Sağlık

Mutlaka tüketmeniz gereken 10 ‘süper besin’

Görsel: Getty
Siz de sağlıkla parlamak, ışığınızla âlemi kıskandırmak istemez misiniz? Sağlıklı ve mutlu olmak için yapmamız gereken çok şey varsa ilk adımımız neden 'yemek' olmasın ki...

Medya çalışanlarının yaşam tarzını göz önünde bulundurarak hazırladığımız, kolay ulaşılabilir, her gün tüketilebilir ‘süper besinler’ genel sağlığınızı olumlu etkileyecek.

Ceviz

Kalp ve beyin sağlığı için hayati önemde olan Omega-3 yağ asidini bolca içeriyor. E vitamini, manganez ve çinko da barındıran bu mucize yemişten her gün bir avuç yenmeli.

Kefir

Adeta bir mucize. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller gibi ihtiyaç duyduğumuz pek çok besin öğesi kefirde mevcut. İçindeki triptofan sağlıklı bir sinir sisteminin temelini oluşturuyor ve depresyonu azaltıcı etkisi bulunuyor. Kefir ayrıca bağırsak florasında antibiyotik ilaçlar nedeniyle azalan yararlı bakterilerin üretimine de destek oluyor.

Muz

Potasyum deposu. Kas ağrılarını ve adet sancılarını azaltıyor. Bir küçük boy muz günlük prebiyotik gereksinimini karşılar, midedeki şişkinliği azaltır.

Somon

Bir diğer Omega-3 kaynağı ise somon. Bu özelliğiyle kalp krizi riskini azaltıyor ve kan basıncını düşürüyor. Ayrıca protein, D vitamini ve kalsiyum içeren bu soğuk deniz balığı kolesterolünüzün sağlıklı seviyede kalmasına da yardımcı oluyor.

Mantar

Tam bir antioksidan. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için birebir. Sık sık hasta oluyorsanız mutfağınızdan eksik etmeyin.

Yoğurt

Bir kase ev yapımı yoğurt (proteğini yüksek/şekeri düşük) sindirim sisteminizi rahatlatır. İçerdiği kalsiyumu söylemeye gerek bile yok.

Sızma zeytinyağı

Gerçek tereyağı ile beraber sağlıklı tek yağ. E vitamini içermesi de cabası. Zeytinyağı kalbinizi korur, tansiyon ve kolestrol seviyenizi dengede tutmaya yardımcı olur. Yine de kendisinin bir yağ olduğunu unutmayıp kararında tüketmekte fayda var.

Badem

Posa, magnezyum, demir ve kalsiyum kaynağı. E vitamini ve Omega 3 yağ asitleri içeriyor. Kolesterolü düşürüyor, kilo vermeyi kolaylaştırıyor. Gün içinde tüketilen birkaç badem açlık krizlerini yatıştırır, kalbe iyi gelir, Alzheimer’a karşı korur.

Elma

Elbette yerli, mümkünse organik elmadan bahsediyoruz. Bu sonbahar meyvesi hücre hasarını önleyen bir antioksidan. C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Gerçek yumurta

Yumurta üzerine ayrı bir yazı bile yazılabilir. Protein ve Omega-3 zengini. Her gün yenebilir. Yumurta tüketirseniz enerji ve verimliliğiniz hiç düşmez. Tok kalırsınız. B12 ve demir alırsınız.


OMEGA-3 NEDEN ÖNEMLİ?

Modern insanın sağlıkla ilgili en temel sorunlarından biri yeterince Omega-3 alamaması.

Kanser, depresyon, kalp, damar sertliği gibi pek çok hastalığı önleyebilmek için mutlaka Omega-3 alınması gerekiyor. Ancak bu o kadar kolay değil.

Omega-3’ten zengin soğuk deniz balıkları, doğal tavuk ve yumurta rahatça bulunamadığından hastalıklardan korunamıyoruz.

Mustafa Kuleli

1985, İzmir doğumlu. Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Duvar, Diken, NTV, IMC TV, TV8, Hayat TV ve Evrensel'de muhabirlik, editörlük, yazarlık, sunuculuk ve televizyon programcılığı yaptı. 2013’teki Gezi eylemleri sonrasında Gazeteciler Sendikası’na (TGS) Genel Sekreter seçildi ve 28 yaşında ülkenin en genç sendika yöneticisi oldu. Şubat 2014’te fiziksel saldırıya uğradı ancak olay aydınlatılamadı. Sendikal faaliyeti nedeniyle IMC TV'den atıldıktan sonra tüm zamanını TGS’ye vermeye başladı. Sendika’nın yeni imaj, dil ve söylemini geliştirdi. Gazetecilik sitesi Journo’yu ve gazetecilere yeni medya becerileri kazandıran TGS Akademi’yi kurdu. 2019'da en yüksek oyla Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) yönetimine girdi ve şu anda EFJ'nin Başkanvekili.

Journo E-Bülten