Bu yılın Pulitzer Gazetecilik Ödülleri’nde finale kalan 45 eserden 5’inin yapay zekâdan destek aldığı açıklandı.
Pulitzer Ödülleri yöneticisi Marjorie Miller’ın açıklamasına göre bu yıl jüriye 1.200 başvuru geldi. Araştırma, haber yapımı ve sunumu gibi aşamalarda yapay zekâ araçlarından destek alınıp alınmadığı gazetecilik ödülleri dalındaki başvuru formunda soruluyor. Finale kalan 45 eserden 5’i bu soruya olumlu yanıt verdi.
Finalistlerin listesi henüz kamuoyuna açıklanmadı. Kazananlarla birlikte 8 Mayıs 2024’te finalistler de duyurulacak.
Jüriye habercilikte üretici yapay zekâ eğitimi verildi
Üretici yapay zekâ araçları geçen yıl hızla yaygınlaşmıştı. 18 kişilik Pulitzer jürisine bu konuda özel bir kurs verildi. David ve Helen Gurley Brown Medya İnovasyon Enstitüsü’nün direktörü Mark Hansen, büyük veri kümelerini sorgulama ve büyük dil modelleri için kod yazma gibi alanlarda haber kuruluşlarının yapay zekâyı nasıl kullandığı konusunda jüriyi bilgilendirdi.
Marshall Projesi, Harvard İnovasyon Laboratuvarları ve ABD Kooperatif Medya Merkezi’nden yapay zekâ uzmanları jüri için bilgilendirici videolar oluşturdu. Bloomberg, McClatchy ve Google’dan yapay zekâ uzmanları jürinin sorularını yanıtladı.
Miller, yeni teknolojileri deneyen haber kuruluşlarını caydırmak istemedikleri için yapay Pulitzer ödül yönetmelikleri bağlamında yapay zekâ kullanımını sınırlandırmayı hiç düşünmediklerini söyledi. Ancak jüri, yapay zekânın gazetecilik alanındaki risklerini ve yasal veya etik ihlal ihtimallerini de dikkatle inceliyor. Şu an için Pulitzer Ödülleri’ne başvuran gazetecilik eserlerinin yapay zekâ kullandıysa bunu bildirmesi yetiyor ancak önümüzdeki dönemde başka koşullar da getirilebilir.
George Polk Ödülleri daha muhafazakâr
ABD’deki haberciler için en saygın ödüllerden bir başkası olan ve araştırmacı gazeteciliğe odaklanan George Polk Ödülleri de bu yıldan itibaren yapay zekâ kullanım bildirimini başvurularda zorunlu kılıyor. Bu ödülün yöneticisi John Darnton, “Eğer yapay zekâ bir haber projesinin temel parçasıysa ona şüpheyle bakarım” diyor. “Çoğu araştırma projesi bir tür ahlâki değerlendirmeye dayanır” ifadesini kullandıktan sonra ekliyor: “Yapay zekânın bu değerlendirmeyi gazeteciler kadar ustaca yapabileceğinden şüpheliyim.”
Birçok büyük haber kuruluşu yapay zekâyı etkin olarak kullanmaya aylar önce başlasa da Darnton gazeteciliğe teknoloji müdahalesi konusunda daha tutucu olduklarını söylüyor. “Ben birçok açıdan eski kafalıyım, Polk Ödülleri de öyle… Sonuçta bizim simgemiz bir tüy kalem. Daktilo bile değil” diyor.
İLGİLİ:
Pulitzer Ödülleri sahiplerini buldu, en büyük kazanan yerel gazetecilik