şiddet tehdidi” konusundaki kuralları ihlal ettiğine hükmederek sayfanın 6 ay askıya alınmasını önerdi.

16,5 milyon nüfuslu Kamboçya’da hükûmet, “siyasi” diye nitelediği bu kararın ardından Gözetim Kurulu’nun 22 üyesinin ülkeye girişini yasakladı. Kararın uygulanması durumunda Kamboçya’da Facebook’un yasaklanabileceği de öne sürülmüştü.

Gözetim Kurulu kararında diretiyor

Meta yönetimi, geçen pazartesi verdiği kararda Gözetim Kurulu’nun tavsiyesini reddetti. Şirket, “kuralların uygulanmasına yönelik mevcut çerçevenin dışına çıkılmasının; toplumsal huzursuzluklar sırasında kamusal kişilerin hesaplarının sınırlanmasıyla ilgili protokol de dâhil olmak üzere politikalarımızla tutarlı olmayacağını” açıkladı. Meta, Hun Sen’in şikâyet edilen videosunu kaldırsa da hesabın askıya alınması önerisi için ek inceleme yapılacağını bildirdi.

Gözetim Kurulu ise salı günü yaptığı açıklamada kararının arkasında durdu. Meta’yı “platformlarını şiddete teşvik için kullanan kamusal kişileri caydırmak üzere elinden geleni yapmaya” davet eden kurul şu ifadeyi kullandı: “Seçimler demokrasinin çok önemli bir parçasıdır. Sosyal medya şirketleri, platformlarının seçimlere zarar verme riski taşıyan şekillerde kullanılmasına izin vermemelidir.”

Bu arada Kamboçya hükûmeti, Meta’nın kararından memnun. Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığı salı günü Facebook sayfasından yaptığı açıklamada kararın memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

İLGİLİ:

Facebook Temyiz Mahkemesi’ne hoş geldiniz

‘Mark Zuckerberg 21. yüzyılda ifade özgürlüğünün anlamını kavrayamıyor’

Journo

Yeni nesil medya ve gazetecilik sitesi. Gazetecilere yönelik bağımsız bir dijital platform olan Journo; medyanın gelir modellerine, yeni haber üretim teknolojilerine ve medya çalışanlarının yaşamına odaklanıyor, sürdürülebilir bir sektör için çözümler öneriyor.

Journo E-Bülten